NavMenu

Beogradom će saobraćati ruski tramvaji? - Delegacija prijestonice u posjeti kompaniji PC Transport systems u Moskvi

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.04.2021. 15:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ozgur Guvenc/shutterstock)Ilustracija
Delegacija Beograda boravi u trodnevnoj poseti Moskvi i Sankt Peterburgu. Akcenat ove posjete jeste potencijalna saradnja Grada Beograda i ruske kompanije PC Transport systems radi unapređenja saobraćajnog sistema na teritoriji Beograda i modernizacije voznog parka. Kako je u izjavi za Beoinfo rekao predsjednik Skupštine grada Nikola Nikodijević Grad Beograd ima potrebu za obnavljanjem voznog parka kako bi građani imali što komforniji i što pouzdaniji javni prevoz.

- U narednim godinama dominantni sistem prevoza u Beogradu postaće šinski sistem. To će omogućiti ravnomjerni razvoj grada, kao i brži prevoz građana - rekao je Nikodijević.

Kako prosječna starost tramvaja kojima se vrši javni prevoz putnika iznosi 34 godine, a trolejbusa 11 godina, Grad razmišlja i o njihovom zanavljanju, odnosno o kupovini novih, naveo je Nikodijević.

- Zato je delegacija Beograda došla u posjetu fabrici šinskih vozila u Moskvi kako bi se upoznala sa tehnologijom i iskustvima koje može ponuditi ruska strana. Delegacija je zahvalna domaćinima što joj je pružena mogućnost da na licu mjesta vidi proizvodni pogon za šinska vozila, njihovu tehnologiju servisiranja, kao i da čuje iskustva u oblasti održavanja i tehničke podrške - precizirao je Nikodijević.

U delegaciji su i gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević i direktor GSP Beograd Radiša Momčilović.

Kako je podvukao Vasiljević, Grad Beograd ima potrebu za obnavljanjem ukupnog voznog parka, pa tako i potrebu za obnovom tramvajskog i trolejbuskog podsistema.

Strategijom razvoja javnog linijskog transporta putnika i Planom generalne regulacije šinskih sistema planirano je proširenje beogradske tramvajske mreže od 41,3 kilometra (31 kilometar do 2033. godine), kao i izgradnja četiri nova tramvajska depoa.

- Planirano širenje mreže trolejbuskog podsistema podrazumijeva izgradnju kontaktne mreže u dužini od 9,2 kilometra, kao i širenje mreže linija korišćenjem vozila na autonomni pogon na dionicama dugim 3,55 kilometra. Ovako formirana trolejbuska kontaktna mreža omogućiće uvođenje još četiri nove linije - najavio je Vasiljević.

Do 2033. planirana je obnova tramvajskog voznog parka nabavkom 130 savremenih vozila, kao i nabavka 154 trolejbuskih vozila sa autonomijom.

PC Transport systems je ruska kompanija specijalizovana za proizvodnju gradskih električnih vozila: tramvaja, trolejbusa i električnih autobusa. Od svog osnivanja, postala je vodeći ruski proizvođač tramvajskih kola i lider u primjeni inovacija u gradskom električnom transportu. U dva proizvodna pogona kapaciteti omogućavaju proizvodnju tri stotine tramvajskih kola godišnje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.