NavMenu

Veliko sazrijevanje kriptovaluta - Coinbase izlazi na berzu, vrjedniji od mnogih tradicionalnih banaka

Izvor: Startit Četvrtak, 15.04.2021. 08:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unplash / Austin Distel)Ilustracija
Coinbase je prva kompanija potpuno posvećena kriptovalutama koja će izaći na američku berzu, i već se spekuliše sa vrtoglavim vrednostima cijene akcija, kako prenosi TechCrunch.

Nasdaq je izdao kompaniji referentnu cenu od 250 USD po dionici. Prema procjenama cijena akcija u privatnoj trgovini tokom prošle godine, vrijednost kompanije u gornjem opsegu Financial Times procjenjuje na oko 75 milijardi, a može premašiti i 100 milijardi kada se uračunaju sve vrste akcija.

Međutim, istovremeno je skočila i implicitna valuacija kompanije, i trenutno iznosi preko 151 milijardu, što je više od tržišnog kapitala klasičnih finansijskih institucija poput Morgan Stanley, Lloyds, Goldman Sachs.

Kako je pokazao izvještaj kompanije za prvi kvartal ove godine, obim poslovanja iznosio je oko 335 mlrd USD (što je preko 1,5 puta više nego za čitavu 2020.), a broj korisnika se samo u ovom kvartalu popeo sa 2,8 na 6,1 milion.

Iako su brojni akteri u industriji skeptični povodom profita kompanije, jasno je da Coinbase istovremeno podstiče bum kriptovaluta, ali i da svojim djelanjem utiče na ostatak tržišta. Mnogi sada ne trguju kriptovalutama čekajući da vide šta će se dogoditi sa kompanijom, zbog čega raste vrijednost kako tih kriptovaluta, tako i najpoznatije kompanije koja njima trguje.

Zbog ugleda i moći koju kompanija ima u kripto zajednici, očekuje se da vrijednost poraste bez obzira na to za koliko se konkretno plasira na berzi. Imajući i to u vidu, osnivač kompanije Coinbase Brajan Armstrong lako može postati "Ilon Mask kriptovaluta".


Sve navedeno jasno ukazuje da se Coinbase pozicionirao kao ključna finansijska institucija u domenu kriptovaluta, čiji postupci mogu imati dalekosežne posljedice na čitav kripto ekosistem. Iako kompanija možda ne odgovara opisu klasične bankarske kuće, odluke koje donosi mogu imati slične globalne posljedice kao i odluke neke velike centralne banke.

Ovaj izlazak na berzu predstavlja svojevrsni referendum po pitanju kriptovaluta u klasičnim finansijskim krugovima, ali je na osnovu svega gotovo sigurno da stari giganti više neće moći da ignorišu kripto.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.