NavMenu

Turistički radnici u prioritetnoj grupi sa imunizaciju - Vakcine primiti do početka sezone

Izvor: eKapija Utorak, 13.04.2021. 10:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Steven Cornfield/unsplash)Ilustracija
Turistički radnici uvršteni su u prioritetnu grupu za imunizaciju protiv Covid-19, rekao je ministar ekonmskog razvoja Jakov Milatović i pozvao ih da se prijave za vakcinu.

Ministar Milatović, državna sekretarka za turizam Ivana Đurović i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić sastali su se juče sa predstavnicima turističke privrede u Crnoj Gori. Ministar Milatović izrazio je zadovoljstvo sastankom i mogućnost za dijalog sa predstavnicima turizma, naglašavajući značaj i zajedničku spremnost i djelovanje svih učesnika u što boljoj realizaciji turističke sezone.

- Uporedna Covid statistika pokazuje da trenutno Crna Gora bilježi trend pada oboljelih, tj. da imamo manje aktivnih slučajeva Covid-19 u poređenju sa mnogim evropskim zemljama, a istovremeno bilježimo najveći postotak oporavljenog stanovništva u Evropi. Upravo ova analiza nas je navela i da se obratimo zvaničnim pismom potpisanim od strane premijera, potpredsjednici Vlade Rusije, koja je istovremeno na čelu operativnog kriznog štaba. U pismu smo obrazložili trenutnu situaciju i uporedili našu statistiku sa statistikom zemalja sa kojima već imaju otvorene letove u očekivanju da se u toj grupi nađe i naša zemlja. Naglasili smo važnost avio dostupnosti Crne Gore kao turističke destinacije i pokretanja letova iz Rusije - istakao je ministar.

On je dodao da će do kraja juna 35% odraslog stanovništva biti vakcinisano, ističući značaj samog procesa imunizacije za sezonu.

- U prioritetne grupe za vakcinisanje uvršteni su svi turistički poslenici i ugostitelji. Koristim ovu priliku da pozovem i apelujem na sve da se prijave i vakcinišu kako bismo već početkom juna imali sve turističke radnike vakcinisane sa obije doze vakcina - naglasio je ministar.

On je podsjetio na pruženu podršku turističkoj privredi, a koja se odnosi na subvencije kamata na reprogram postojećih kredita kod IRF-a i poslovnih banaka u iznosu od 7 mil EUR, kao i na subvencije zarada za turističku privredu od formiranja nove Vlade u iznosu od 10 mil EUR (100% minimalne bruto zarade).

- Takođe, od početka pandemije zaključno sa februarskim zaradama za sektor turizma i ugostiteljstva je isplaćeno 37 mil EUR, uz predlog ministra Centralnoj banci da se produži moratorijum na otplatu kredita. Odloženo je plaćanje duga po osnovu poreza i doprinosa na dohodak iz trećeg i četvrtog kvartala 2020. godine i reprogram na 24 mjeseca, obezbijeđena je dodatna podrška za novo zapošljavanje u vidu oslobađanja od dijela poreza i doprinosa na dohodak u naredne tri godine, snižena je stopa PDV-a od 7% na pripremanje i usluživanje hrane, pića i napitaka, osim akciznih proizvoda i kafe, u ugostiteljskim djelatnostima do 31. avgusta 2021 - rekao je minstar.

Podsjetio je na fiskalni efekat od 3,5 mil EUR za umanjenje godišnje novčane naknade za morsko dobro za 2021. godinu, i dodijeljenu pomoć od 150.000 EUR za oko 70 turoperatora, 5,5 mil eura za realizaciju turističkih vaučera, uz mogućnost produženja roka za realizaciju programa.

- Uz snažniju kampanju koja će definitivno usled kadrovskih izmjena u NTO biti intezivirana, radimo na promociji turističke sezone, takođe i na zdravstvenim protokolima koji će biti predstavljeni u narednih par dana, koji će biti unaprijeđeni u odnosu na prethodne, kao i na novom setu mjera podrške čiji se početak realizacije očekuje krajem aprila - kazao je Milatović.


U tom kontekstu formirano je i posebno tijelo "Radna grupa za turizam i privredu" u čijem radu učestvuju predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i Ministarstva zdravlja u cilju detaljnijeg pregleda i analize zahtjeva za oporavak turističke privrede i efikasniju priremu turističke sezone što je naišlo na pozitivne reakcije prisutnih predstavnika turističke privrede.

- Kako bi se izašlo u susret povećanom broju zahtjeva od strane turista, dogovorena je saradnja sa pet privatnih laboratorija koje su formirale terenske ekipe sa tehničarima za uzorkovanje, dok se razmatra mogućnost subvencionisanja cijene PCR testova za turiste - dodao je.

Predstavnici turističke privrede saglasili su se da je imunizacija, donošenje i promocija jasnih zdravstvenih protokola i poštovanje mjera ključno za postizanje cilja, iznalaženja što boljih rešenja za suzbijanje negativnih posledica izazvanih koronavirusom.

- Pozivam sve da poštuju mjere, da pokažu visok stepen lične odgovornosti, takođe pozivam sve da djelujemo kao jedan tim i da svako sa svoje strane da maksimalni doprinos jer jedino tako možemo realizovati projektovano. U Ministarstvu ekonomskog razvoja imate prijatelja i punu podršku - zaključio je Milatović.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici turističkih vodiča, izdavaoci privatnog smještaja, ugostitelja, turističkih agencija, hotelskog smještaja, Unije poslodavaca, izvršni direktor kompanije ToMontenegro i predstavnici Privredne komore. Naredni sastanak će biti zakazan početkom maja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Objavljen novi poziv za zemljište u biznis zoni Babića Polje u Mojkovcu - Budućim investitorima obezbijeđene značajne olakšice

Opština Mojkovac objavila je novi javni poziv za zakup zemljišta u okviru biznis zone Babića Polje. U zakup se daje parcela površine 1.904 m2, na period od 10 godina sa mogućnošću produđenja na još 10 godina. Kako je navedeno, otvaranje biznis zone planirano je za potrebe podsticanja investicija i otvaranja novih radnih mjesta.Za potencijalne investitore za poslovanje u biznis zoni Opština je obezbijedila i određene olakšice. To je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.