NavMenu

Inovativna kompanija iz Srbobrana osvaja tržište Evrope - Kamar Plus proizvodi streč ambalažnu foliju bez kartonskog jezgra

Izvor: eKapija Utorak, 13.04.2021. 09:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: RAW4/shutterstock.com)Ilustracija
U svijet biznisa Mario je ušao uz podršku supruge Katarine, 2011. godine, kada su osnovali zanatsku radionicu za proizvodnju svima poznate streč folije. Početak nije mnogo obećavao, bio je to dodatni posao koji su Gerdijani obavljali uz svoje dotadašnje poslove. Bilo je potrebno mnogo truda, borbe za osvajanje tržišta i tehnologije da bi se sa početnih dvije tone folije mjesečno, došlo do sadašnjih 80 tona gotovog proizvoda.

Iako je osnovna djelatnost firme industrijsko oblikovanje ambalaže, optimizacija utroška materijala i automatizacija, s vremenom se povećavao broj proizvoda koji su se nalazili u ponudi, kao što je građevinski materijal, pločice, behaton i slično. Ipak Kamar Plus ostaje vjeran foliji i u tom segmentu proizvodnje ostvaruje se veliki napredak, prenosi sajt predsjedništva Srbije.

Tradicionalni način proizvodnje trakastih materijala u rolni zahtijeva čvrsto jezgro kao osnovu za namotavanje, u slučaju streč folije to je kartonsko jezgro. Iako većina laika smatra da je svaki karton moguće reciklirati, u slučaju kartonskih jezgara, hilzni, to nije slučaj. One se prave uz velike količine lijepka, usljed čega su nepoželjne u reciklažnim centrima i zato mogu da idu samo na deponiju. Mario je došao na ideju da kartonske hilzne zamijeni plastičnim alatom koji će se nakon namotavanja izvaditi iz rolne, nakon čega se neće narušiti čvrstina iste, što će omogućiti njenu upotrebu.

- Streč ambalažna folija bez kartonskog jezgra, pojavila se kao ideja nakon što sam vidio koliki problem sa kartonskim hilznama imaju naši veliki kupci. Velike firme koje koriste tone folije imaju problem sa tonama kartona koji niko neće da im otkupi, samo se gomila ili završava na deponijama. U saradnji sa jednim od mojih saradnika, čovjekom koji ima 40 godina radnog iskustva u kompaniji Simens, došao sam do industrijskog rješenja koje potrebu za hilznama potpuno isključuje iz jednačine - kaže Mario Gerdijan.

- Strane firme koje posluju u Srbiji su odmah prepoznale kvalitet ovog proizvoda i prostom računicom došle su do odluke da naš jedinstven proizvod počnu odmah da koriste. Sa domaćim privrednicima, pogotovo manjim firmama, to malo teže ide, jer su naviknuti na nešto godinama i teško se opredjeljuju za novotarije. Najzanimljivije nam je tržište Evropske unije, tamo firme moraju da plate ekološku taksu za sav otpad koji napusti proizvodnu salu, a sa našom folijom otpada nema, iskorišćenost je 100% - sa ponosom ističe mladi inovator.

Najbolji primjer za poslednje navedeno je, kaže, jedna firma iz Budimpešte, oni za svaku kartonsku hilznu koja završi u smeću moraju da plate 40 forinti ekološke takse i zbog toga su bez dužeg razmišljanja usvojili proizvod koji dolazi iz Srbobrana.

U odluku kompanija za usvajanje novog proizvoda ulazi još jedna promjenjiva, a to je cijena transporta. Stare rolne sa hilznama mnogo su teže, a kako su kamioni ograničeni nosivošću, kupci su bili ograničeni količinom koja u tovarni prostor može da stane, dok u slučaju folije bez jezgra vozilo može da preveze mnogo više folije.

- Na 6.000 rolni koje se mjesečno proizvedu, ostvari se godišnja ušteda od osam tona kartona. To su godišnje šleperi otpada. Pokrivamo svega 5% ambalaže u Srbiji, zamislite kolika bi bila ušteda kada bi i ostalih 95% fabrika prešlo na foliju bez hilzne. Kolika bi ušteda bila i koliko bi otpada manje pravili? - postavlja pitanje sagovornik i nastavlja…

- U Srbobranu pokrivamo tržište sa 95%, gotovo svi koji nešto proizvode ili imaju potrebu za transportom koriste naše proizvode. Na teritoriji Srbije je malo drugačije stanje, preko distributera sa kojima imamo potpisane ugovore o zastupanju pokrivamo tek mali dio tržišta, a uz to nigdje ne ide naš logo, već etiketa distributera. Trenutno smo u procesu zaštite proizvoda, dobijanja patenta za teritoriju Srbije: za logo, krajni proizvod, proces dobijanja samog proizvoda i sam alat stvoren za te namjene. Nakon toga slijedi istraživanje evropskog tržišta, kako bi se u bliskoj budućnosti isto uradilo i za teritoriju starog kontinenta. Kamar Plus je dobio pravo na korišćenje brenda Bačka, pozitivan odgovor je dobijen i od Privredne komore za brend Čuvarkuća - proizvedeno u Srbiji, a od Zavoda za intelektualnu svojinu dobijen je privremeni patent - kaže Mario.

Folija iz Srbobrana može se pronaći kod mnogih velikih i poznatih kompanija, a među njima su: Aretol, Keramika Kanjiža, Simeks, Vitorog, Vino Župa, Kapriolo, Vobihaus, Beorol, Rolna, Medela, Black Horse i još nekih 80 manjih firmi. Pregovori se trenutno vode sa velikim trgovinskim lancima koji troše znatne količine folije, pored pomenute Mađarske izvozi se i u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu (preko posrednika Beorol i Wobyhaus), a radi se i uslužno premotavanje folije za jednu poljsku kompaniju.

Nije nimalo lako bilo doći do proizvoda koji je dovoljno inovativan, a pogotovo kada se uzme u obzir da treba da izdrži ozbiljne sile koje nastaju u mašinama za proizvodnju.

- Bilo je potrebno napraviti alat koji je sposoban da izdrži velike obrtne sile, od dvije do tri hiljade obrtaja, i da pri tome drži foliju koja po kvadratnom centimetru ima silu od deset kilo njutna. Uskoro dobijamo zvaničan patent za teritoriju Srbije, to će biti pravo priznanje uspjeha, a zatim idemo dalje. Potrebno nam je da još malo ojačamo, pa da možemo da krenemo samostalno da nudimo svoju foliju, bez posrednika, sa našim logoom i sertifikatom. To je razvojni cilj za narednu godinu - rekao je Gerdijan.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.