NavMenu

Solarni paneli na hladnjačama smanjuju potrošnju dizela

Izvor: logistikaitransport.com Ponedjeljak, 12.04.2021. 14:15
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / Bru-nO)
Transporta kompanija ESC iz belgijskog lučkog grada Zeebrugge, specijalizovana za prevoz robe u hladnom lancu, opredelila se da na 76 svojih novih hladnjača-poluprikolica, uporedo s novim rashladnim sistemima Thermo King, ugradi solarne panele ThermoLite, kojima će godišnje štedjeti i do 1.000 litara dizela po svakom vozilu.

ThermoLite paneli ugrađeni na prednji dio krova poluprikolice, s radnim naponom 12 V, snage 110 W, prikupljanju dnevnu svetlost (i po sunčanom i po oblačnom vremenu) i pretvaraju je u struju koja se šalje u bateriju (akumulator) koji za pokretanje dizel motora koristi rashladna jedinica. Osim što je baterija sve vrijeme potpuno napunjena pa joj se time produžava radni vijek, smanjuje se potrošnja dizel goriva koje je potrebno da dizel agregat dopuni svoj izvor struje. Posredne koristi od ovih solarnih panela su manji izdaci za gorivo i osjetno smanjenje emisije ugljen-dioksida – ECS procjenjuje da će 76 inovativno opremljenih novih poluprikolica u narednih deset godina emisiju ugljen-dioksida smanjiti za 2.000 tona.

Prije ugradnje panela, ECS (European Containers System) je šest mjeseci na četiri različite ture uporedo testirao četiri poluprikolice sa solarnom "elektranom" i četiri bez njih i egzaktno ustanovio drastično smanjenje potrošnje dizela rashladnih jedinica koje su imale ThermoLite "asistenciju". Belgijska kompanija je zbog toga odlučila da i ostali dio flote – oko 150 poluprikolica-hladnjača u dogledno vrijeme modernizuje ugradnjom TehermoLite solarnih panela.


Dodatni benefiti ThermoLite panela

Osim što mogu obezbijediti dodatnu struju za rad rashladnih jedinica, ThermoLite paneli su predviđeni i za ugradnju i na krovove kamionskih kabina: za to su konstruisani paneli koji rade pod naponom od 24 V snage od 80 do 220 W. Najbolje efekte postižu kada su ugrađeni na krovove modernih tegljača, koji su u novije vrijeme opremljeni sve većim i brojnijim potrošačima struje (recimo, parkirna klima je među najvećima), jer pune baterije i kada motor vozila ne radi. Tako održavaju baterije u stanju veće napunjenosti, smanjuju rizik od potpunog gubitka struje i skupih zastoja izazvanih tim problemima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Olakšica za vozače: Uz elektronsku naplatu putarine, uskoro bez zadržavanja na putevima u Srbiji

Vozačima u Crnoj Gori, uskoro će biti dostupna mogućnost da sa sopstvenim tag uređajem elektronski plaćaju putarinu kako u Crnoj Gori tako i na cestama u Srbiji, što će značiti manje zadržavanje i brži protok saobraćaja. Kako za portal Kolektiv me objašnjava Ana Palibrk iz preduzeća Monteput, riječ je platfortmi Toll for all (T4A) – Putarina za sve, koja podrazumijeva da se sa jedinstvenim tag uređajem može putovati kroz više

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.