NavMenu

Interesovanje turista za crnogorsko primorje postoji - Poslovni rezultati zavisiće od epidemioloških mjera, avio povezanosti i međunarodnih regulativa za putovanja

Izvor: Mina Ponedjeljak, 12.04.2021. 10:08
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/falco)
Interesovanje turista postoji, ali će poslovni rezultati zavisiti od epidemioloških mjera, percepcije Crne Gore kao odgovorne destinacije, avio-povezanosti, te nacionalnih i međunarodnih regulativa koje se odnose na putovanja, ocijenio je glavni menadžer hotela Regent Porto Montenegro, Kai Dieckmann.

On smatra da razloga za umjereni optimizam ima kako zbog započete vakcinacije i kod nas i u zemljama iz kojih gosti dolaze, tako i zbog najavljenih letova ka Crnoj Gori od sredine aprila. Ohrabruje i to, navodi Dieckmann, što veliki broj događaja iz prošle godine, nije otkazan, već odložen za drugi i treći kvartal ove godine.

- Osim toga, međunarodni renomirani mediji ističu da je Crna Gora jedna od malobrojnih evropskih zemalja čije su granice otvorene za međunarodna putovanja što smatramo pravim impulsom u vrijeme predsezone - rekao je Dieckmann Pobjedi.

Kada je riječ o ispunjavanju zdravstvenih mjera u susret sezoni, on je kazao da Regent Porto Montenegro inače primjenjuje stroge higijenske protokole koji obuhvataju primjenu sredstava za dezinfekciju bolničkog nivoa. On je naveo da su ispoštovali sve ostale međunarodne regulative uključujući zahtjeve za smanjenje broja taktilnih površina u javnim prostorima i sobama.

- Fleksibilnost u poslovanju, brzina promjene i primjene novih standarda nam je modus poslovanja te jedino na ovaj način možemo trajati kao sinonim kvaliteta. Ukoliko dođe do novih propisanih mjera od relevantnih institucija ili partnera, spremni smo da ih primjenimo - kazao je Dieckmann.

Kada je riječ o predstojećoj ljetnoj sezoni, Dieckmann je naveo da očekuje goste iz Ukrajine, Bjelorusije, Poljske i zemalja njemačkog govornog područja, dok se gostima iz Rusije nadaju od maja. Ipak, goste sa engleskog govornog područja ne očekuju prije kraja sezone.

Dieckmann je kazao da je luksuzna turistička industrija preživjela sve nedaće uz prilagođavanje okolnostima kratkotrajnih društveno i poslovno nepovoljnih perioda, koje doživljava kao nenajavljen test kvaliteta industrije, nakon čega će putnici još više cijeniti uslugu hotela sa pet zvjezdica.

Goste iz ovih zemalja, kao i iz Srbije i Bosne i Hercegovine, očekuje i HTP Budvanska rivijera, kazala je za Pobjedu menadžerka za odnose sa javnošću i marketing Jelena Kaluđerović. Gostima iz zemalja Evropske unije nadaju se ukoliko se za to steknu optimalni uslovi.

- Naš hotel Palas u Petrovcu je otvorio svoja vrata 8. aprila i već dočekuje prve goste. Primjetno je interesovanje gostiju iz Crne Gore i određenog broja gostiju iz regiona za boravak u maju, naročito tokom uskršnjih i majskih praznika - kazala je Kaluđerović dodajući da je cijena smještaja prilagođena aktuelnoj situaciji te da su oduvijek imali dobar odnos cijena - kvalitet u svojim hotelima.

Kada je riječ o ispunjavanju epidemioloških zahtjeva, Kaluđerović je rekla da je njihovo poslovanje u potpunosti usklađeno sa protokolima institucija u cilju zaštite zdravlja i zaposlenih i gostiju.

Ipak, kao otežavajuću okolnost u poslovanju hotela vidi u čestom mijenjanju pravila i procedura, koje, kako navodi, uz dodatne napore uspijevaju da prevaziđu.

Svih pet hotela u okviru Budvanske rivijere, Slovenska plaža, Mogren, Aleksandar, Palas i Castellastva imaju međunarodnu oznaku "Safe travels" koju dodjeljuje Svjetski savez za turizam i putovanja kao priznanje destinacijama i turističkim subjektima koji su usvojili globalne standarde zdravstvene i higijenske zaštite.


Budvanski ugostitelji mnogo očekuju od predstojeće sezone, kazao je potpredsjednik njihovog udruženja Aleksandar Jovanović. Ipak, najave su, kako navodi, skromne.

- Sva je pažnja usmjerena na imunizaciju i shodno tome se rade projekcije i očekivanja. Crna Gora je za sada jako skromna na tom polju. Nadamo se bržem odgovoru države po ovom pitanju, u suprotnom nas čeka teška sezona - kazao je Jovanović za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, postojeće mjere primjerene su epidemiološkoj situaciji, ali da sa poboljšanjem situacije očekuju dodatno popuštanje mjera i vraćanje u normalu. Sve to značajno utiče na poslovanje ugostitelja, jer, kako navodi Jovanović, rade sa 50 odsto kapaciteta.

- Shodno tome organizujemo proces poslovanja, što znači manji broj radne snage i naravno prihoda. Veliki broj kolega jako teško održava svoje poslovanje. Dugovanja povjeriocima i državi se svakim danom povećavaju i za očekivati je da dobar dio njih, nažalost, neće uspjeti da održi svoju likvidnost - kazao je Jovanović.

On je kazao da očekuje da će veći dio ugostitelja, koji je uspio da izbjegne bankrot, ove godine otvoriti svoje objekte. Ipak, strahuje da bi, ukoliko se ponovi prošla godina, to značilo potpuni krah njihove djelatnosti.

Iako su im umanjeni porezi na nepokretnost i dok čekaju konačnu odluku u vezi zakupa terasa, Jovanović smatra da bi ove godine u potpunosti trebalo da budu oslobođeni tih obaveza.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.