NavMenu

Al Dahra ubrzava plan izgradnje fabrike stočne hrane u Kovilovu - Manji broj skladišta i gradnja u tri faze umjesto u pet

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 12.04.2021. 09:44
Komentari
Podeli
(Foto: Energogroup/Idejno rešenje,screenshot)
Kompanija Al Dahra Srbija, koja, kako je eKapija najavila u avgustu prošle godine, planira da u Kovilovu izgradi fabriku stočne hrane, sada je riješila da ubrza ovaj projekat, najavljen kao dio najmodernijeg poljoprivrednog kompleksa u ovom dijelu Evrope, planiranog u Pančevačkom ritu i vrijednog 173 mil EUR.

Naime, Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda oglasio je prezentaciju urbanističkog projekta za gradnju kompleksa fabrike za preradu stočne hrane, sa izmijenjenim idejnim rješenjem koje sada predviđa izgradnju fabrike u tri, umjesto u pet faza kako je to predvidelo prethodno rješenje.

Prema prethodnom Urbanističkom projektu, koji je, kao i ovaj poslednji, izradila kompanija Bauprojekt iz Beograda, u Kovilovu je planirana gradnja privredno-industrijskog kompleksa fabrike za preradu stočne lucerke, s tim što novo idejno rješenje, koje potpisuje beogradski Enegrogroup predviđa gradnju u tri faze, od kojih će prva obuhvatiti izgradnju nadstrešnice, zatvorenog skladišta, administrativne zgrade, izvođenje radova na parternom uređenju sa izgradnjom prateće infrastrukture, izgradnju betonskog platoa sa parking mjestima i izgradnju retenzionog kanala oko betonskog platoa.

U drugoj fazi gradiće se hala procesne linije broj 2, portirnica, glavna mjerno-regulaciona stanica, bunar i izgradnja septičkih jama, dok treća faza obuhvata izgradnju hale prve procesne linije.

Novim rješenjem, kako je navedeno u projektu, smanjena je površina platoa, kao i broj skladišta, sa osam na jedno. S druge strane, povećan je kapacitet projektovanog bunara i rezervoara, dodat je objekat portirnice i planirane su dvije septičke jame umjesto jedne.

Podsjetimo, Al Dahra Srbija je krajem 2018. godine u postupku privatizacije kupila nepokretnu imovinu i opremu Poljoprivredne Korporacije AD Beograd i obavezala se na dalje investiranje u poljoprivredu.

U Zaključku Vlade Srbije koji je donet prošlog ljeta navodi se da će se na osnovu trogodišnjeg investicionog programa kompanije od 2019. do 2022. godine, ulaganje u Pančevački rit sprovoditi u dvije etape, sa ciljem da Al Dahra ispuni preuzetu investicionu obavezu prema Republici Srbiji u ukupnom iznosu od 30 mil EUR.


U prvoj etapi u planu je gradnja četiri poljoprivredno-industrijska kompleksa, fabrike za preradu stočne hrane, dva kompleksa novih farmi za smještaj ukupno 7.500 muznih krava sa štalama i silosima i 15 nezavisnih biogasnih postrojenja, kao i izgradnja kompleksa centra za poljomehanizaciju.

U drugoj etapi Al Dahra namjerava da rekonstruiše postojeću fabriku stočne hrane, izgradi kompleks od 10 habova, uloži u infrastrukturu Pančevačkog rita, očisti i revitalizuje postojeće kanalske mreže i izgradi nove moderne sisteme navodnjavanja i odvodnjavanja.

Prvobitno je bilo najavljeno da će radovi na prvoj etapi investicije započeti u avgustu prošle godine i biti završeni u oktobru ove.

Krajem novembra 2020. Al Dahra je Sekretarijatu za zaštitu životne sredine podnijela je zahtjev za odlučivanje o potrebi procjene uticaja ovog projekta na životnu sredinu.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.