NavMenu

CIA o Crnoj Gori - Ukloniti prepreke i otvoriti ekonomiju za strane investitore

Izvor: Mina Ponedjeljak, 12.04.2021. 09:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: isak55/shutterstock.com)Ilustracija
Crnogorska Vlada prepoznaje potrebu uklanjanja prepreka kako bi ostala konkurentna i otvorila ekonomiju stranim investitorima, objavila je u svom izvještaju The World Factbook američka Centralna obavještajna agencija (CIA), piše Dan.

List piše da se radi o izvještaju koji je dopunjen prije pet dana.

- Crnogorska ekonomija prelazi na tržišni sistem. Oko 90% crnogorskih državnih preduzeća je privatizovano, uključujući 100% bankarskog sektora, telekomunikacija i distribucije nafte. Turizam, koji čini više od 20% crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), svake godine dovede tri puta više posjetilaca od ukupnog stanovništva Crne Gore - piše u izvještaju CIA.

Nekoliko novih luksuznih turističkih kompleksa je u, kako se dodaje, raznim fazama razvoja duž obale, a nekoliko se nudi sa obližnjim objektima za čamce i jahte.

Pored turizma, energetika i poljoprivreda se smatraju za dva različita stuba crnogorske ekonomije.

- Iskorišteno je samo 20% hidroenergetskog potencijala Crne Gore. Crna Gora planira da postane neto izvoznik energije, a izgradnja podvodnog kabla za Italiju, pomoći će u postizanju cilja - navodi se u izvještaju.

Crna Gora koristi euro kao domaću valutu, iako nije zvanična članica eurozone. Crna Gora je započela pregovore o pridruživanju EU 2012. godine, ispunivši uslove koje je postavilo Evropsko vijeće, koje je pozvalo Crnu Goru da preduzme korake u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

U izvještaju se dodaje da su neto direktna strana ulaganja u 2017. godini dostigla 848 mil USD, a ulaganja po stanovniku jedna su od najvećih u Evropi, zbog niske stope poreza na dobit.

Najveći strani investitori u Crnoj Gori u 2017. godini bili su Norveška, Rusija, Italija, Azerbejdžan i Mađarska.

- Crna Gora trenutno planira velike remonte svoje putne i željezničke mreže i moguća proširenja svog sistema vazdušnog saobraćaja. Vlada Crne Gore je 2014. godine izabrala dvije kineske kompanije za izgradnju 41 kilometra dugog dijela autoputa u zemlji - navodi se u izvještaju.

Pozajmice su, kako se ocjenjuje, stimulisale sve veći dug Crne Gore, uz odsutnu fiskalnu konsolidaciju. Crna Gora je prvi put uvela porez na dodatu vrijednost (PDV) u aprilu 2003. godine i uvela diferencirane stope PDV-a od 17% i sedam odsto za turizam u januaru 2006.


- Vlada Crne Gore povećala je neturističku stopu PDV-a na 21% od januara 2018, s ciljem smanjenja njegovog javnog duga - piše u izvještaju.

Kad je u pitanju telekomunikacija u Crnoj Gori u izvještaju CIA se navodi da se radi o modernom telekomunikacionom sistemu sa pristupom evropskim satelitima.

- Sektor telekomunikacija je u skladu s EU normama, što znači konkurenciju, pristup i tarifne strukture. Dostupni DSL, kablovi, iznajmljena linija i vajrles. Sezonski turisti povećali su penetraciju mobilne telefonije. Široka dostupnost LTE tehnologija učinila je mobilni širokopojasni pristup održivom alternativom fiksnom širokopojasnom internetu u ruralnim područjima. Usluge 5G tehnologije predviđene su u budućnosti - piše između ostalog u izvještaju.

Oni su dodali da izbijanje pandemije negativno utiče na proizvodnju i lance dobavljača telekomunikacija na globalnom nivou.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.