NavMenu

Crna Gora i Sjeverna Makedonija da jačaju ekonomske veze - Prostora ima u proizvodnji zdrave hrane, turizmu, građevinarstvu i u metalskoj industriji

Izvor: eKapija Četvrtak, 08.04.2021. 14:52
Komentari
Podeli
(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Crna Gora i Sjeverna Makedonija treba da rade na jačanju ekonomskih veza, a prostora za širenje saradnje najviše ima u proizvodnji zdrave hrane, turizmu, građevinarstvu i metalskoj industriji, ocijenjeno je tokom današnjeg sastanka predsjednika Privredne komore CG Vlastimira Golubovića i ambasadora Sjeverne Makedonije Mihajla Trpkovskg.

- Kada bi poslovno-ekonomska saradnja privrednika iz Crne Gore i Makedonije, oslonjena na dobre političke odnose, bila intenzivna kao što je ova među privrednim komorama, onda bi ona bila na punu korist naših privrednika i naših ekonomija – ocijenio je Golubović, ističući posebno kvalitetno partnerstvo koje poslovne asocijacije imaju u okviru Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke uz brojne značajne projekte kojima se doprinosi otklanjanju barijera za protok ljudi, roba i investicija.

Golubović je upoznao ambasadora sa makroekonomskim pokazateljima naše zemlje prije i tokom pandemije, potencirajući da je i ova kriza ukazala na neophodnost širenja baze za proizvodnju i uopšte produktivnost crnogorske ekonomije. Prostor za saradnju sa makedonskim privrednicima, pored ppstojećeg, vidi u proizvodnji zdrave hrane, turizmu, građevinarstvu, a posebno u metalskoj industriji. Golubović je pozvao makedonske investitore da se upoznaju sa potencijalima pojedinih crnogorskih kompanija u ovim oblastima, koje, prema njegovim riječima, itekako imaju resurse za uspješno poslovanje.

Sagovornici su se saglasili i da međusobne investicione aktivnosti svakako treba pospješiti i pojačati, jer su na veoma niskom nivou.

- Najbolji recept za borbu protiv krize je investiranje u razvojne projekte - saopšteno je iz PKCG.

Bolju posjetu turista iz Sjeverne Makedonije uslovljava saobraćajna povezanost dvije države koja bi mogla biti značajno bolja, kroz uspostavljanje direktne avio linije između glavnih gradova, ali i završetak planiranih saobraćajnica između Crne Gore i pokrajine Kosova, odnosno Albanije, pa je sa sastanka upućena podrška nadležnima za realizaciju ovih, ranije planiranih, projekata.

Ambasador Trpkovski naglasio je da će u fokusu njegovih aktivnosti biti ekonomska diplomatija, i zatražio registre crnogorskih firmi kako bi pomogao uspostavljanju partnerstava sa njihovim makedonskim kolegama.

U radu sastanka učestvovali su potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Pavle D. Radovanović, savjetnik predsjednika Dragoljub Bulatović, kao i saradnica ambasadora Daniela Nikova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Uskoro nastavak radova na obilaznici oko Rožaja - Za drugu fazu izgradnje 8 mil EUR, raspisan tender

Izgradnja obilaznice oko Rožaja uskoro bi mogla biti nastavljena, pošto je Uprava za saobraćaj raspisala tender za preostale radove u okviru druge faze izgradnje ove saobraćajnice. Za ovaj posao opredijeljeno je 6,6 mil EUR bez, odnosno oko 8 miliona sa uračunatim PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 23. maja do 10 sati. Ponuđeni rok za završetak radova ne može biti kraći od 350 ni duži od 450 kalendarskih dana od uvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.