NavMenu

Turska kompanija Agrogora Organic pokreće organsku proizvodnju u Mojkovcu - Osnovna djelatnost biće prerada voća savremenim postupkom liofilizacije

Izvor: eKapija Četvrtak, 08.04.2021. 14:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jocic/shutterstock.com)Ilustracija
Korisnik biznis zone Babića polje u Mojkovcu biće firma Agrogora Organic, saopšteno je iz Opštine Mojkovac.

Kako je navedeno na Fejsbuk stranici opštine, sjedište firme je u Mojkovcu, a osnivač i izvršni direktor je Ahmet Dasman, investitor iz Turske.

- Cilj preduzeća Agrogora Organic je pokretanje inovativnog agro poslovanja u Crnoj Gori, kako bi se iskoristile prirodne zalihe šumskog voća i organska proizvodnja voća u zemlji. Planirani postupak liofilizacije - tehnologije dehidratacije može se primijeniti u različitim oblicima hrane poput voća, povrća, mliječnih proizvoda, a već je u skladu sa dobro razvijenom potražnjom na tržištu zapadne Evrope - saopšteno je iz Opštine.

Ugovorom koji je potpisan kompanija je zakupila parcele površine 11.713 m2, na period od 10 godina sa mogućnošću produženja na još 10 godina.

- Investicijom je planirano 25 stalnih zaposlenja i 120 do 150 sezonskih poslova tokom perioda sakupljanja svježeg voća. Osnovna proizvodnja biće prerada bobičastog i drugog voća, a ugovorom je definisano da pogon započne proizvodnju u roku od 12 mjeseci od dana potpisivanja ugovora - objašnjeno je.


Iz Opštine su istakli i da je Ahmet Dasman bio suosnivač i izvršni direktor prvog postrojenja koje se bavilo preradom voća i povrća na ovaj način u Izmiru u Turskoj.

Podjsetimo, tender za davanje u zakup zemljišta u okviru biznis zone Babića Polje Opština Mojkovac raspisala je početkom marta. Kako je saopšteno na sajtu Opštine, na javni poziv pristigla je samo jedna ponuda - preduzeća Agrogora Organic, koja je ocijenjena kao blagovremena i ispravna.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.