NavMenu

Crna Gora razvija nacionalni informacioni sistem o prostoru - Cilj uspostaviti bazu podataka za izradu kvalitetnijih prostornih planova

Izvor: eKapija Srijeda, 07.04.2021. 08:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)Ilustracija
Jedan od prioriteta Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u narednom periodu biće izgradnja nacionalnog informacionog sistema o prostoru, u cilju izrade kvalitetnijih prostornih planova, poručio je ministar Ratko Mitrović tokom sastanka sa Tomislavom Momirovićem, ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Ovo je prvi zvanični sastanak resornih ministara od formiranja novog saziva Vlade i u Srbiji i u Crnoj Gori. Razgovarano je na temu unapređenja saradnje dvije zemlje u oblasti prostornog planiranja i urbanizma, uz tradicionalno važna pitanja saobraćaja i infrastrukture gdje Srbija i Crna Gora imaju projekte u realizaciji za naredni period.

Momirović je iskazao zadovoljstvo što ima priliku da u novom sazivu Vlade Crne Gore ugosti ministra Mitrovića i delegaciju Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, ističući da su za Srbiju dobrosusjedski odnosi u regionu od velikog značaja, posebno zbog bliskosti naroda Srbije i Crne Gore.

Ministri su dogovorili dalje aktivnosti na operativnom nivou, koje bi rezultirale potpisivanjem sporazuma o saradnji Crne Gore i Srbije u oblasti prostornog planiranja i urbanizma.

- Prostor je najvažniji resurs koji imamo i veoma je važno kako ćemo upravljati njime. Jedan od prioriteta Ministarstva na čijem sam čelu je izgradnja nacionalnog informacionog sistema o prostoru, što je neophodan preduslov za izradu kvalitetnijih prostornih planova i obaveza Crne Gore prema Evropskoj uniji, u skladu sa Inspire direktivom - kazao je ministar Mitrović.

On je naglasio da Ministarstvu predstoji ozbiljan posao da, u saradnji sa javnim preduzećima, lokalnim samoupravama i stručnim institucijama, uspostavi bazu podataka koja će koristiti ne samo planerima, nego i drugim strukama i institucijama, i koja će kao centralizovan sistem pružati cjelovite informacije o prostoru.

- Za taj posao su neophodne dodatne obuke. U tom smislu, razmjena iskustva sa Srbijom i institucijama u Srbiji koje se bave prostornim planiranjem i urbanizmom za nas su veoma korisna - rekao je Mitrović.

Mitrović je, prenosi Tanjug, rekao i da se u Crnoj Gori otvara državni Zavod za prostorno planiranje i urbanizam i da je u tom smislu jako interesantno da prodube saradnju sa stručnjacima iz ekologije i prostornog planiranja iz Srbije.

Planira se, dodaje, da se angažuju kolege iz Srbije na izradi prostornih planova u Crnoj Gori, kao i angažovanje crnogorskih stručnjaka na izradi prostornih planova u Srbiji.

Takođe, dodaje, bilo je razgovora i o mogućnosti saradnje u oblasti ekologije, i iskustvima Srbije vezanim za uređaje koji se odnose na reciklažu i rešavanje problema čvrstog optada.

Na sastanku je razgovarano i o ekonomskim odnosima i realizaciji infrastrukturnih projekata koji će omogućiti dalje povezivanje regiona.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.