NavMenu

Bijela knjiga Savjeta stranih investitora - Pandemija uticala na ranjivost crnogorske ekonomije, indeks lakoće poslovanja značajno pao u 2020.

Izvor: Mina Utorak, 06.04.2021. 13:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: isak55/shutterstock.com)Ilustracija
Indeks lakoće poslovanja značajno je pao u prošloj godini u odnosu na 2019, usljed pandemije koronavirusa koja se negativno odrazila na crnogorsku ekonomiju i turistički sektor, saopštio je predsjednik Savjeta stranih investitotora (SSICG), Christoph Schoen.

On je, na predstavljanju 11. izdanja Bijele knjige, kazao da su prošlu godinu okarakterisali ogromni izazovi koje je direktno pokrenula svjetska kriza usljed pandemije, koji su postojali od ranije i koji su se zaoštravali.

- Posebno je do izražaja došla ranjivost crnogorske ekonomije zbog njenog snažnog fokusa na turizam, pa ne čudi da je indeks lakoće poslovanja značajno pao u odnosu na 2019 - rekao je Schoen na konferenciji za novinare.

Indeks lakoće poslovanja za prošlu godinu iznosi 6,4, na skali od jedan do deset. Indeks je 2019. godine iznosio 6,9.

Schoen je kazao da je pandemija dovela do socijalnih i ekonomskih uticaja na zatvaranje značajnog broja kompanija i ukidanje radnih mjesta.

- Ne možemo poništiti štetu učinjenu u prošlosti, ali na nama da damo sve od sebe da izađemo iz krize što je prije moguće. Moramo se usredsrediti na pravovremeni dijalog između svih zainteresovanih kako bi se dala puna podrška unapređenju poslovanja - naveo je Schoen, koji je i izvršni direktor Addiko banke.

Prema njegovim riječima, fokus treba da bude na uklanjanju biznis barijera i zajedničkoj borbi protiv virusa.

- Snažno podržavamo mjere Vlade koje imaju za cilj da Crnu Goru što prije učine sigurnom destinacijom, kao i vakcinaciju, što je ključno za oporavak - ocijenio je Schoen.

Izvršni direktor SSICG, Ivan Radulović, rekao je da je značajan pad lakoće poslovanja bio i očekivan zbog koronakrize.

- Ocjenjivano je šest sektora, koji se odnose na telekomunikacije, ICT, bankarstvo i finansije, turizam, proizvodnju i energetiku, trgovinu i maloprodaju i transport i logistiku, koji su zabilježili pad - precizirao je Radulović.

On je kazao da je najznačajni pad u prošloj godini zabilježio sektor turizma, sa 6,9 na 6,1.

Prošla godina je za taj sektor bila izuzetno teška, usljed pandmije. Savjet SSICG je tom sektoru dao ocjenu 6,2, a kompanijama koje u njemu posluju najnižu ocjenu, od 5,3.

- Kada je riječ o vladavini prava, pad je značajan. To nas vraća u period 2013. godine - dodao je Radulović.

On je kazao da je neophodna prisutnost predvidivog poslovnog ambijenta i vladavine prava kao osnovnog uslova za dalje unapređenje poslovnog ambijenta.

Preporuke SSICG se odnose na potrebu efikasnije implementacije reformi, dalju modernizaciju rada katastarskih i notarskih službi i kreiranje osnova za dalja infrastrukturna ulaganja.

Takođe je potrebno nastaviti sa mjerama rasta slobode i fleksibilnosti na tržištu rada, politikom unapređenja rada administracije i podizanja efikasnosti na svim nivoima, dalji razvoj crnogorske ekonomije i društva kroz digitalizaciju kao razvojnu i transformacionu politiku.

SSICG je preporučio kreiranje osnova za dalju politiku javnih finansija sa posebnim osvrtom na nove investicione aktivnosti, koje mogu doprinijeti stabilizaciji javnih finansija sa smanjenjem deficita i održavanja javnog duga.


Član Odbora direktora SSICG i izvršni direktor Saga Montenegro, Ivan Bojanović, kazao je da ICT sektor ne pokazuje značajne promjene kada se pogledaju same brojke u Bijeloj knjizi.

- ICT sektor je jedan od rijetkih koji nije pretrpio probleme u tom periodu. Postoji određeni rast, što bi trebalo da znači da nemamo pravo da se žalimo, jer smo sačuvali radna mjesta - naveo je Bojanović.

On je rekao da su, sa druge strane, svi procesi digitalizacije bili uvezani sa situacijom sa pandemijom koronavirusa.

- Ohrabruje to što smo sa nadležnim ministarstvom imali sastanak, na kojem smo dogovorili zajednički da postoji neophodnost mijenjanja zakonske regulative za sve oblasti koje mogu biti dio digitalizacije - saopštio je Bojanović.

On je rekao da su ispred Savjeta ponudili donaciju, koju je Vlada prihvatila, pri čemu će se putem Vajbera omogućiti građanima sve informacije u vezi sa koronavirusom i zakazivanjem vakcinacije.

Predsjednik Odbora direktora SSICG i izvršni direktor Crnogorske komercijalne banke (CKB), Pal Kovacs, kazao je da su prošle godine svi rejtinzi smanjeni, većinom zbog efekata pandemije.

- Zbog epidemiološke situacije, predložili smo digitalizaciju svih servisa, posebno bankarskih procedura koje se odnose na aplikacije za kredite - dodao je Kovacs.

On smatra da je bitna bliska saradnja sa ICT sektorom, jer imaju puno zajedničkih ciljeva u digitalizaciji administracije i javnih servisa.

Iz SSICG su podsjetili da je Bijela knjiga ključni dokument u kojem strani investitori ukazuju na glavne izazove sa kojima se suočavaju u poslovanju u Crnoj Gori.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.