NavMenu

Oko 100.000 građana zakupljuje stanove na crno - Država godišnje gubi 30 mil EUR od poreza

Izvor: Dan Ponedjeljak, 05.04.2021. 13:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Michael Gaida)Ilustracija
Prema procjenama Udruženja podstanara, u Crnoj Gori ima oko 100.000 podstanara, pa država zbog neoporezivanja zakupa stanova godišnje gubi i do 30 mil EUR. Ukazuju da bi bilo dobro da država uvede red na tržištu i oporezuje iznajmljivanje stanova. Novac od oporezivanja zakupa stanova bi se, smatraju, mogao iskoristiti za stambeni fond, odnosno za gradnju stanova i obezbjeđivanje krova nad glavom za veliki broj stanovnika, piše Dan.

Sanja Bukilić kaže da je život podstanara u Crnoj Gori veoma težak.

- Cijene zakupa su često previsoke, i većina građana koja radi za platu od 300 eura, a plaćaju stan 200 eura zaista jako teško mogu izdržati. Država baš i nema neku ulogu i volju da pomogne, lično ne znam da postoji bilo kakav servis u službi države koji pomaže podstanarima - smatra Bukilićeva koja je podstanarka.

Ocjenjuje da nije u redu da se državnim funkcionerima sa visokim platama prodaju stanovi sa mjesečnom ratom od oko 70 eura.

- Jako je bitno stvoriti fond za pomoć jer je i te kako diskriminatorski da neko ko prima platu preko 1.000 eura, ima uslove da kupi stan po nerealnim povoljnostima i plaća ratu za taj stan 60-70 eura, a ljudi koji žive na rubu egzistencije i preživljavaju sa 300 eura uz to su i podstanari, sebi to ne mogu priuštiti - kaže Bukilićeva.

Osnivač Udruženja podstanara Dragan Živković kaže za Dan da se prema popisu iz 2011. godine preko 18.500 domaćinstava zvanično vodilo kao podstanari, ali nakon toga treba imati u vidu velike migracije i formiranje novih porodica koje takođe nemaju krov nad glavom.

- Ako danas u Crnoj Gori imate toliki broj podstanara, otprilike šestinu građana, suvišno je da bilo šta kažemo. Naravno, podstanara ima svuda u svijetu, ali sa različitim socijalnim programima evropskih država. Konkretno, u Berlinu imate ogroman broj podstanara, što raseljenih, što domicilnog stanovništva. Ipak, gradske vlasti Berlina otkupile su preko 10.000 stambenih jedinica i na taj način su za relativno male zakupe regulisali ogroman broj stambeno nezbrinutih lica, a uz to i uticale na korekciju cijena na tržištu nekretnina. To su pozitivni primjeri kada država iskreno radi na ozbiljnom problemu. Nažalost, u našoj Crnoj Gori to dosad nije bio slučaj. Građani su prepušteni sami sebi, da se snalaze sami kako umiju i znaju. Nažalost, i te mogućnosti su više iscrpljene kroz višegodišnju nebrigu i neosvrtanje države na ovaj ogroman problem - izjavio je Živković.

On ističe da smo došli u situaciju kada "podstanari klize ka beskućništvu bez imalo pretjerivanja", a to pokazuje komunikacija koju imaju sa ugroženim porodicama širom Crne Gore.

- Na žalost, na tržištu nekretnina još od 90-ih godina sve je prepušteno "tržištu". Zapravo, sramno je prepušteno da se građani sami snalaze kako znaju i umiju. Nekada je stanovanje bilo u nadležnosti države preko obaveznih stambenih fondova. Nakon 90-ih imamo usvajanje pogubne neoliberalne politike. Danas imamo anarhiju na tržištu nekretnina. Nerealne cijene stanova na tržištu, njihovo nerealno rentiranje i što je najgore za svaku državu na svijetu ne poštuje se zakon koji je donesen. To je zakon o "nelegalnom poslovanju" koji je trebao da uvede oporezivanje svake izdate stambene jedinice čime bi država na godišnjem nivou prihodovala preko 30 mil EUR, te samim tim i bila u prilici da krene u rješavanje stambenih pitanja socijalno najugroženije grupe građana - ističe Živković.


On dodaje da je svako izdavanje stambene jedinice koju građanin posjeduje oblik privredne djelatnosti i ona kao takva mora biti oporezovana i upravo se od tih sredstava mogu rješavati gorući problemi podstanara.

- Što prije kao društvo shvatimo da sve mora biti zakonski obuhvaćeno i naplaćeno, to će ova država više i brže napredovati. Lična vjerovanja i ubjeđenja moramo usklađivati sa potrebama zajedničke nam države i njenog daljeg prosperiteta. Cijene rentiranja stanova u Podgorici, ali i drugim opštinama su više nego nerealne. Nikakva matematika tu nije potrebna. Zakup stana, plus tekuće obaveze (struja, voda, komunalije, internet…) uglavnom su iznad 400 eura. A pogledajmo kolike su naše plate, koliko nas je bez posla, koliko nas ima pristupa nekim alternativnim izvorima prihoda - upozorava Živković.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Dan nije dobio odgovore na pitanja o položaju podstanara i mogućoj pomoći za one koji nijesu iz projekta 1.000 plus u kojem su rate za stanove jako visoke, a uslovi za ulazak u program jako komplikovani.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.