NavMenu

Izabrani laureati za nagradu PKCG

Izvor: eKapija Petak, 02.04.2021. 14:54
Komentari
Podeli
(Foto: Priredna komora Crne Gore)
Kompanije Okov, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), NLB banka, Jugopetrol, Amplitudo, kao i Slavoljub Popadić, izvršni direktor Rudnika uglja Pljevlja laureati za nagradu Privredne komore Crne Gore (PKCG) za prošlu godinu.

Odbor za dodjelu nagrada PKCG odlučio je da laureati za uspješno poslovanje budu Okov i Crnogorski elektroprenosni sistem, za društvenu odgovornost NLB banka i Jugopetrol, za inovativnost Amplitudo, a za unapređenje menadžmenta Slavoljub Popadić, izvršni direktor Rudnika uglja Pljevlja.

Odborom je predsjedavao Milan Lakićević sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, a članovi su bili Nina Drakić, potpredsjednica Privredne komore Crne Gore, Ivan Karadžić, izvršni direktor Mercator-CG doo, Katarina Kaženegra, izvršna direktorica Hotelske grupe Budvanska rivijera, Biljana Jelić, samostalna savjetnica u Sektoru za ljudske resurse Uprave prihoda, Vojin Žugić, osnivač i izvršni direktor DOO Stadion i Milorad Katnić, predsjednik Odbora direktora Financial Solutions doo.

Kompanija Okov, saopšteno je iz PKCG, snažno se razvija kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. U Crnoj Gori su proširili prostorne kapacitete i asortiman ponude, unaprijedili poslovanje putem web platforme, povećall broj zaposlenih radnika.

- Na međunarodnom tržištu proširili su poslovanje otvaranjem tržnog centra površine preko 6.500 m2 na Novom Beogradu, kao i sličan objekat u Čačku koji se prostire na preko 3.000 m2. Kompanija puno polaže na društvenoodgovorno poslovanje kontinuirano pomažući pojedince, privredne subjekte i NVO sektor - navodi se u saopštenju.

Crnogorski elektroprenosni sistem je u 2020. godini, i pored značajnih epidemioloških, ekonomskih i finansijskih izazova za rad privrednih subjekata, ostvario značajan rast u svim sferama poslovanja i, sudeći po preliminarnim pokazateljima, najbolje rezultate od osnivanja.

- Preliminarni izvještaji pokazuju da je prihod CGES prethodne godine iznosio 51,6 mil EUR, a dobit 12,4 miliona eura. Kompanija je i u 2020. godini društvenoodgovorno poslovala, pokretala brojne akcije, bila pouzdan partner lokalnim zajednicama i društvu u cjelini. Između ostalog, izdvaja se podrška CGES Paraolimpijskom komitetu Crne Gore - navedeno je.

NLB banka je aktivno angažovana na stvaranju boljih opštih uslova u zajednici - pospješivanju obrazovanja, kulture, kvaliteta života, infrastrukture, sporta... Ohrabruje zaposlene da se uključuju u dobrotvorne projekte i partner je u aktivnostima lokalne zajednice kroz donacije i sponzorstva. Njihov program "Okvir pomoći" za dodjelu besplatne reklamne kampanje mikro i malim preduzećima u cilju prevazilaženja problema u poslovanju imao je višestruke koristi za društvo tokom pandemije.

- U realizaciju programa NLB i njihovih partnera plasirano je ukupno 90.000 EUR. Takođe, uputili su vrijedne donacije Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti (40.000 eura), Kliničkom centru za nabavku respiratora, Crvenom krstu za pakete namijenjene socijalno ugroženim porodicama i brojne druge - ističu iz Komore.

Jugopetrol kroz različite društveno odgovorne aktivnosti doprinosi boljim uslovima života, razvija i njeguje solidarnost, pomaže unapređenje kulture, sporta i zdravstvenog sistema. Finansijski su podržali organizovanje Eko odbojke sa učešćem više od 700 djece, donirali NKT-u 40.000 eura za potrebe nabavke respiratora, pomagali socijalno ugrožene porodice i rad Crvenog krsta.

- Obezbjedili su pakete humanitarne pomoći u vrijednosti 20.000 eura, poklone mališanima u Institutu za bolesti djece, neophodna sredstva za online praćenje nastave u Dječjem domu Mladost, doprinijeli uređenju Rimskog trga u Podgorici, stipendirali studente master studija u Grčkoj, učestuvuju u dobrovoljnom davanju krvi i drugim društveno odgovornim aktivnostima - saopšteno je.

Kompanija Amplitudo razvila je inovativnu platformu "Uči doma" u rekordnom roku kao odgovor na potrebe obrazovanja u uslovima pandemije, po čemu je prepoznata i od strane Evropske komisije. Dio je liderske grupe koja će u naredne tri godine raditi na razvoju akceleratora za konkurentnost i inovacije u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma.

- Razvili su Montenegro Covid-19 Online platformu koja je obuhvatila eDonacije i aplikaciju Qarta, kako bi se doprinijelo što efikasnijem suzbijanju virusa Covid-19, olakšali prikupljanje i raspodjela resursa, te brža komunikacija timova za reagovanje za borbu protiv pandemije. Razvili su aplikaciju Kasper za selekciju, prikupljanje i reciklažu otpada, realizovali predakceleracijski program BoostMeUP sa Tehnopolisom i Naučno-tehnološkim parkom, te start-up inkubator Digital Den - dodaju iz PKCG.

Slavoljub Popadić je uspješan rukovodilac i biznis lider sa preko 30 godina iskustva u razvoju i vođenju velikih kompanija. Radio je na različitim razvojnim i izvšnim funkcijama u industriji telekomunikacija, infomacionih tehnologija i rudarstva. Polovinom avgusta 2014. godine, kao poseban izazov, prihvatio je poziciju izvršnog direktora Rudnika uglja Pljevlja, kompanije koja je u tom trenutku bila na ivici stečaja.

- Primjenom dobre manedžerske prakse Rudnik je značajno podigao produktivnost, smanjio operativne trokove, tri puta povećao prodaju na inotržištu i podigao nlvo godišnje proizvodnje otkrivke za preko 45%. Danas, šest godina kasnije, Rudnik je profitabilna kompanija, koja posluje bez gubitaka, kreditnih zaduženja i poreskog duga. Dobit se povećava iz godine u godinu, a preliminarni rezultati pokazuju da će na kraju ove godine biti preko 12 mil EUR - pojašnjeno je iz Privredne komore.

Nagrade će biti uručene na svečanosti povodom Dana Privredne komore Crne Gore 21. aprila 2021.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nova sezona, stari problemi: Fali sezonaca, inspektora, granične policije, parking prostora, boljih saobraćajnica

Nedostatak sezonske radne snage, autobuskog prevoza sa podgoričkog aerodroma od centra Glavnog grada, neriješeno pitanje buke i čistoće, loša saobraćajna povezanost, saobraćajne gužve i gužve na graničnim prelazima, nedovoljan broj službenika granične policije na primorja, nemogućnost strancima da plate parking mjesta SMS-om, neadekvatan inspekcijski nadzor, izostanaka organizovane pripravnosti pojedinih domova zdravlja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.