NavMenu

Bivši radnici firme Metalac Termochem traže da se riješi status fabrike - Proizvodnja potpuno ugašena krajem 2019.

Izvor: Mina Utorak, 30.03.2021. 08:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)Ilustracija
Bivši radnici Metalca Termochem okupili su se juče ispred kapije fabrike i tražili da se riješi status te fabrike, jer se nalaze u teškoj situaciji.

Jedan od okupljenih, Radisav Bulatović, podsjetio je da im je češki vlasnik ostao dužan tri plate prije prekida rada, kao i da nije izmirio obaveze prema državi. Poseban problem predstavlja to što su radne knjižice 40 zaposlenih ostale u fabrici, zbog čega ne mogu da se prijave na Biro rada.

Vlada će u narednom periodu detaljno razmatrati zahtjeve brojnih bivših radnika koji su u teškoj situaciji, pa i nekadašnjih zaposlenih u Metalcu Termochem iz Nikšića, saopštila je državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Milena Lipovina Božović.

Ona je, govoreći da li postoji plan za oporavak Metalca Termochem, objasnila da proces nalaženja rješenja otežava činjenica da je fabrika u privatnom vlasništvu, zbog čega resorno ministarstvo i Vlada imaju veoma ograničene mogućnosti.

- Svjesni teške situacije u kojoj su se našli bivši radnici, Ministarstvo ekonomskog razvoja i Vlada aktivno rade na iznalaženju mogućnosti i rješenja radnika Metalca Termochem, kao i ostalih bivših zaposlenih koji su u teškoj situaciji - navela je Lipovina Božović.

Ona je podsjetila da su sa predstavnicima radnika Metalca Termochem razgovarali 1. februara u Ministarstvu ekonomskog razvoja, kada im je predstavljena situacija u kojoj se nalaze, ali i saopšteni zahtjevi.

- Na sastanku je konstatovano da je Vlada u prethodnom period pomagala radnicima bivše fabrike Montavar Metalca u prevazilaženju poteškoća i da žali što se i ta firma našla u problemima - kazala je Lipovina Božović.

Ona je dodala da su predstavnici radnika zahtjevali obezbjeđivanje jednokratne novčane pomoći zbog neizvjesne situacije u kojoj su se našli, s obzirom da im se duguje trećina zarade za oktobar, kao i plate za narednih par mjeseci iz 2019. godine.

- U narednom periodu slijedi detaljno razmatranje brojnih zahtjeva bivših radnika, jer je u proteklom periodu prioritet Vlade bila izrada nacrta budžeta u cilju jačanja transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama, prije svega u svrhu nesmetanog funkcionisanja države - obrazložila je Lipovina Božović.


Ona je navela da je riječ o obimnom poslu sa potpuno drugačijim konceptom plana i utroška raspoloživih sredstava, kao i izrada plana razvojnih projekta koji su neophodni za efikasno i efektivno održavanje privredne aktivnosti u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva su podsjetili da je sredinom 2016. godine češka kompanija Termochem iz Praga kupila imovinu bivše nikšićke fabrike Montavar Metalca, pokrenula proizvodnju i izmirila sva potraživanja radnika, priznata u stečaju i utvrđena u parničnom postupku.

- Od tada, pa do aprila 2019. godine, firma je poslovala rentabilno, uz redovno izmirivanje tekućih obaveza i zarada radnicima, ali je sredinom te godine počelo kašnjenje isplata zarada, što je par puta izazvalo obustavljanje proizvodnje - navedeno je u saopštenju.

U Metalcu Termochem proizvodnja je u potpunosti ugašena krajem 2019. godine, a njen nastavak nekoliko puta je najavljivan, ali i odlagan uz obrazloženje tadašnjeg rukovodstva da nijesu obezbijeđena sredstva, jer je matična firma u većim finansijskim problemima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.