NavMenu

Voltalia pobijedila na aukciji u Albaniji za solarni park Spitalle od 100 megavata

Izvor: Balkan Green Energy News Nedjelja, 28.03.2021. 12:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Gustavo Fring from Pexels)Ilustracija
Francuska kompanija Voltalia je odabrana da izgradi fotonaponsku elektranu na u opštini Drač na zapadu Albanije, piše Igor Todorović za Balkan Green Energy News. Investitor je na aukciji za solarni sistem Spitalle ponudio da prodaje struju za 28,89 EUR po megavat-satu.

Pet kompanija i konzorcijuma je učestvovalo na aukciji obnovljivih izvora energije održanoj za solarni park Spitalle, a Voltalia je dala najbolju ponudu, objavilo je albansko Ministarstvo infrastrukture i energetike. Francuska firma je već dobila ugovor za fotonaponski sistem Karavasta, a sada je prihvatila obavezu da isporučuje struju po cijeni od 29,89 EUR po megavat-satu bez poreza na dodatnu vrijednost. Sporazum će važiti za 70% elektrane.

Fiksna tarifa će važiti 15 godina, a solarni park Spitalle će električnu energiju koju proizvede u ostatku pogona prodavati na tržištu putem bilateralnih aranžmana iliti korporativnih ugovora o otkupu struje - PPA. Vlada je maksimalni nivo postavila na 55 EUR po megavat-satu, a ponuđači su u ovom postupku izašli s najnižim cijenama što su mogli.

Konzorcijum koji čine kineski Universa Energy i HOGN Electrical Group bio je jedini drugi učesnik u konačnoj fazi, a ponudio je 46 EUR.

Lokacija Spitalle ima 121 hektar.

Ministarka Belinda Balluku je pohvalila konsultante iz Evropske banke za obnovu i razvoj zbog pomoći u organizaciji aukcije. Rekla je da niko nije očekivao toliko nisku ponudu. Radi poređenja, Voltalia je pobijedila na nadmetanju za Karavastu, koja će imati snagu 140 megavata, sa 24,89 EUR po megavat-satu. Albanija dobija 99% svoje struje iz obnovljivih izvora i ima imperativ da ih diverzifikuje, naglasila je Balluku.

Ova balkanska zemlja je zavisna od hidrocentrala, što čini snabdijevanje strujom ranjivim na suše usljed klimatskih promjena. Dvije domaće firme su na aukciji učestvovale s ponuđačem iz Indije, dok su dvije preostale kompanije iz Njemačke.

Voltalia je nedavno nadležnim tijelima predala netehnički sažetak svoje procjene uticaja na životnu sredinu za Karavastu, koja će se nalaziti pored najveće lagune u Albaniji. Firma tvrdi da bi pripremni radovi trajali tri mjeseca, a da tu veliku solarnu elektranu na 196 hektara u okviru parcele od 220 hektara može da podigne za još osam mjeseci.

Balluku je ranije izjavila da će Vlada posle ovoga održati aukciju za vjetroelektrane i još jednu za vjetar i solar.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Agro

Može li se rakija pokvariti?

Može li se rakija pokvariti? Danas skoro svako domaćinstvo posjeduje barem bočicu rakije, ali šta je s rakijom koja dugo stoji? Može li se pokvariti? Rakija ima mjesto u mnogim ormarićima s alkoholnim pićima, ali ne znaju svi može li se ovaj alkohol pokvariti ili ne. Uostalom, ako bolje razmislimo možemo zaključiti da se alkohol vrlo teško kvari. Zbog visokog udjela alkohola u rakiji, ovo žestoko piće neće pokvariti u pogledu

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.