NavMenu

Hotel Piva u Plužinama ni ove godine neće početi da radi - Objekat na obali Pivskog jezera i dalje čeka rekonstrukciju

Izvor: Vijesti Četvrtak, 25.03.2021. 15:50
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Anton Watman)
Kada je u julu 2019. godine kupio hotel Piva u Plužinama, Dragan Bogdanović, rođeni Pivljanin koji živi i radi u Beogradu, otac proslavljenog košarkaša Bogdana Bogdanovića, najavio je da će vrata jedinog objekta te vrste u Plužinama ponovo biti otvorena za dvije godine.

Međutim, kako je objasnio predsjednik Opštine Plužine Mijuško Bajagić, neusvojene izmjene i dopune detaljnog urbanističkog plana, kao i korona, dovele su do toga da radovi na rekonstrukciji hotela koji se nalazi na obali Pivskog jezera nijesu ni počeli, tako da će se sa njegovim otvaranjem pričekati.

- Mislim da je idejni projekat kompletiran, ali ne i glavni projekat, s obzirom na to da izmjene i dopune urbanističkog plana koje su završene, Vlada još nije usvojila. To je formalnost, ali bez te formalnosti se ne može, jer moraju da se upišu i tačno znaju koje katastarske parcele pripadaju novom vlasniku. Ni korona nam nije išla naruku. Što se investitora tiče, on je nedavno bio ovdje i čvrsto je obećao da će, čim se steknu uslovi, početi sa radom - kazao je Bajagić i dodao da će radovi na rekonstrukciji hotela potrajati sigurno duže od godinu.

Hotel površine 550 kvadrata u osnovi, sa pripadajućim zemljištem ukupne površine 1.451 metar kvadratni ima suteren, prizemlje, dva sprata i potkrovlje, restoran i 44 smještajne jedinice. Sagrađen je 1976. godine.

Sava Ružić iz Plužina, koji je u hotelu Piva počeo da radi 1985. sa nostalgijom se prisjeća vremena kada su turizam i ugostiteljstvo, kako ističe, bili na nekom "višem nivou".

- To je bilo fino vrijeme za ugostiteljstvo i turizam i bilo je mnogo bolje nego danas. Gosti hotela bili su pretežno stranci. Pansioni su bili puni u to vrijeme, a hotel je imao 130 do 140 radnika. Ali vremena se mijenjaju i mi smo danas došli na ovo gdje jesmo - kaže Ružić, koji se i danas bavi ugostiteljstvom, ali u privatnoj režiji.

Na Trsi je Ugostiteljsko-turističko preduzeće Piva, pod čijim okriljem je nekada radio i istoimeni hotel, imalo i lijep motel, a Ružić je nekoliko godina radio i tamo, kao šef restorana. Kaže da su turisti iz Žabljaka obavezno dolazili u Plužine, gdje ih je u hotelu čekao ručak, kao i da su turističke ture koje su od Durmitora išle ka primorju kao nezaobilaznu stanicu imale upravo hotel Piva.


- Sve je to bilo povezano sa našom firmom, ali eto, vremena se promijeniše, ugostiteljstva nema, a danas ovo što se zove turizmom to je nešto sasvim drugo. Žao mi je što hotel godinama ne radi, a mislim da je mogao dobro da radi. Turizam je bio krenuo u Pivi, otvorena etno sela, sve je radilo, cvjetalo, krenulo samo tako. Samo hotel nije radio.

Korona je, kaže Ružić, napravila zastoj u turizmu. Nada se da će doći bolja vremena za turizam i ugostiteljstvo, ali i za hotel Piva.

- Hotel je potreban i za opštinu i za grad. Mislim da danas hotel ne bi mogao zimi da radi, a za vrijeme sezone nema šta ne može da radi, ako sezone opet budu kao šo su bile prethodnih godina - smatra Ružić.

Hotel Piva je zatvoren 1. avgusta 2011. godine, a naredne godine ga je kupila Budvanska rivijera za 300.000 EUR i jednu godinu je objekat dala pod zakup.

Bogdanović je u julu 2019. kupio hotel na javnoj aukciji za 200.000 EUR. Kako je tada kazao Vijestima hotel je, prije svega, kupio zbog emotivnih razloga jer je maltene rastao zajedno sa njim.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.