NavMenu

Potpisana energetska dozvola za proširenje vjetroelektrane Kovačica

Izvor: Tanjug Četvrtak, 18.03.2021. 17:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ekapija.com)Ilustracija
Potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, koja je obišla vjetropark u Kovačici, kaže da je danas potpisana energetska dozvola za proširenje te vjetroelektrane za koju navodi da je "simbol zelene energije i klimatski uređenog privrednog razvoja".

Ona je posle obilaska vjetorparka u Kovačici novinarima rekla da je taj energetski objekat pušten u rad 2019. godine, a da će izraelski investitor Enlight Renewable Energy proširiti kapacitete izgradnjom još jednog vjetroparka Pupin, nazvanog po srpskom naučniku rođenom u Idvoru, nedaleko od mjesta gdje je u planu novi objekat.

Mihajlović je poručila da je 2021. godina velikih promjena u energetskom sektoru Srbije i da se ove godine donose odluke kuda u stvari idemo u enregetskoj politici naše zemlje i to ne za godinu, dvije ili tri godine, nego odluke o tome gdje vidimo Srbiju i našu energetiku za 10, 20 i 30 godina.

Ona je naglasila da je vjetropark u Kovačici takođe i simbol novih tehnologija i budućeg napretka i izrazila zadovoljstvo zbog zainteresovanosti izraelskih investitora za projekte u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji.

- Ako se jedan obnovljivi vid energije u poslednjih nekoliko godina posebno razvijao u Srbiji to je bila upravo energija iz vjetra kao obnovljivog izvora energije - kaže Mihajlovićeva, koja je vjetropark posjetila sa ambasadorom Izraela u Srbiji Jahenom Vilanom.

Navela je da je od 2014. do danas završeno osam vjetroparkova instalisane snage blizu 400 megavata, da su u izgradnji još dva i da vjeruje da će se dostići 600 megavata instalisane snage.

Naglasila je da je, osim vjetroelektrana, važno da imamo i druge obnovljive izvore energije ako hoćemo klimatski neutralan razvoj i da je zato resorno ministarstvo pripremilo nove zakone o energetici i energetskoj efikasnosti, kao i zakon o obnovljivim izvorima energije.

- Hoćemo da razvijamo i solarne elektrane i nadalje vjetroelektrane, ali i geotermalnu energiju. Hoćemo da dođemo 2040. do minimum 40% proizvedene električne energije iz obnovljvih izvora energije. To nije sada nikakav san, to je sasvim realno - kaže Zorana Mihajlović.

Navela je da je novina vezana za investitore to što su ubrzane sve procedure i što će u narednih godinu dana biti završeno sve što je potrebno da bi investitorima olakšale procedure za ulaganje.

- Imamo elektronske energetske dozvole i sve će biti elektronski, kao što smo to uradili u oblasti građevine - dodala je ministarka.

Za današnju posjetu vjetorparku Kovačica navodi da je i poziv investitorima da dođu u Srbiju i ulažu u obnovljive izvore energije.

Poručila je da će Srbija imati s jedne strane, obnovljivu i zelenu energiju, a s druge strane građani će živjeti u zdravoj životnoj sredini.

Naglasila je da je zdravlje uslov svega i da se nijedna odluka u energetici neće donijeti, a da se istovremeno ne vodi računa o zaštiti životne sredine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.