NavMenu

Srbija u dva projekta za odsumporavanje ulaže oko pola milijarde evra - Šta na to kažu iz Energetske zajednice

Izvor: RTS Ponedjeljak, 15.03.2021. 09:21
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/VSBojan)
Srbija ove godine predsjedava Energetskoj zajednici. Direktor te važne institucije koja zemlje priprema da propise u tom sektoru usklade sa zahtjevima EU bio je gost Beograda i obišao obrenovački "TENT A", gdje se gradi postrojenje za odsumporavanje, najvažnija investicija za čistiji vazduh u zemlji. Predsjednik i Vlada Srbije poručuju da je, pored energetske bezbjednosti, najvažnije da zemlja obezbijedi veći udio čiste energije.

Izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u najvećoj fabrici struje na Balkanu obrenovačkom "TENT-u A" smanjiće emisije ugljen-dioksida čak devet puta. EPS je sa japanskim investitorom izgradnju počeo prošle godine, a sada mole izvođače da ubrzaju radove.

- Ipak može malo brže da se projekat realizuje. I to što je krajnji rok maj 2022. da to bude možda i april i mart - kaže Milorad Grčić, v.d. generalnog direktora EPS-a.

- Ovo zaista jeste jedno hitno pitanje da sve termoelektrane smanje emisiju sumpor-dioksida zbog zdravlja ljudi kako bi se uskladili sa međunarodnim standardima zaštite životne sredine - rekao je Tahahiko Kacumata, ambasador Japana u Srbiji.

U Energetskoj zajednici ocjenjuju: najvažnije je što će sve srpske termoelektrane dobiti takva postrojenja. Veliki zagađivači u zemljama Evropske unije odavno plaćaju takse za emisije štetnih gasova, a to se uskoro može tražiti i od nas i zemalja koje nisu članice.

- Termoelktrane na Zapadnom Balkanu, ne samo ova tu, oko 16 ih ima, proizvode više emisija sumpor-dioksida, prašine i azotnih oksida nego 250 termoelektrana u celoj EU - kaže Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice EU.

- EPS će narednih nekoliko godina izdvojiti stotine miliona evra da bi ulagala u zdravu životnu sredinu. Zato što smo mi potpuno svjesni da je to uslov privrednog razvoja, da je to pitanje zdravlja ljudi. Samo u dva projekta odsumporavanja Republika Srbija zajedno sa EPS-om ulaže blizu pola milijarde eura - rekla je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Predsjednik Aleksandar Vučić upoznao je direktora Energetske zajednice sa planovima i investicijama koji će povećati udio čiste energije i razgovarao o problemmima ali i napretku Srbije u energetskom sektoru.

Kopač je ponovio zamjerku našoj zemlji što kasni sa reorganizacijom Srbijagasa.

- To je uslov za otvaranje tržišta gasom koje bi bilo u interesu potrošača gasa u Srbiji, koji sada moraju plaćati višu cijenu nego što bi trebalo - kaže Kopač.

- Iskreno vjerujem da ćemo do kraja ove godine da završimo i Nacionalni plan za klimu i energetiku. Iskreno vjerujem da ćemo već sledeće godine da izgledamo mnogo zelenije u pozitivnom smislu u energetici nego danas - istakla je Mihajlovićeva.

Gost iz Beča je i poslanike u skupštinskom Odboru za energetiku informisao o propisima Unije, zadacima naše zemlje u tom sektoru i razgovarao sa ministarkom za evropske integracije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.