NavMenu

Svjetska turistička mreža: Crna Gora loš primjer oporavka turizma

Izvor: Mina Nedjelja, 07.03.2021. 14:05
Komentari
Podeli
Budva (Foto: Pixabay.com/dm_bor0)Budva
Crna Gora je primjer lošeg oporavka turizma, pri čemu turistička strategija prilagođena kovidu ne postoji, saopšteno je iz Svjetske turističke mreže (WTN).

Kao dva krajnja primjera dobre i loše strategije oporavka turizma uzeti su Sejšeli i Crna Gora.

Mediji širom svijeta nazivaju Sejšele hrabrim liderom u turizmu. Metodološki su vodili brigu o zdravlju građana i turista, intenzivno su promovisali zemlju, a krajem marta je otvaraju u potpunosti. U oktobru prošle godine, na Sejšelima se desila promjena vlasti, ali je javno zdravlje ostalo najveći prioritet Vlade. Oni su primjer zemlje koja je na sigurnom putu oporavka turizma od covida.

- Za razliku od Sejšela, Crna Gora je primjer lošeg oporavka turizma. Turistička strategija prilagođena covidu ne postoji. Najinfektivnija zemlja u Evropi i u vrhu inficiranosti u svijetu, zanemarila je savjete, iako se WTN organizacija uporno oglašavala tokom protekle godine - navodi se u saopštenju.

Predsjednica WTN za Balkan i članica WTN izvršnog odbora, Aleksandra Gardašević-Slavuljica, kazala je da je gotovo od samog početka pandemije putem medija predlagala strategiju oporavka turizma.

- Predlagala sam i model i tokove promocije crnogorske destinacije. Međutim, Vlada nije imala osjećaj da čuje preporuke i savjete. Nadam se da će biti dovoljno mudri da u "posljednjem trenutku" naprave zaokret - kazala je Gardašević-Slavuljica na obilježavanju godišnjice aktivnosti WTN-a, u sklopu Rebuilding travel inicijative.

Predstavnici 127 zemalja, koje čine članstvo WTN-a, saglasni su da svjetski turizam više ne može da podnese zatvaranje i svi napori su usmjereni ka pametnom otvaranju destinacija. Stihijsko otvaranje, bez covid turističke stragije, je kontraproduktivno.


- Svjedoci smo da nekontrolisanje pandemije i porast krivulje infekcije utiče na kompromitaciju destinacije - navodi se u saopštenju.

Bivši generalni sekretar Svjetske turističke organizacije pri Ujedinjenim nacijama, Taleb Rifai, rekao je da je apsurdno nadati se da će turizam imati raniju formu. Novi koncept razmišljanja i kreiranja ponude su preduslovi budućeg uspjeha.

Na konferenciji je riječi bilo i o avijaciji, pa su se učesnici složili da je aktiviranje avijacije preduslov oporavka turizma. Avio-saobraćaj je faktor koji će da oživi turizam i od njega zavisi globalni ekonomski oporavak.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.