NavMenu

Plantaže 13. jul nemaju novca za isplatu plata - Traži se hitna pomoć Vlade radi čuvanja likvidnosti

Izvor: Mina Nedjelja, 07.03.2021. 22:12
Komentari
Podeli
(Foto: Google StreetView/Screenshot)
Radnici Plantaža ne mogu očekivati isplatu zaostalih zarada jer kompanija više nije likvidna i na pragu je odlaska u stečaj ukoliko hitno ne dobije značajniji pomoć od države, navodi se u pismu izvršnog direktora kompanije, Miroslava Vukovića predstavnicima sindikata.

- Ukoliko likvidnost koju nemamo, koju nećemo ni imati bez podrške države, usmjerimo ekskluzivno na zadovoljenje opravdanih socijalnih potreba zaposlenih, kompanija će se izvjesno suočiti sa stečajem. Kakva će nakon toga biti socijalna sigurnost zaposlenih? Na našu žalost, nije potrebno nagađati, ilustrativnih primjera imamo svuda oko nas, a biće ih, kakve su prilike, još i više - naveo je Vuković u pismu u koje su Vijesti imale uvid.

Iz kompanije su ranije tražili od Vlade pomoć od 5 mil EUR da bi isplatili prioritetne obaveze i izbjegli mogući stečaj. Premijer Zdravko Krivokapić i ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović su posjetili Plantaže početkom februara, kada su obećali da će učiniti sve da u skladu sa zakonskim mogućnostima omoguće opstanak kompanije.

Oni su najavili i da će biti preispitane sve odluke bivše uprave.

Bivši, dugododišnji predsjednik borda Plantaža"Veselin Vukotić kompaniju je napustio u septembru prošle godine, dok je dugogodišnja direktorka Verica Maraš smijenjena u oktobru i raspoređena na mjesto savjetnice.

Kompanija radnicima duguje januarsku i februarsku zaradu, a pismom Vuković odgovara na zahtjeve sindikata za njihovim isplatama navodeći da dijeli brigu za njihov standard.

Kompanija ima kreditne obaveze od oko 15 mil EUR, kao i 20 mil EUR drugih obaveza. U 2019. godini poslovala je sa gubitkom od 1,5 mil EUR, dok minus iz prošle godine još nije poznat.

Vuković je rekao da sadašnji finansijski problemi kompanije nijesu nastali samo zbog pada prodaje usljed pandemije, već da su bili na ivici nelikvidnost i ranije 2019. godine.


- Sadašnji finansijski problemi kompanije, koji se ogledaju u neikvidnosti, svakako proističu iz latentne nelikvidnosti koja je prethodila pandemija zarazne bolesti kovid-19, a koja je prerasla u hroničnu nakon izbjanja epidemije u Crnoj Gori. Dakle, epidemija je samo ubrzala kompanijski finansijski sunovrat, do kojeg bi svakako došlo i nešto kasnije - naveo je Vuković.

On je kazao da kompanija, osim za zarade zaposlenima, ima dugove i prema poreskim vlastima, dobavljačima i kreditorima i da ih mora plaćati u skladu sa zaključenim pravnim poslovima i uz uvažavanje prioriteta koje uređuju zakoni Crne Gore, odnosno da nijedna grupa pa ni zaposleni ne mogu imati prioritet jer bi ostali mogli uvesti stečaj.

Pismo je dostavljeno i predsjedniku odbora direktora Božu Mihailoviću. Prema informacijama Vijesti, sindikalna organizacija Plantaža bi narednih dana trebalo da donese odluku u vezi sa situacijom u kompaniji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.