NavMenu

USSCG apeluje: Nadležni organi da zaštite radnike KAP-a

Izvor: Mina Petak, 05.03.2021. 15:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pavel L Photo and Video/shutterstock.com)Ilustracija
Unija slobodnih sindikata (USSCG) apelovala je na nadležne institucije da odgovorno shvate najnovija dešavanja u Kombinatu aluminijuma (KAP), zaštite zaposlene od pritisaka i omoguće im ostvarivanje radnih i sindikalnih prava koja su im zagarantovana Ustavom, međunarodnim i nacionalnim zakonodavstvom.

Iz USSCG je saopšteno da je vlasnik kompanije Uniprom, koja upravlja KAP-om, Veselin Pejović, najavio da će prekinuti radni odnos 600 zaposlenih u toj fabrici kada se pred skupštinskom Komisijom za praćenje i kontrolu postupka privatizacije povela debata o položaju zaposlenih KAP-a.

- Takvu najavu doživljavamo kao izraz njegove nemoći u nedostatku argumenata za opravdanje višegodišnjeg obespravljivanja radnih i sindikalnih prava zaposlenih u KAP-u, ali je, ipak, svi u društvu moramo ozbiljno shvatiti - navodi se u saopštenju.

KAP je, kako su ocijenili, isuviše važan subjekt u privredi Crne Gore da bi država dozvolila bilo kojem pojedincu da se olako igra njegovim gašenjem.

- Shvatio je to veoma dobro i većinski vlasnik KAP-a, jer je odmah nakon takve izjave, preko svojih poslovođa i menadžera u KAP-u, pokrenuo inicijativu potpisivanja iznuđene podrške zaposlenih kojima, u strahu za sopstvenu egzistenciju, ne preostaje ništa nego da takvu inicijativu i prihvate - navodi se u saopštenju.

USSCG apeluje na nadležne institucije da odgovorno shvate najnovija dešavanja i izjavu većinskog vlasnika KAP-a.

Iz te sindikalne organizacije su podsjetili da su godinama unazad ukazivali na izuzetno težak položaj u kojem se, nakon uvođenja stečaja, našlo oko 500 zaposlenih KAP-a.

- Zaposlenima koji rade u najprljavijoj industriji sa zastarjelom proizvodnom tehnologijom, i to puno radno vrijeme i u tri smjene, zahvaljujući besprimjernom tumačenju zakona od Privrednog suda i stečajne uprave, uskraćena su sva prava iz radnog odnose - navodi se u saopštenju.

Iz USSCG su rekli da se takvo tumačenje propisa obrazlaže činjenicom da se stečaj uvodi kako bi se zaštitio interes povjerilaca.

- Pa nije valjda da na svijetu postoji zakonodavac koji bi propisao da se nečije pravo štiti zakidanjem prava drugih, u ovom slučaju zaposlenih KAP-a - pitali su iz USSCG.

Zahvaljujući takvom tumačenju, poslodavac u KAP-u je, preko "grbače" zaposlenih i na njihovu neprocjenjivu štetu, samo po osnovu zakidanja prava na plaćeno odsustvo i godišnji odmor, tokom prethodnih godina ostvario ekstra profit.

- KAP je jedino preduzeće u Crnoj Gori koje je u stečajnom postupku ukinulo radna i sindikalna prava zaposlenima koji su bili radno angažovani nakon uvođenja stečaja. Zašto je to tako treba pitati nadležne institucije - kazali su iz USSCG.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.