NavMenu

Za rekonstrukciju magistralnih puteva još 31,6 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 05.03.2021. 08:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)Ilustracija
Za rekonstrukciju magistralnih puteva u Crnoj Gori nedostajaće još 31,6 mil EUR, saopšteno je iz Vlade. Kako je navedeno, projektom je obuhvaćena rekonstrukcija 216,3 km magistralnih puteva za čiju su realizaciju predviđena sredstva iz opštih prihoda budžeta i iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke.

Ugovorom o finansiranju sa EBRD na iznos od 40 mil EUR predviđena je rekonstrukcija magistralnih puteva na dionicama Rožaje - Špiljani, Danilovgrad - Podgorica i Tivat - Jaz.

- Imajući u vidu da su nakon završetka projektne dokumentacije dobijene vrijednosti veće od prvobitno procijenjenih u ukupnom iznosu od 71,6 mil EUR, Vlada je dala saglasnost da se, u cilju okončanja tenderskog postupka, nastavi sa punom realizacijom programa i da nedostajući iznos sredstava bude obezbijeđen iz kapitalnog budžeta ili drugog izvora finansiranja nezavisno od ugovora sa Evropskom bankom - navodi se u Vladinom saopštenju.

Kako je objašnjeno, do povećanja ovih vrijednosti je došlo usljed detaljne razrade projektne dokumentacije na nivo
Glavnog projekta, zbog zahtjeva EBRD za uvođenjem evropskih standarda za izgradnju i rekonstrukciju projekata kategorije "A" i kategorije "B", uslova koji su proistekli iz revizije bezbjednosti saobraćaja za pojedinačne dionice, iz zahtjeva koji proizilaze iz elaborata za procjenu uticaja izgradnje objekta na zivotnu sredinu i socijalne aspekte (ESIA), kao i zbog povećanja cijena proizvoda i usluga, naročito nafte i naftnih derivata.

Budući da je došlo do povećanja ukupne vrijednosti projekta rekonstrukcije magistralnih puteva, EBRD je bila potrebna potvrda od Ministarstva finansija, da će se za završetak istih, obezbijediti sredstva ili iz novog zaduženja kod EBRD, ili iz drugih izvora. S tim u vezi, Ministarstvo finansija je EBRD-u dostavilo dopis kojim se obavezalo da će obezbijediti sredstva koja nedostaju za završetak ova tri projekta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.