NavMenu

Britanija diže korporativni porez na 25% zbog korona rashoda

Izvor: Tanjug Četvrtak, 04.03.2021. 08:18
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Steve Buissinne)
Britanski ministar finansija Riši Sunak najavio je danas povećanje korporativnog poreza na dobit na 25% u aprilu 2023. godine, kako bi vlada oporavila javne finansije nakon velikog zaduživanja zbog pandemije kovid-19.

Sunak je ovo rekao tokom izlaganja o budžetu u Donjem domu britanskog parlamenta, napominjući da će promjena stupiti na snagu čak godinu dana kasnije nego što Kancelarija za budžetsku odgovornost (OBR), državni organ koji daje nezavisne prognoze, očekuje da se bruto domaći proizvod vrati na nivo pre pandemije.

On je dodao da će mala preduzeća s profitom od 50.000 funti (69.816 dolara) ili manjim biti zaštićena, tako što će poreska stopa za njih biti zadržana na sadašnjem nivou od 19 procenata, prenosi CNBC.

- To znači da oko 70% kompanija ili 1,4 miliona preduzeća uopšte neće biti pogođeno povećanjem poreza - naveo je Sunak.

Prema njegovim riječima, za firme sa profitm iznad 50.000 funti biće primjenjivane progresivne stope, dok će samo kompanije koje imaju dobit veću od 250.000 funti biti oporezovane po punoj stopi od 25 procenata.

Kancelarija za budžetsku odgovornost sada očekuje da će se britanska ekonomija vratiti na nivo pre kovida do sredine 2022. godine, pri čemu predviđa rast BDP-a od 4% ove godine i od 7,3% 2022. godine, ali napominje da će ekonomija i dalje biti za 3,0 procenta ispod svoje petogodišnje pretpandemijske trajektorije.

Vlada u Londonu se od početka pandemije zadužila u mirnodopskom vremenu za rekordnih 355 milijardi funti, što je 17% BDP-a, i namjerava da se iduće godine zaduži za dodatnih 234 milijarde funti (10,3% BDP-a).

Procjenjuje se da će osnovni dug porasti sa 88,8% BDP-a ove godine na 93,8% sledeće godine, i da će dostići vrhunac od 97,1% 2023/24.

- U srednjoročnom periodu, ne možemo dozvoliti rast našeg duga, i imajući u vidu koliko je on sada visok moramo da obratimo veliku pažnju na to koliki dug možemo sebi da priuštimo. Racionalno je, međutim, da se za zaduživanje iskoriste sadašnje niže kamatne stope za investiranje u kapitalne projekte koji mogu da generišu naš budući rast - zaključio je Sunak.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.