NavMenu

Odabrana nova lokacija za izgradnju vrtića u Baru - Slijedi izrada UTU, pa konkurs za idejno rješenje

Izvor: eKapija Srijeda, 03.03.2021. 12:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Beloborod/shutterstock.com)Ilustracija
U Baru će uskoro biti izgrađen novi vrtić, a za realizaciju ove investicije pronađena je i nova lokacija.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, lokacija se nalazi u zahvatu DUP-a Topolica-Bjeliši, zona-C, blok 4 i čine je dvije urbanističke parcele ukupne površine 6.340 m2, u neposrednoj blizini Centra za suptropske kulture Biotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Navedena lokacija je u državnom vlasništvu, sa pravom raspolaganja Vlade Crne Gore.

Inicijativa za izgradnju vrtića u Baru postoji još od ranije, ali je sječa čempresa na prvobitnoj lokaciji, u dvorištu barske gimnazije, dovela do protesta i nezadovoljstva građana. Zbog toga je prethodna vlast odustala od gradnje.

- Angažovanjem Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, a u dogovoru sa lokalnom upravom Opštine Bar i predstavnicima građanske inicijative Držati uspravno pronađena je nova lokacija za izgradnju vrtića - navodi se u saopštenju.

Ministarka prosvjete Vesna Bratić posjetila je u januaru Bar, kada je obišla dvorište gimnazije i razgovarala sa predstavnicima građanske inicijative Držati uspravno.

- Ona je tada saopštila da će Ministarstvo učiniti sve da barski mališani u najskorijem vremenu dobiju novi vrtić i da će to biti jedan od prioritetnih zadataka u radu Ministarstva - navodi se.

Nakon posjete ministarke Bratić, u koordinaciji sa ministrom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratkom Mitrovićem i njegovim timom, predstavnicima Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i građanskom inicijativom dogovorena je zajednička saradnja kako bi se pristupilo ostvarenju ovog cilja.

Novac za realizaciju ovog važnog projekta za sektor obrazovanja, obezbijeđen je iz kreditnih sredstava sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB) i iz Kapitalnog budžeta Vlade Crne Gore.

- Planira se izrada urbanističko-tehničkih uslova koji će predstavljati osnov za raspisivanje pozivnog konkursa na kojem će učestvovati referentni arhitektonski biroi iz zemlje i regiona, saglasno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata - navodi se u saopštenju Ministarstva.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.