NavMenu

Bijeljina dobija stambeno-poslovni kompleks od 40.000 m2 - Kompanija Pavgord ulaže 50 mil KM

Izvor: eKapija+ Srijeda, 03.03.2021. 11:31
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Ajdin Kamber)
U Bijeljini bi tokom ove godine mogla da krene izgradnja velikog stambeno-poslovnog kompleksa Vanekov mlin u koji kompanija Pavgord iz Foče ulaže 50 mil KM. Površina budućeg kompleksa je 40.000 m2, a ono što će ga činiti posebnim jeste spoj starog i novog, s obzirom na to da se na parceli nalazi zgrada starog milna iz doba Austro-Ugarske koji je proglašen za kulturno-istorijski spomenik BiH.

Kao za eKapiju otkriva pravni zastupnik Pavgorda Miloš Stevanović iz Advokatske kancelarije Stvanović, finasije su već obezbijeđene, ali kako kaže, rano je precizirati kada bi mogla da krene izgradnja.

- Da li će to biti u ovoj ili narednoj godini zavisi isključivo od brzine pribavljanja građevinskih dozvola. Trenutno smo u fazi biranja arhitektonske kuće koja će raditi cijeli projekat i sve druge pripadajuće projekte... U ovom momentu, već pregovoramo sa gradskom upravom oko pribavljanja građevinske dozvole, ali vas podsjećam da to nije redovna procedura kao što je inače za izgradnju stambeno-poslovnih objekata, s obzirom na to da ovdje imamo i treću stranu, odnosno Zavod za zaštitu spomenika kulture koji mora da da saglasnost na sve što je planirano da se radi i da ima svoj nadzor - ističe Stevanović.

Miloš Stevanović (Foto: Advokatska kancelarija Stevanović)Miloš Stevanović
Naglašava da će spomenik kulture, odnosno Vanekov mlin biti u potpunosti restauriran i inkorporiran u budući kompleks, te da će Pavgord finansirati cijeli proces.

- Lokacija je u neposrednoj blizini centra Bijeljine, na svega 3 do 4 min vožnje kolima i infrastrukturno je dobro povezana. U pitanju je velika parcela na kojoj ima prostora za cijeli kompleks i dovoljan broj parking mjesta.

Istorija Vanekovog mlina

Vanekov mlin, sagrađen krajem 19. vijeka u Novom Selu, naseljenom mjestu u Bijeljini, bio je za lokalno stanovništvo po mnogo čemu poseban. Osim njegove veličine i načina rada bio je i najbrži mlin u tom dijelu Semberije. Zbog toga su mu dali nadimak "aždaja". Mnogi seljaci iz okolnih mjesta dolazili su da se uvjere u rad mlina bez vodenice.

Zgrada Vanekovog mlina je, usljed neodržavanja i nemara, postala ruina, a pojedini njeni dijelovi su 2018. godine prekriveni zbog opasnosti od urušavanja.

S. Š.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.