NavMenu

Snažan rast proizvodnje u evrozoni prate nestašice sirovina i njihove više cijene

Izvor: Tanjug Utorak, 02.03.2021. 08:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Khakimullin Aleksandr/shutterstock.com)Ilustracija
Industrijska aktivnost u evrozoni ubrzala se u februaru zahvaljujući rastućoj tražnji, ali se istovremeno suočila sa nestašicom sirovina i povećanjem troškova inputa, pokazuje istraživanje analitičke kompanije IHS Markit.

Markitov finalni indeks menadžera nabavke (PMI) skočio je u februaru na najviši nivo u poslednje tri godine, na 57,9 poena sa januarskih 54,8 bodova, što je iznad početne fleš procjene od 57,7 poena i jedan od najviših pokazatelja u 20-godišnjoj istoriji ovog istraživanja, prenosi Reuters.

Indeks koji meri proizvodnju popeo se na 57,6 poena sa 54,6 bodova, nadmašujući značajno cifru 50 koja razdvaja rast od pada aktivnosti.

Kompozitni PMI indeks, koji obuhvata proizvodni i uslužni sektor i koji se smatra dobrim pokazateljem ekonomskog zdravlja, treba da bude objavljen u srijedu.

Mjere ograničenja uvedene širom kontinenta u nastojanju da se zaustavi širenje koronavirusa zatvorile su veliki dio industrije evrozone u kojoj dominira uslužni sektor, što znači da je podrška rastu ekonomije pala na proizvođače.

- Proizvodnja je u dosadašnjem dijelu godine sve svjetlija tačka u ekonomiji zone evra. Solidna proizvodna ekspanzija očigledno pomaže da se ublaži trenutna slabost uzrokovana virusom u mnogim sektorima koji su direktno sučeljeni s potrošačima, smanjujući negativan uticaj lokdauna u mnogim zemljama i ograničavajući ukupnu stopu ekonomskog pada - kaže Kris Vilijamson, glavni ekonomista u IHS Markitu.

Uzlet potražnje za industrijskom robom doveo je do toga da fabrike povećavaju broj zaposlenih prvi put u poslednjih skoro dvije godine.

Međutim, mjere zaključavanja su izazvale poremećaj lanaca snabdijevanja, pa se fabrike bore s problemom nabavke sirovina, što za posljedicu ima veliko produženje rokova isporuke.

- Snažan rast proizvodnje donio je sa sobom i probleme, s obzirom na to da ponuda još uvek ne zadovoljava tražnju za inputima. Širom bloka se izvještava o odlaganju isporuka i nestašicama materijala, što je dovelo do skoro rekordnih kašnjenja u lancu snabdijevanja - ističe Kris Vilijamson.

Nestašice su omogućile dobavljačima da podignu cijene najbržim tempom u gotovo poslednjh 10 godina. PMI indeks cijena inputa skočio je na 73,9 poena u februaru sa 68,3 poena prethodnog mjeseca.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.