NavMenu

Deficit javnih finansija u prošloj godini 461 mil EUR

Izvor: Mina Ponedjeljak, 01.03.2021. 14:58
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Gerd Altmann)
Deficit javnih finansija je u prošloj godini iznosio 461 mil EUR, ili 10,8% bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je 130 miliona više u odnosu na planirani, pokazuju podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

U dokumentu Ministarstva pod nazivom Analiza konsolidovane javne potrošnje za prošlu godinu, navodi se da je pandemija virusa Covid-19 i njen uticaj na ekonomske tokove, u najvećoj mjeri opredijelila kretanje javnih finansija.

- Značajan pad javnih prihoda uzrokovan padom ekonomske aktivnosti i pritisak na potrošnju usljed potrebe dodatnog finansiranja zdravstvenog sistema kao i sprovođenje socio-ekonomskih mjera pomoći građanima i privredi, rezultirali su rastom deficita javne potrošnje na najveći nivo od sticanja nezavisnosti - navodi se u dokumentu.

Veliki ekonomski šok, kako su kazali, u dobroj mjeri je amortizovan korišćenjem depozita prenesenih iz prethodne godine i dodatnim zaduženjem pod povoljnim uslovima, čime je održana likvidnost budžeta i u uslovima značajnog pada naplate javnih prihoda. To je obezbijedilo redovno servisiranje budžetskih obaveza.

Javni prihodi su u prošloj godini iznosili 1,87 mlrd EUR, ili 43,7% procijenjenog BDP-a.

- U odnosu na planirane, prihodi su manji 69,4 miliona ili 3,6%, dok je u odnosu na naplaćene u 2019. godini, naplata prihoda manja 282,2 miliona ili 13,1%, kao posljedica značajnog smanjenja ekonomske aktivnosti uzrokovane pandemijom virusa Covid-19 - precizira se u dokumentu.

Javna potrošnja je u prošloj godini iznosila 2,33 mlrd EUR ili 54,5% BDP-a i veća je 60,6 miliona ili 2,7% u odnosu na planiranu. U odnosu na prethodnu godinu, veća je 106,6 miliona ili 4,8%, prvenstveno usljed sprovođenja tri paketa socio-ekonomskih mjera usmjerenih na suzbijanje negativnih efekata pandemije po građane i privredu.

U dokumentu se navodi i da su izvorni prihodi budžeta jedinica lokalne samouprave u prošloj godini iznosili 230,2 mil EUR i manji su 36,2 miliona u odnosu na ostvarenje u 2019.

- U odnosu na planirane manji su 3,5 miliona. Lokalni prihodi su, između ostalog, znatno smanjeni usljed predloženog seta mjera za ublažavanje negativnih uticaja pandemije virusa Covid-19 - objasnili su iz Ministarstva.

Izdaci budžeta lokalne samouprave u prošloj godine su iznosili 268,6 miliona EUR, što je 73,3 miliona više u odnosu na 2019. U odnosu na plan, izdaci su veći 39,8 miliona, prvenstveno zbog većeg izdvajanja za kapitalni budžet.

- U prošloj godini zabilježen je deficit lokalne samouprave u iznosu od 38,5 mil EUR - kazali su iz Ministarstva.

Deficit budžeta je u prošloj godini iznosio 422,6 mil EUR ili 9,9% BDP-a, što je 86,7 miliona ili 25,8% više u odnosu na planirani.

Izvorni prihodi budžeta su u prošloj godini iznosili 1,64 mlrd EUR ili 38,3% procijenjenog BDP-a, što je 65,8 miliona ili 3,9% manje u odnosu na planirane, odnosno 246 miliona ili 13,1 odsto manje u odnosu na ostvarene u 2019. godini.

Izdaci budžeta su iznosili 2,06 mlrd EUR ili 48,2% BDP-a, što je u odnosu na 2019. godinu više za 33,2 miliona ili 1,6 odsto, dok su u odnosu na planirane viši 20,9 miliona ili jedan odsto.

- Budžetska potrošnja je uvećana prevashodno usljed potrebe za dodatnim finansiranjem zdravstvenog sistema u periodu pandemije, kao i finansiranja tri paketa socio-ekonomskih mjera usmjerenih na suzbijanje negativnih efekata pandemije i pomoć građanima i privredi - zaključuje se u dokumentu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.