NavMenu

Implementacija Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema odlaže se za šest mjeseci

Izvor: eKapija Petak, 26.02.2021. 11:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Početak implementacije Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS), koji je prezentovan na posljednjoj sjednici Odbora Udruženja špeditera, biće odložen za šest mjeseci, prenosi Privredna komora Crne Gore.

Uvođenje NCTS sistema deo je realizacije projekta Podrška Upravi carina, koji će se finansirati iz sredstava IPA 2014. Vrijednost projekta je 3,3 mil EUR, a cilj je ispunjavanje uslova za pristupanje Evropskoj uniji koji se odnosi na primjenu Konvencije o zajedničkom tranzitnom postupku i Konvencije o olakšicama u trgovini robom.

Sistem su prezentovali predstavnici Uprave carina Milan Martinović pomoćnik direktora za carinsko-informacioni sistem, Tatjana Vujisić načelnica Odsjeka za carinske postupke i Jelena Đukić načelnica odjeljenja za naplatu prihoda, koji su na pitanje privrednika o početku primjene ovog sistema koji je bio najavljen za 1. april, odgovorili da je riječ o veoma kompleksnom projektu čiji će početak implementacije najvjerovatnije biti odložen za šest mjeseci.

Primjena konvencija pretpostavlja prethodno izmijenjene carinske propise, uspostavljanje odgovarajuće organizacione strukture i korišćenje elektronske tranzitne aplikacije kompatibilne sa evropskim Novim kompjuterizovanim tranzitnim sistemom (NCTS), navodi se na sajtu PKCG.

Realizacija projekta, koji je u završnoj fazi, omogućiće sprovođenje tranzitnog postupka bez zadržavanja robe na granicama, što podrazumijeva elektronsku komunikaciju carinskih organa svih država Evropske unije i drugih država članica Konvencije o zajedničkom tranzitu (Velika Britanija, Norveška, Island, Švajcarska, Lihtenštajn, Turska, Sjeverna Makedonija i Srbija).

Ulaskom Crne Gore u Konvenciju, olakšaće se robna razmjena između Crne Gore i njenih ključnih spoljnotrgovinskih partnera, jer se smanjuje broj potrebnih carinskih deklaracija na jednu. Smanjiće se zadržavanje i čekanje kamionskih pošiljki na graničnim prelazima sa susjednim državama, što će prevoznicima omogućiti bolje korišćenje transportnih sredstava (kamiona, kombija...) što može dovesti do nižih cijena transporta i u krajnjem rezultirati sniženjem cijena pojedinih roba. Osim toga, pristupanje u članstvo Konvencije jedan je od uslova za ulazak u EU. Za pristupanje Konvenciji Crna Gora mora uskladiti odredbe nacionalnog carinskog zakonodavstva u oblasti tranzita sa njenim odredbama. Potrebno je dovršiti izradu započete informatičke aplikacije Novi kompjuterizovani tranzitni sistem koja će biti kompatibilna sa NCTS aplikacijama svih država ugovornih strana Konvencije.


Realizacija pomenutih projekata i primjena novih propisa omogućiće privrednicima brže sprovođenje carinskih postupaka, smanjenje troškova, kao i bolju saradnju sa carinskom službom. Za uspješnu realizaciju planiranih aktivnosti neophodne su i odgovarajuće pripreme od strane privrednih subjekata u saradnji sa Upravom carina.

Na pitanje privrednika da li će za primjenu NCTS sistema biti neophodno da špediteri kupe novi softver kompatibilan sa NCTS-om, iz Uprave carina su istakli da razvijaju besplatnu veb-aplikaciju koja će na njihovom sajtu biti dostupna autorizovanim korisnicima. Objasnili su da će špediteri morati da unaprijede svoje informacione sisteme, nadograde postojeći softver ili da koriste pomenutu aplikaciju. Takođe, bilo je pitanja da li će biti izmjena u važenju bankarske garancije, a odgovoreno je da će jedna od novina biti njihovo neograničeno upotreba do opoziva.

Uprava carina i Privredna komora planiraju da realizuju zajedničke obuke iz ove oblasti tokom marta, najavljeno je na sjednici Odbora.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.