Izvor: eKapija | Petak, 26.02.2021.| 07:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U planu rekonstrukcija hotela Vir u Virpazaru - Objekat na obali Skadarskog jezera dobija bazen i velnes i spa zonu sa teretanom (FOTO)

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/DOM XXI/Screenshot)
Podgorička kompanija Tehno Max planira rekonstrukciju hotela Vir u Virpazaru, a glavni državni arhitekta dao je saglasnost na idejno rješenje za uređenje ovog objekta.

Kako se navodi u projektnom zadatku, na urbanističkoj parceli 100 u zahvatu DSL Virpazar u zoni C, na KO Boljevići nalazi se postojeći objekat hotel 13 Jul, koji je izgrađen osamdesetih godina prošlog vijeka. Hotel zauzima površinu 852,18 m2, njegova bruto-građevinska površina je 2.556,54 m2, dok je spratnost je P+2. Postojeće dvorište ima površinu 2.113 m2.

- U vezi sa potrebom osavremenjavanja turističkih kapaciteta, odnosno prilagođavanja postojećih turističkih i ugostiteljskih objekata zahtjevima savremenog turizma, neophodna je rekonstrukcija postojećeg hotela. Pri izradi tehničke dokumentacije neophodno je rukovoditi se smjernicama urbanističko-tehničkih uslova, pravilima struke i propisima za ovu vrstu posla, kao i zahtjevom da rekonstruisani hotel mora ispunjavati sve uslove za dobijanje kategorije četiri zvjezdice - navodi se u projektnom zadatku.

Dalje se ističe da je potrebno je iskoristiti maksimalne zadate parametre koji su predviđeni urbanističko-tehničkim uslovima, nadgradnjom postojećeg objekta do dozvoljenih pet etaža, odnosno povećanjem BGP postojećeg objekta do 4.260,90m2.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/DOM XXI/Screenshot)
- Krovnu terasu je potrebno projektovati kao natkrivenu i ostakljenu, kako bi se njeni ugostiteljski i drugi sadržaji mogli angažovati nezavisno od vremenskih prilika, odnosno, kako bi hotel mogao da radi preko cijele godine. Posebnu pažnju je potrebno posvetiti oblikovanju arhitektonske cijeline na savremen način, vodeći računa o uklapanju u postojeći ambijent - dodaje se u dokumentu.

Materijalizaciju objekta neophodno je ostvariti kombinovanjem savremenih materijala visokog kvaliteta i estetskih vrijednosti i tradicionalnih materijala karakterističnih za podneblje Virpazara i okolnog područja. Parking sa potrebnim brojem mjesta za parkiranje vozila obezbijediti na teritoriji, a sve slobodne prostore urediti kao zelene površine stilski usklađene sa prirodnim pejzažom.

U idejnom rješenju objekta koje je objavljeno na sajtu Ministarstva održivog razvoja i turizma, a koje je obradio DOM XXI iz Podgorice, navodi se da je hotel smješten na atraktivnoj lokaciji u neposrednoj blizini Skadarskog jezera i objekata kulturne baštine Virpazara.

- Na prizemlju objekta projektovani su ulazni hol sa recepcijom i kancelarijom, restoran sa kuhinjom i pomoćnim prostorijama u službi funkcionisanja restorana, Wine & cigars shop, tehničke prostorije, svlačionice, toaleti, komunikacije sa dva lifta i ostave. Bruto površina prizemlja je 851,85 m2, neto površina iznosi 760,97 m2 - objašnjeno je.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/DOM XXI/Screenshot)
Na prvom spratu objekta su predviđeni smještajni kapaciteti - apartmani i sobe sa terasama, a ukupno je planirano 15 smještajnih jedinica. Tu su predviđene i Wellness & SPA zona sa teretanom, smještajne prostorije u službi personala, pomoćne prostorije i komunikacije - stoji u idejnom rješenju.

Bruto površina prvog sprata iznosi 1.206,48 m2, a neto površina 1.077,84 m2.

Na drugom spratu hotela, bruto površine 807,43 m2, planirani su apartmani i sobe sa terasama, a predviđeno je 15 smještajnih jedinica. Na ovom spratu predviđena je i smještajna prostorija za osoblje, pomoćne prostorije i komunikacije. Na trećem spratu čija je površina 319,05 m2 se nalazi šest smještajnih jedinica - apartmani i soba sa terasama.

- Iznad trećeg sprata je predviđena krovna terasa površine 1.059,60 m2. Osim restorana sa pomoćnom kuhinjom i šankom, na krovnoj terasi je projektovan bazen sa svlačionicama i mokrim čvorovima, pomoćne prostorije i komunikacije. Neto površina krovne terase je 1.007,79m2 - navodi se u objavljenom idejnom rješenju.Fotogalerija
Hotel Vir - Virpazar

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE