NavMenu

Turistički kompleks Blue Kotor Bay dobiće nove sadržaje - U planu dogradnja glavnog hotelskog objekta, gradiće se i vile uz more, bazeni i kongresna sala (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.02.2021. 15:15
Komentari
Podeli
(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Arhitektonski atelje)
Kompanija Krolbay iz Podgorice planira rekonstrukciju, odnosno nadogradnju i dogradnju hotela Blue Kotor Bay koji se nalazi u Stolivu, za šta su dobili i saglasnost glavnog državnog arhitekte.

Kako se navodi u idejnom rješenju koje je obradio Arhitektonski atelje Podgorica, turistički kompleks je smješten na izuzetno atraktivnoj lokaciji (Markov rt) sa direktnom vezom sa obalom. Prilikom izrade projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta vodilo se računa da arhitektura i primijenjeni materijali budu usaglašeni sa funkcijom i karakterom objekta, kao i uklapanjem u ambijentalnu arhitekturu.

Na dijelu lokacije iznad saobraćajnice već postoji objekat hotela koji je nakon završene adaptacije u periodu 2019 - 2020. pušten u funkciju zajedno sa drugim objektom - depadansom, koji se nalazi na dijelu lokacije ispod saobraćajnice.

- Oba ova objekta, nekada poznatim kao Hotelsko-zdravstveni kompleks Vrmac sada posluju pod nazivom Blue Kotor Bay Premium Spa Resort, i kao takvi predstavljaju okosnicu ovog idejnog rješenja kao glavni objekti hotela A i B, koji se ovom tehničkom dokumentacijom rekonstrukcije nadograđuju i dograđuju - navodi se u dokumentu koji je objavljen na sajtu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Objekat A, smješten iznad saobraćajnice, ukupne je BGP 9,337.21 m2, spratnosti Su+Pr+3, i raspolaže sa ukupno 73 smještajne jedinice. Objekat B smješten je ispod saobraćajnice, ukupne je površine 3,661.76 m2, spratnosti S+P+2 i raspolaže sa ukupno 32 smještajne jedinice. Objekat je razuđene forme, sa dva kraka koja su međusobno pozicionirana pod uglom od 45 stepeni, što je omogucilo orijentisanje 90 % smjestajnih jedinica sa vizurama prema moru.

Pored ova dva postojeća objekta, teren je naslijeđen kao pripremljen djelimično za gradnju sa već uklonjenim objektima koji su navedeni u listovima nepokretnosti. Lokaciju na dva dijela dijeli postojeća saobraćajnica koja se zadržava i planskom dokumentacijom.

Idejnim rešenjem bilo je potrebno predvidjeti dogradnju postojećeg hotela i to u dvije zone - neposredno uz postojeći glavni objekat kao i u zoni uz samo more.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Arhitektonski atelje)
U projektnom zadatku navodi se da je smještajne kapacitete trebalo predvidjeti na svakoj od etaža. Pored smještajnih kapaciteta u sklopu ovog objekta neophodno je projektovati i dva spoljašnja bazena kao i swim-up bazen duž soba smještenih na nivou prizemlja. Bazeni treba da su na različitim nivoima i potrebno je da oba imaju pogled ka moru. Oba bazena opremiti barovima za osvježenje korisnika od kojih jedan treba da ima mogućnost opsluživanja korisnika u samom bazenu (tzv. Wet bar).

U okviru objekta potrebno je predvidjeti i restoran sa pratećom kuhinjom i svim neophodnim servisnim prostorijama. Prilikom projektovanja posebnu pažnju obratiti da omogući povezivanje nove kuhinje sa kuhinjom u postojećem objektu i to na taj način da putevi kretanja zaposlenog osoblja ne miješaju sa putevima kretanja gostiju hotela.

Idejnim rješenjem je faznost predviđena na sledeći način:
* Faza I - Depadansi hotela - Vile A, B, C i D;
* Faza IIa - Glavni objekat C sa objektom spoljnjeg bazena, tehničkim blokom i tuš blokom;
* Faza IIb - Depadans hotela - objekat E i
* Faza III - Kongresna sala glavnog objekta hotela.

Glavni objekat hotela - objekat C sa bazenima, tehničkim i tuš blokom predstavlja dogradnju postojećeg glavnog objekta hotela A. Sadržaji u objektu su, u zavisnosti od namjene, funkcionalno raspoređeni kroz prizemlje i dvije etaže. Ukupan kapacitet hotelskog smeštaja je 77 hotelskih soba. Smještajne jedinice su projektovane sa velikim staklenim površinama i 90% ima otvorene vizure prema moru. U sklopu faze glavnog objekta hotela C su projektovani i spoljašnji bazeni od kojih jedan ima podzemnu tehničku prostoriju za smještaj bazenske tehnike.

Depadans hotela - objekat E je pravougaone forme, sa orijentisanjem skoro svih smještajnih jedinica sa vizurama prema moru. Prizemlje predstavlja zajednicku bazu iz kojeg vode vertikalnlne komunikacije stepeniste i liftovi kao i veza sa postojećim glavnim objektom C. Spratnost ne prelazi P+2. Sadržaji u objektu su, u zavisnosti od namjene, funkcionalno raspoređeni kroz prizemlje i dvije etaže. Ukupan kapacitet hotelskog smeštaja u ovom depadansu je 53 smještajne jedinice od čega je 26 hotelskih soba i 27 apartmana.

Kongresna sala glavnog objekta hotela - Pored velike multifunkcionalne sale za potrebe hotela, ovdje su projektovani i potrebni toaleti, tehnički prostori i magacini kao i priručna kuhinja i kabine za prevodioce.

(Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma/Idejno rješenje/Arhitektonski atelje)
Depadansi hotela - Vile A, B, C i D - Depadans čine četiri bloka vila, na međusobnoj udaljenosti od 8 metara, koji su rijeseni kao objekti u nizu. Spratnost objekata je P+1+Pe.

Vile su pozicionirane na samoj obali i od glavnog objekta su odvojene lokalnom saobraćajnicom sa južne strane. Atraktivna lokacija omogućava iz zone rta širokougaonu vizuru prema moru. Po obodu lokacije je popločana šetna staza koja je na raspolaganju gostima hotela. Kolski saobraćaj je riješen kao saobracaj u kretanju i saobraćaj u mirovanju. Parkiranje vozila je obezbijeđeno sa južne strane direktno ispred depadnsa.

U vilama je predviđen smještajni blok. Smještajne jedinice su riješene u sistemu tipske matrice koja se multiplicira. Projektovane su sa velikim staklenim povrsinama, imaju otvorene vizure prema moru. U sklopu vila A i B u produžetku terasa u prizemlju predviđen je privatni bazen. Vile A i B su koncipirane kao kombinacija jednosobnih i dvosobnih smještajnih jedinica.

O hotelsko-zdravstvenom kompleksu Vrmac

Kompleks Vrmac je tradicijom dugom čitav vijek poznat kao vazdušna banja sa epitetom prirodnog lječilišta u kojoj je ljekovitost sudara planinskih i morskih strujanja vazduha prepoznata širom Evrope, a nalazi se u Stolivu jednom od najljepših mjesta u Bokokotorskom zalivu, udaljen 5 kilometara od starog grada Kotora koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Staro naselje pomorskih kapetana Prčanj, je od 1920. godine odlukom kraljevske vlade proglašen za prirodno klimatsko lečilište. Morska voda u zalivu je svrstana u prvu i drugu kategoriju čistoće. Srednja godišnja temperatura vazduha u Prčnju iznosi 15,2 stepeni Celzijusovih. Vazdušna strujanja iznad zaliva utiču na biljni svet i vode, obogaćujući vazduh jonima, prije svega halogena i drugim hemijskim supstancama koje sadrži morska voda.

Isparenja eteričnih materija pomiješana sa isparenjima morske vode obogaćuju atmosferu mineralima i jonima čije je pozitivno dejstvo na respiratorni sistem medicinski potvrđeno.



Fotogalerija
Dogradnja hotelskog kompleksa Blue Kotor Bay
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.