NavMenu

U planu ponovno otvaranje rudnika olova, cinka i drugih teških metala Brskovo

Izvor: Mina Četvrtak, 25.02.2021. 15:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jaromir Chalabala/shutterstock.com)Ilustracija
Rudnik olova, cinka i drugih teških metala Brskovo, nadomak Mojkovca, uskoro će ponovo biti otvoren, što su mnogi građani primili sa negodovanjem. Oni su kazali za Dnevne novine da neće ponovno jalovište u svom gradu. U rudniku Brskovo bio bi otvoren površinski kop, ali i novo jalovište.

Turistički radnik i aktivista zaštite prirodnih bogatstava sjevera Crne Gore, Goran Stanišić, kazao je Dnevnim novinama da se ovih dana navršava deset godina od sanacije crne ekološke bombe koja je bila u tom gradu.

- Umjesto da slavimo, bojimo da li će ponovnim otvaranjem trajno biti uništen naš grad - rekao je Stanišić.

Građani Mojkovca tvrde da će novo jalovište biti otvoreno između dva nacionalna parka, zbog čega su pokrenuli peticiju kako bi zaustavili radove.

- Nećemo novo groblje u gradu i životima ćemo braniti Bjelasicu. Je li na pomolu nova ekološka katastrofa koja prijeti građanima Mojkovca saznaćemo tek kad i ako se oglase oni koji stoje iza firme Brskovo Mine, koja planira da otvori rudnik - rekao je Stanišić.

Ta firma je, kako je dodao Stanišić, već krenula u otkupljivanje imanja.

- Posebno je zanimljivo kako je firma Brskovo Mine dobila proširenje plana eksploatacije i to da uđu u zonu nacionalnog parka i rijeka koje se slivaju u Taru, koja je pod zaštitom UNESCO-a. E, to treba da bude predmet analize institucija - saopštio je Stanišić.

Prema njegovim riječima, novo jalovište bi bilo tačno na mjestu gdje se Bjelojevićka rijeka uliva u Taru.

- U pitanju je teren gdje se gradi ski-centar Žarski, što znači da se odmah ostaje bez ski-centra - objasnio je Stanišić.

On ističe da Mojkovčani uporno traže odgovor od nadležnih ko je dozvolio ponovno otvaranje rudnika, ali da ga ne dobijaju.

- Prošla vlada im je dozvolila da vrše ispitivanja, a sadašnja im dozvoljava da prave površinske kopove, da poskidaju sve što je priroda stvorila, odnesu i nekome prodaju, a nama da ostane pustoš i jalovina. Pri tome će napraviti najveću ekološku katastrofu u Evropi od našeg grada - naveo je Stanišić.

On je dodao da su već obavijestili UNESCO i još nekoliko institucija.

- Jedno je sigurno, a to je da mi nećemo dozvoliti da se radovi obavljaju - rekao je Stanišić.

Izvršni direktor firme Brskovo Mine, Ričard Bofi kazao je ranije da će u biznis zoni u Mojkovcu izgraditi skladišta za pripremu i sječenje jezgra rude, izdvojenih tokom istražnih radova.

- Izabrali smo biznis zonu Babića polje zato što ona ima sve uslove koji su nam potrebni, od usluge i dobrog pristupa do odličnih uslova zakupa, što je veoma korisno za naš biznis - rekao je Bofi.

On je naveo da namjeravaju da tu rade narednih 15 godina.

- Ovo je prvi veliki korak za nas, jer započinjemo visokobudžetni projekat u Mojkovcu. U objektima u biznis zoni planiramo da zaposlimo od pet do 15 radnika, što će zavisiti od razvoja posla. Kasnije, u procesu eksploatacije rude zaposlićemo 400 radnika - kazao je Bofi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.