NavMenu

Koje sorte krompira su najbolje za industrijsku proizvodnju?

Izvor: PSSS Petak, 19.02.2021. 15:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: benjamas11/shutterstock.com)Ilustracija
Dosadašnja podjela krompira samo na crvene i bijele treba da se promijeni, te da krompir kao nezaobilazna namirnica dobije mjesto koje mu pripada, odnosno da se gaji krompir kao namjenski proizvod, piše dipl. ing. Borko Ivanović iz PSSS Čačak.

Dodaje da je izbor sorte je jedan od najvažnijih parametara za uspješnu proizvodnju. Sorte za ranu proizvodnju moraju biti kratke vegetacije, sa ranim zametanjem krtola. Od važnosti je tolerantnost na visoke temperature, na oscilacije u snabdijevanju vodom, rezistentna i tolerantna na plamenjaču kao i na visoke temperature u vrijeme formiranja krtola.

Krompir koji se koristi za industrijsku preradu treba da ima krtole koje odgovaraju namjeni (čips, pomfrit, pire itd.). Krtole moraju biti ujednačene po veličini, sa visokim sadržajem suve materije i niskim sadržajem šećera. Prednost dati tolerantnim i otpornim sortama, napominje Ivanović.

Parametri za izbor sorte su dužina vegetacije, udaljenost tržišta, klimatski i zemljišni uslovi:

- Arosa - vrlo rana sorta, odlična za pomfrit;
- Atlantic - srednje rana, sorta za čips;
- Chieftain - srednje rana, sorta za pomfrit i čips;
- Bintije - srednje rana, sorta za pomfrit;
- Caruso - srednje rana, sorta za čips;
- Opal - srednje rana, sorta za čips;
- Panda - srednje kasna-kasna, odlična za čips itd.

- Ovo su samo neke od sorti za industrijsku preradu koje se nalaze na našem tržištu. Za uspješno gajenje i postizanje visokih prinosa najznačajnija su dva klimatska faktora: voda i temperatura. Visina prinosa ne zavisi samo od količine već i od rasporeda padavina u toku vegetacijskog perioda. Pored uticaja na prinos voda utiče i na broj krtola, krupnoću i na njihov kvalitet. Ujednačeni raspored padavina je najpovoljniji jer se tada dobija veći broj jednoobrazovnih krtola, sa najvećim učešćem tržišnih krtola i najbolji finansijski efekat - navodi Borko Ivanović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije

EBRD najavljuje tender za autoput - Vrijednost dionice od Mateševa do Andrijevice 530 mil EUR, banka finansira 200 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je prethodno obavještenje za tender za izgradnju autoputa Bar-Boljare, dionica Mateševo Andrijevica. Kako je pojašnjeno u obavještenju, procijenjena vrijednost radova je 530 mil EUR, dok će od tog iznosa EBRD finansirati 200 miliona. Riječ je o drugoj dionici auto-puta od Mateševa do Andrijevice u ukupnoj dužini od 22 kilometra. Klijent banke je preduzeće Monteput, koje sredstava od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.