NavMenu

Ngozi Okonjo-Iweala prva žena na čelu Svjetske trgovinske organizacije

Izvor: Mina Utorak, 16.02.2021. 09:18
Komentari
Podeli
(Foto: Youtube.com/Screenshot/TED)
Bivša nigerijska ministarka finansija Ngozi Okonjo-Iweala imenovana je za prvu ženu i Afrikankom na čelu Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Stručnjakinju za međunarodne finansije i razvoj opisuju kao dobru pregovaračicu, a svoja je iskustva stvarala u Africi, Aziji, Evropi, Sjevernoj i Južnoj Americi, prenosi Hina.

Ona je u nadzornom odboru Twittera i saveza za vakcine Gavi. Nedavno je bila imenovana za posebnu izaslanicu Afričke unije za pristup kontinenta sredstvima za borbu protiv koronavirusa.

Okonjo-Iweala je 25 godina radila u Svjetskoj banci kao ekonomistkinja zadužena za održivi razvoj, brzo se probijajući na vrh te institucije, gdje je postala izvršna direktorica njenih operacija.

Predvodila je nekoliko inicijativa Svjetske banke za pomoć siromašnim državama tokom prehrambenih i finansijskih kriza, prikupivši više od 40 milijardi USD za Međunarodno udruženje za razvoj (IDA), ogranak koji daje podsticaje i povoljne kredite nerazvijenijim zemljama.

Ona je dva put bila nigerijska ministarka finansija, između 2003. i 2006. i 2011. i 2015. godine, a 2006. je kratko bila i ministarka vanjskih poslova. Time je postala prva žena na obje funkcije u najmnogoljudnijoj afričkoj državi.

Kao ministarka finansija implementirala je obimnu ekonomsku reformu koja je stabilizovala nigerijsku ekonomiju, tri puta povećala ekonomski rast i poboljšala transparentnost u zemlji raširene korupcije.

Nigerijci je smatraju ženom koja je spasila državnu ekonomiju. Kao ministarka je vodila pregovore s Pariskim klubom kreditora koji su 2005. završili brisanjem 30 milijardi USD nigerijskog duga.

Okonjo-Iweala je studirala na Harvardu i MIT-u, te ima još 15 počasnih titula sa univerziteta širom svijeta. Autorka je mnogih knjiga i članaka o finansijama i ekonomiji, a Transparency International ju je 2019. prozvao jednom od osam inspirativnih borkinja protiv korupcije.

Fortune ju je 2015. proglasio jednom od 50 najvećih svjetskih zvaničnika, a Time 2014. među 100 najuticajnijih ljudi na svijetu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.