NavMenu

Na Montenegroberzi realizovano 30 transakcija - Promet pet puta veći od prošlonedeljnog

Izvor: Mina Nedjelja, 07.02.2021. 13:27
Komentari
Podeli
(Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Rast prometa i suprotni smjerovi indeksa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) obavilo više saslušanja u vezi nezakonitosti prilikom raspodjele i trošenja novca od kredita iz Abu Dabi fonda.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, oslabio je 0,16 odsto na 726,61 poen, dok je MONEX neznatno ojačao na 10.575,49 bodova.

Promet, realizovn kroz 30 transakcija, porastao je na sedmičnom nivou pet puta na 301,89 hiljada EUR, a najveći udio u njemu imale su akcije Hotelske grupe Budvanske rivijere. Vrijednost akcija budvanske kompanije ostala je nepromijenjena u odnosu na prošlu sedmicu, na 5,75 EUR.

Rasle su dionice Plantaža i Port of Adrie, 15,2 odsto na 11 centi, odsnosno deset odsto na 8,81 cent.

Ovu sedmicu je obilježila konferencija za novinare ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandra Stijovića, koji je u srijedu saopštio da Vlada u saradnji sa Agencijom za zaštitu konkurencije ubrzano traži način da pomogne Plantažama, kojima je hitno potrebno pet miliona EUR da bi održale likvidnost.

On je kazao da Vlada ubrzano radi na rješavanju problema Plantaža, koji je posljedica bahatog ponašanja, a da je olakšavajuća okolnost to što kompanija nije bila korisnik državne pomoći.

- Hoćemo loše odluke da presječemo odmah u startu. Ako novi menadžment ne valja i njih ćemo da mijenjamo. To je jasna poruka da nećemo dozvoliti da se više arči novac građana Crne Gore, ni na koji način - poručio je Stijović.

Gubitke su na Montenegroberzi ove sedmice zabilježile akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema, 6,5 odsto na 72 centa, kao i Crnogorskog Telekoma blago na 1,1 EUR.

Dionice Elektroprivrede i Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje nijesu mijenjale vrijednost i ostale su na prošlosedmičnom nivou od tri EUR, odnosno 40 centi.

Trgovano je akcijama Jugopetrola, Solane i Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG, koje su u petak koštale devet EUR, odnosno 1,4 EUR i 12 centi.

Promet akcijama fondova iznosio je 1,23 hiljade EUR, a trgovano je jedino Trendom, čije su dionice ostele nepromijenjene na 4,91 cent.

Ovu sedmicu su, prije svega, obilježila saslušanja povodom slučaja Abu Dabi fonda. SDT je u četvrtak saslušao doskorašnjeg direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF), Zorana Vukčevića i bivšeg ministra poljoprivrede, Petra Ivanovića. Istog dana su saslušani i bivši ministar poljoprivrede u Vladi izbornog povjerenja iz 2016. godine, Budimir Mugoša i procjenitelj Milan Adžić.

SDT je u petak saslušao biznismena i vlasnika kompanije Vektra, Dragana Brkovića, vlasnika firme Eko Per iz Šavnika, koja flašira vodu Diva, Ljuba Perišića, Krsta Kneževića, Džemala Škrijelja i Vladimira Kujundžića. Svi oni su nakon saslušanja pušteni na slobodu.

SDT je prethodno okončao izviđaj u predmetu o nezakonitim radnjama prilikom raspodjele i trošenja 23 mil USD kredita, koje je prije pet godina Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja dobilo iz Abu Dabi fonda.

Ove sedmice su iz Fonda penzijsko invalidskog osiguranja (PIO) saopštili da se penzije u Crnoj Gori od 1. januara usklađuju i povećavaju 0,9 odsto. Na osnovu statističkih podataka iz isplatne baze za decembar, prosječna penzija u Crnoj Gori iznosi 290,78 EUR.

Upravni odbor Fonda PIO donio je set odluka o usklađivanju penzija i novčanih naknada u skladu sa odredbama Zakona o PIO. Izmjenama i dopunama zakona, koje su stupile na snagu u avgustu, uslijedile su, između ostalog, i promjene u načinu usklađivanja penzijskih prava.

U skupštinsku proceduru je ove sedmice dostavljen Predlog izmjena Zakona o radu, koji predviđa povećanje minimalne zarade sa 222 na 250 EUR od 1. jula. Skupština bi o predloženim izmjenama trebalo da raspravlja 18. februara.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja donijelo je rješenje o privremenom finansiranju za februar, kao i izmjenu rješenja o privremenom finansiranju za januar.

- Potrošačkim jedinicama koje se finansiraju iz budžeta za februar odobravaju se sredstva do jedne dvanaestine stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini - navodi se u rješenju, u kojem se dodaje da se neutrošena sredstva iz januara prenose u februar.

Inicijativa za ocjenu ustavnosti odluke Vlade da pređe na privremeno finansiranje je u proceduri Ustavnog suda.

Ministarstvo finansija je ove sedmice objavilo informaciju da je deficit budžeta u prošloj godini iznosio 419,5 mil EUR ili 9,8% bruto domaćeg proizvoda (BDP), i bio je 83,6 miliona veći u odnosu na planirani.

Iz tog Vladinog resora su kazali da su pandemija koronavirusa i mjere usmjerene na sprječavanje njegovog širenja imale direktan uticaj na ekonomske tokove u zemlji i izazvale negativne posljedice na cjelokupnu ekonomiju.

- Ugrožena likvidnost privrede kao rezultat ograničene ekonomske aktivnosti u uslovima pandemije, kao i potreba dodatnog finansiranja usljed sprovođenja paketa mjera podrške privredi i građanima, doveli su do najvećeg budžetskog deficita od sticanja nezavisnosti - navodi se u izvještaju Ministarstva.

Iz Ministarstva su saopštili da je, i u uslovima kada je nepovoljna epidemiloška situacija ograničila ekonomsku aktivnost i dovela do negativnog kretanja fiskalnih parametara, likvidnost budžeta uspješno očuvana i sve planirane budžetske obaveze su izmirivane pravovremeno.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.