NavMenu

Završeno probijanje ulaza u Đalovića pećinu, slijedi unutrašnje uređenje - Projektom predviđena montaža specijalnih staza i rasvjete

Izvor: eKapija Srijeda, 03.02.2021. 13:28
Komentari
Podeli
(Foto: shutterstock.com/677183011)
Probijanjem ulaza u Đalovića pećinu za potrebe turističke valorizacije, stvaraju se uslovi za početak najzahtjevnije faze projekta koja obuhvata uređenje unutrašnjosti pećine u dužini od oko 800 metara.

- Veoma značajan dan za Bijelo Polje, za čitavu Crnu Goru jer se stvaraju uslovi za ulazak u najzahtjevniju fazu projekta Đalovića pećina. Kao što ste upoznati završen je put, završeno je elektrosnadbijevanje, završava se vizitoring centar, ali je upravo ulazak odnosno proboj ovog tunela koji ulazi u srce pećine ključan za finiširanje projekta - kazao je predsjednik opštine Petar Smolović.

Projektom uređenja Đalovića pećine je predviđena montaža specijalnih staza i rasvjete, pri čemu će se maksimalno čuvati unutrašnjost pećine i prirodnog ambijenta, saopštila je Opština Bijelo Polje.

- Ovo nije obična pećina, to je u svjetskim i evropskim razmjerama dar prirode i mi smo kao država Crna Gora i Opština Bijelo Polje uložili velike napore da bi došli do ove faze. Jer ovo nije jednostavan projekat i često se govori o tome da je prvi uslov za valorizaciju pećine pristupačnost, a mi vidimo koliko je uloženo da se dođe do ove faze i izgradnja puta i izgradnja žičare proboj zarušenog ulaza. Ovo je jedan od najzahtjevnijih projekata ne samo u turizmu, nego uopšte građenivnski poduhvat u Crnoj Gori - kazao je Madžgalj.

Predsjednik Opštine nije krio zadovoljstvo viđenim nakon što je po prvi put ušao u dio pećine koji će biti dostupan posjetiocima.

- Ja sam imao ranije priliku da prolazim kroz kanjon Bistrice i dolazio sam do samog ulaza u pećinu. Ovo što sam danas vidio je zaista impozantno i mi smo prošli nekih 300 metara koji se mogu proći u ovoj fazi i ovo svako treba da doživi" - kazao je Smolović.

Speleolog Željko Madžgalj je podsjetio da je ideja ovog projekta da se u svim fazama maksimalno zaštiti klisura i pećina, što će prema njegovim riječima, bez ikakve dileme, biti najbolji turistički proizvod u Crnoj Gori.


- Sve pećine da se spoje u Crnoj Gori na jednu stranu vjerovatno ne bi imale potencijal i ljepotu kao Đalovića pećina. Mi smo veoma ponosni što ćemo imati u skorijoj budućnosti čime da se pohvalimo i ovo će biti projekat koji će generisati sve ostale grane posebno turizma i ugostiteljstva - kazao je Madžgalj.

U okviru zahtjevnog projekta valorizacije Đalovića pećine, u toku je izgradnja žičare od manastira Podrvh do servisnog objekta ispred ulaza, ugostiteljsko-servisnog objekta na obali Bistrice, kao i rekonstrukcija puta Gubavač-Bistrica sa gradnjom novog mosta na Bistrici. Ranije je završena izgradnja elektroenergetske infrastrukture, uključujući trafostanicu "Bistrica" i put Bistrica-manastr Podvrh. Ukupna vrijednost svih ugovorenih radova je oko 23 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Zemljište za gradnju vjetroparka u Šavniku zakupiće konzorcijum podgoričkih firmi

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine zaključilo je ugovor o dugoročnom zakupu na period od 30 godina državnog zemljišta zbog izgradnje vjetroelektrane na lokalitetu Sinjajevina u opštini Šavnik, sa konzorcijumom podgoričkih kompanija N1, Sistem-MNE i Permonte, saopšteno je Pobjedi iz tog resora. Vlasnici kompanije N1 su Nebojša Kažić i Milan Rapaić sa po 25% učešća u kapitalu. Polovina firme N1 pripada

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.