NavMenu

RETROSPEKTIVA 2020 - Investicije u oblasti TRGOVINSKIH CENTARA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Petak, 29.01.2021. 10:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Radu Bercan/shutterstock.com)Ilustracija
Poslovni portal eKapija je tokom prethodne dvije sedmice predstavio najvažnije investicije u različitim privrednim oblastima. Imali smo priliku da vidimo da se i u 2020. godini, uprkos krizi, radilo, gradilo, neki poslovi su se i završavali, međutim, najviše se planiralo i obećavalo. Pratićemo situaciju i tokom ove godine, a već početkom naredne, sa vama ćemo podijeliti naša saznanja u vezi sa projektima koji će biti realizovani u Crnoj Gori.

Našu retrospektivu investicija završavamo projektima u oblasti trgovinskih centara koji su, možemo primijetiti, ove godine bili i najskromniji.

Pandemija koronavirusa pogodila je i sektor trgovine, a u okviru mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, tržni centri su u više navrata potpuno ili djelimično zatvarani. Nešto bolje su prošli prehrambeni trgovinski lanci, međutim i oni su bili pogođeni mjerama kao što su policijski čas i skraćeno radno vrijeme. Podsjetimo da je u Crnoj Gori na snazi i zabrana trgovinskih objekata nedeljom, a ovu odluku Unija poslodavaca pokušava da obori na Ustavnom sudu. S druge strane, iz Unije slobodnih sindikata i Saveza sindikata protive se ukidanju neradne nedjelje.

Aktuelna situacija nije ohrabrila investitore da ulažu u ovaj sektor, pa u godini koja je za nama nije bilo značajnijih dešavanja. Da li će se u 2021. nešto promijeniti, ostaje da vidimo. Do tada vam predstavljamo one projekte koji su izazvali najveće interesovanje korisnika eKapije.

(Foto: eKapija)
Na prvom mjestu naše liste našla se kompanija Voli sa novim tržnim centrom u Danilovgradu. Tržni centar Voli Danilovgrad prostire se na parceli ukupne površine 21.000 m2, a hipermarket površine 3.600 m2 predstavlja spoj inovativnih tehnoloških rješenja, tradicionalno bogate ponude koja objedinjuje čak 15.000 artikala. U prvoj fazi, osim hipermarketa, potrošačima je na raspolaganju i moderan restoran Bar 80, apoteka Tea Medica, Gradska knjižara, Mil Pop i Pošta. U objekat je investirano 5,5 mil EUR.

Drugo mjesto pripalo je njemačkom lancu marketa koji Mix Markt koji, prema najavama, planira ekspanziju u Crnoj Gori. Kako je prenio portal Retail Serbia u septembru, kompanija planira da otvori nove markete u Tivtu, Baru, Podgorici... U planu je i otvaranje modernizovanog marketa u Herceg Novom, dok se u Baru planira preseljenje maloprodajnog objekta u veći i moderniji prostor na mjestu nekadašnjeg Hausmajstor objekta.

Došli smo do treće pozicije na kojoj se našla jedna investicija u Mojkovcu, tačnije najava investicije. Naime, govoreći o projektima koji se realizuju, odnosno čija je realizacija tek u planu, iz lokalne uprave su saopštili i da je kompanija Franca izrazila želju da na prostoru na kome se sada nalazi gradska pijaca izgradi tržni centar.

U okviru projekta promocije tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda sa Durmitora, nevladine organizacije Da zaživi selo i Informativni centar Pljevlja raspisale su javni poziv za izradu idejnog rješenja za etno prodavnicu Durmitor regiona. Kako je tada saopšteno, cilj je da svi prodajni objekti u ovom regionu budu uniformni, prepoznatljivi i sa karakterističnom tradicionalnom arhitekturom. Etno prodavnica treba da predstavlja objekat koji podsjeća arhitektonski na tradicionalnu seosku arhitekturu durmitorskog regiona, građenu u kombinaciji kamena i drveta. Kao najolje rješenje, izabran je rad čiji su autori Nikolina Ješić i Milica Knežević, studentkinje Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Ovaj projekat našao se na četvrtom mjestu naše liste.

Pijaca u Herceg Novom (Foto: Opština Herceg Novi)Pijaca u Herceg Novom
Sledeća, peta pozicija, pripala je projektu rekonstrukcije pijace u Herceg Novom u koju je uloženo više od 100.000 EUR. Radovi na uređenju pijace u centru Herceg Novog podrazumijevali su kompletnu adaptaciju i prilagođavanje svim uslovima po sistemu HACCP standarda.

Sanirana je vodovodna i kanalizaciona mreža, elektro instalacije, atmosferska kanalizacija, uređene su fasade u zoni prizemlja, postavljena nova oprema. Stare i dotrajale tezge zamijenjene su novim, jednoobraznim brendiranim štandovima koji su natkriveni i postavljena je rasvjeta čime je omogućen rad noću. Preuređeni su prostori za prodaju mliječnih proizvoda i zanatske djelatnosti, kao i sanitarni čvor. Takođe, urađena je reorganizacija prostora pa je, između ostalog, od zelene pijace sada odvojen dio za cvijetnu pijacu. Rekonstrukciji pijace prethodilo je uređenje ribarnice vrijedno oko 45.000 EUR.

Retrospektivu završavamo još jednom investicijom koja je u 2020. godini samo najavljena. Naime, prilikom otvaranja puta od Bistrice do Manastira Podvrh početkom avgusta, tadašnji premijer Duško Marković govorio je o projektima koji se realizuju na teritoriji bjelopoljske opštine. Tada je otkrio da će u Bijelom Polju biti izgrađen novi hotela sa tržnim centrom, vrijednosti preko 7 mil EUR. Prema njegovim riječima, investiciju realizuju strani i domaći investitor, dok je Ministarstvo održivog razvoja i turizma najavilo je da će izdati tehničke uslove.

Listu investicija u oblasti trgovinskih centara možete vidjeti i OVDJE.


Pozivamo vas da vidite i koje su to investicije obilježile 2020. godinu u oblasti ZDRAVSTVA, NEKRETNINA, TELEKOMUNIKACIJA I IT-a, SPORTA, POLJOPRIVREDE I PREHRAMNEBE INDUSTRIJE, EKOLOGIJE, TURIZMA, INDUSTRIJE, ENERGETIKE i SAOBRAĆAJA.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.