NavMenu

Komšija je najbolji susjed: Elnos Grupa - U planu nastavak velikih elektroenergetskih projekata u regionu i angažman u oblasti solarnih i vjetroelektrana na jugu Evrope

Izvor: eKapija Petak, 22.01.2021. 11:15
Komentari
Podeli
Rekonstrukcija kontaktne mreže na projektu Jajinci-Mala Krsna (Foto: Elnos Grupa)Rekonstrukcija kontaktne mreže na projektu Jajinci-Mala Krsna
Elnos Grupa, internacionalni koncern za elektroenergetiku sa sjedištem u Banjaluci koji posluje 13 zemalja u jugoistočnoj, južnoj centralnoj i sjevernoj Evropi, jedna je od kompanija koje potvrđuju čuvenu tezu da biznis ne poznaje granice i služe kao primjer uspješnog regionalnog poslovanja.

Kao sljedbenik jednog dijela poslovanja nekadašnjeg giganta Agrovojvodina, Elnos Grupa je, kako za eKapiju kažu iz ove kompanije, nastavio tu tradiciju poslovanja dugu 75 godina.

- Mnogobrojni projekti izgradnje, modernizacije i rekonstrukcije ne samo u BiH, već i u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori i Sloveniji, ali i Njemačkoj, Švedskoj, Islandu..., svrstali su nas u red vodećih kompanija za objekte do 400 kV (na elektranama, elektroenergetskim mrežama, infrastrukturnim projektima, industriji i instalacijama) - kažu u Elnos Grupi za naš portal.

Kada je riječ o regionalnim projektima, kao najznačajnije aktuelne poslove naši sagovornici izdvajaju one u Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji:

- U Srbiji, to je najprije izgradnja prve faze Transbalkanskog elektroenergetskog koridora kroz Srbiju, što je jedan od najvećih energetskih projekata u zemlji, a u okviru tog projekta Elnos Grupa radi na izgradnji 16 kilometara duge dionice 400 kV dalekovoda TS Kragujevac 2-TS Kraljevo 3 koja je započeta prošle godine i biće nastavljena i ove. Zatim, tu je i rekonstrukcija na dionici Jajinci-Mala Krsna, dijelu međunarodnog željezničkog Koridora 10 kroz Srbiju, na kojoj ekipe Elnos Grupe realizuju širok spektar zadataka na rekonstrukciji kontaktne mreže. Pomenuli bismo i rekonstrukciju saobraćajnice na potezu od Vukovog spomenika do Kalemegdana u Beogradu, poznatom pod nazivom "Zeleni bulevar", na kojem radimo rekonstrukciju tramvajske kontaktne mreže, a za isti posao angažovani smo i u okviru projekta izgradnje beogradskog Savskog trga.

(Foto: Elnos Grupa)
(Radovi na rekonstrukciji 15 trafostanica u Crnoj Gori) Kada je u pitanju Crna Gora, Elnos Grupa učestvuje u gradnji sistema dalekovoda koji će biti u službi energetskog napajanja dionice Smokovac-Mateševo na autoputu Bar-Boljare. Takođe, i u Crnoj Gori smo dio izgradnje Transbalkanskog elektroenergetskog koridora na dionici kroz ovu zemlju, u okviru koje radimo na rekonstrukciji 15 trafostanica 110 kV, 220 kV i 400 kV širom Crne Gore, što će biti nastavljeno i ove godine. Najzad, u Sloveniji smo dio projekta Cirkovce-Pince, odnosno izgradnje prve viskonaponske veze između Slovenije i Mađarske, u okviru kojeg smo zajedno sa ostalim ekipama angažovani na poslovima rekonstrukcije i nadogradnje 400/110 kV trafostanice Cirkovce i rekonstrukciji raspleta 110 kV dalekovoda na ulazu u trafostanicu.
Projekat Cirkovce-Pince u Sloveniji (Foto: Elnos Grupa)Projekat Cirkovce-Pince u Sloveniji
U Bosni i Hrecegovini, Elnos Grupa takođe radi na nekoliko velikih i važnih projekata:

- Ekipe Elnos Grupe realizuju svoj do sada najveći projekat iz oblasti rekonstrukcije SN i NN elektrodistributivne mreže u Republici Srpskoj. Tu je i izgradnja MHE Jablanica, projekat u okviru kojeg prvi put u oblasti hidroelektrana, pored elektromašinske i hidromehaničke faze radova, sopstvenim kapacitetima samostalno izvodimo gotovo kompletnu građevinsku fazu radova i realizaciju sistema upravljanja elektranom.

S obzirom da u svakoj od zemalja u kojima posluje Elnos Grupa nastupa preko svojih članica, ova kompanija, kako kažu, ne na nailazi na administrativne niti bilo kakve druge barijere na regionalnim tržištima, na koje se firme uglavnom žale. Međutim, pandemija je dovela do zatvaranja granica, što je kompaniji, kako kažu, definitivno bio najveći izazov za poslovanje, jer su svim članicama Grupacije morali da obezbijede dovoljno ljudskih i materijalnih resursa za period od minimalno dva mjeseca, kako bi ispunili ugovorne obaveze prema investitorima.

- Godinama unazad ostvarujemo dobru saradnju kako sa administrativnim organima, tako i sa investitorima i partnerima. Čak ni tokom protekle, pandemijske godine, nismo otkazali realizaciju nijednog projekta, kako u u regionu, tako i u Evropi. Ipak, s obzirom na to da naša Grupacija posluje u većem broju država posredstvom ćerki firmi, zavisnih preduzeća ili poslovnih jedinica, to je iziskivalo širok spektar mjera, aktivnosti i procesa od početka pandemije. Diverzifikacijom tržišta kroz poslovanje u više zemalja i fleksibilnošću naših projektnih timova, prilagođavamo se uslovima poslovanja u doba pandemije i stava smo da svaka kriza znači i određenu šansu novog pozicioniranja na tržištu, a prvi preduslov dobrog poslovanja u doba krize jeste brže donošenje kvalitetnih odluka - navode iz Elnos Grupe.

Dodaju da se Grupacija trudi da posljedice pandemije minimalizuje kroz otvaranje novih, ali i još bolje pozicioniranje na postojećim tržištima, kao i razvojem u novim segmentima portfolija.

- U prošloj godini uspješno smo iskoračili na njemačko i holandsko tržište, u oblasti izgradnje i rekonstrukcije novih dalekovoda kao i izgradnje industrijske infrastrukture. Takođe, osnovali smo dvije nove članice, Elnos Španiju i Elnos Portugal, a glavni fokus razvoja i širenja tržišta su projekti poput solarnih elektrana i vjetroelektrana – navode naši sagovornici, dodajući da će kompanija u ovoj godini na tržištu Švedske i Islanda nastaviti započete projekte u oblastima dalekovoda i trafostanica.

Izgradnja dalekovoda na Islandu na trasi dugoj 122 km (Foto: Mannvit)Izgradnja dalekovoda na Islandu na trasi dugoj 122 km
Govoreći o daljem planovima Elnos Grupe u regionu, u kompaniji ističu kako očekuju da će Grupacija i dalje biti važan akter započetih velikih projekata.

- U planu nam je nastavak dugoročnih kapitalnih projekata u susjednim zemljama (Cirkovce-Pince u Sloveniji, rekonstrukcija 15 trafostanica u Crnoj Gori i gradnja dalekovoda Kragujevac-Kraljevo), a u Bosni i Hercegovini nastavak rekonstrukcije SN i NN elektrodistributivne mreže u Republici Srpskoj. Pored već gore pomenutih regionalnih projekata, očekujemo početak novog investicionog ciklusa Elektroprenosa BiH, te budući angažman na izgradnji 2x110 kV dalekovoda za potrebe HE Ulog - zaključuju iz Elnos Grupe.

U posebnim tekstovima u okviru regionalnog projekta eKapije pročitajte kako saradnju u regionu vide u kompanijama Polimac Company, Agent plus, Schrack Technik, Mins Elektro, BSK Obrenovac i SHPP Sarajevo, kao i u privrednim komorama Republike Srpske i Srbije.

B. Petrović


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija

Vračar: Ponuda za zakup Željezare nezadovoljavajuća, sve zainteresovane kompanije mogu aplicirati za pregovarački postupak

Predstavnik Komisije ispred Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Miro Vračar saopštio je da je ponuda švajcarske kompanije 8B Capital S.A. za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare nezadovoljavajuća. Ta kompanija se jedina prijavila na drugi međunarodni javni poziv. Vračar je, nakon razmatranja ponude, kazao da što se tiče švajcarske kompanije, niti postoji bankarska garancija niti uplata depozita i da moraju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.