NavMenu

Morsko dobro nastavilo projekat zaštite pješčanih dina na Velikoj plaži u Ulcinju

Izvor: eKapija Petak, 22.01.2021. 11:13
Komentari
Podeli
(Foto: Media Biro)
Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom nastavilo je projekat zaštite pješčanih dina na Velikoj plaži, koji je započet još 2015. godine. Ovim projektom ograđuje se postojeći pojas dina, te trasiraju putevi i prolazi do plaža, kako bi se spriječilo nekontrolisano probijanje prolaza i parkiranje vozila na dinama.

- Za potrebe izvođenja radova na zaštiti i rehabilitaciji pješčanih dina, Agencija za zaštitu prirode i životne sredine izdala je dozvolu i uslove zaštite prirode na osnovu kojih je pripremljen ovaj predmjer i predračun. Prilikom realizacije posla uzeti su u obzir pozitivni primjeri i iskustva iz inostranstva, tačnije iz Italije, kao primjeri zaštite pješčanih dina na plažama - saopšteno je iz Morskog dobra.

Radovi na zaštiti dina i postavljanju zaštitne ograde na lokaciji Saranda, čija vrijednost je iznosila 35.701,88 EUR obuhvatili su nabavku materijala i postavljanje drvene ograde u dužini od 540m (kako bi se fizički zaštitio pojas i izvršila rehabilitacija dina na ovom prostoru); postavljanje drvenog prelaza- pasarele u dužini od 20 m, koja služi za usmjeravnje posjetilaca (čime je omogućeno nesmetano korišćenje kupališnog prostora plaže, odnosno sačuvana specifična vrsta vegetacije na dinama); uklanjanje stare i dotrajale drvene ograde na dijelu Velike plaže na kojem su planirane lokacije za "kite surf"; nabavku materijala i zamjena postojeće drvene ograde; zaštitu i farbanje u dužini od 1560m (lokalitet: zaleđe kupališta Pacha surf beach), u cilju trasiranja puta do ovih lokacija, a samim tim i zaštite halofitne vegetacije i postavljanje informativnih tabli sa opštim podacima o dinama.

- Pojas pješčanih dina formiranih u zaleđu plaže ima višestruku ulogu. Pored toga što su dine regulatori dinamičnog procesa transporta pijeska, te služe kao zaštita od erozije plaže, ovaj pojas predstavlja i značajno stanište jedinstvenih vrsta biljaka - halofitne vegetacije, koje imaju rijetku osobinu da opstaju u ekstremnim uslovima (kao što su zaslanjena podloga i uticaj vjetra). Najugroženija vrsta je badra - Pancratium maritimum, koja se nalazi samo na ovom lokalitetu u uskoj zoni na samoj plaži, i zakonom je zaštićena - ističu iz Morskog dobra.

Velika plaža, dugačka oko 12 km i širine od 40 do 150m, svojim zaleđem predstavlja jedinstveno ekološko područje u Crnoj Gori, u kome su prepoznatljiva specifična staništa kao što su pješčane dine, močvare, ušće rijeke, i dr. Rješenjem o zaštiti objekata prirode (Službeni list SRCG 30/68), Velika plaža sa zaleđem je zaštićena kao Spomenik prirode.

- Stoga je od posebnog značaja da se postojeći pojas dina sa svojom autothonom vegetacijom sačuva, a lokacije na kojima je ovaj pojas uništen ili poremećen rehabilituju. Izvođač navedenih radova je društvo Grand design iz Podgorice - zaključuje se u saopštenju Morskog dobra.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija

Početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici očekuje se u septembru

Kraj trećeg kvartala, a to je septembar je novi rok za početak gradnje glavnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić kaže da je toku finalizacija glavnog projekta posrtojenja te da očekuju da će do kraja ovog mjeseca biti revidiran. - Nakon što projekat bude revidovan sledeći korak je održavanje javne rasprave i dobijanje dozvole za gradnju od nadležnih institucija. To je nešto što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.