NavMenu

Za deceniju palo 220 mil EUR garancija koje je Vlada davala državnim i privatnim preduzećima

Izvor: Mina Petak, 22.01.2021. 12:11
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Moerschy)
Crna Gora je od 2011. godine platila 220 mil EUR zbog garancija koje je Vlada davala državnim i privatnim preduzećima, pokazuju podaci Ministarstva finansija, koji su ranije dostavljani Skupštini i medijima.

Ta cifra se, nažalost, može uvećati dodatnih 60 mil USD, ukoliko kineska Exim banka aktivira garancije za kredite Barske i Crnogorske plovidbe, piše Dan. List u četvrtak nije mogao da dođe do informacije da li su Kinezi aktivirali garancije, s obzirom na to da država nema zakonsku mogućnost da uplati ratu kredita, a pomorska preduzeća nemaju novca da izmire obavezu.


Prvo veće plaćanje garancija bilo je 2011. godine kada su iz budžeta plaćena 32,92 miliona EUR za palu garanciju za kredit koji je Željezara, kojom je gazdovala firma Montenegro Speciality Steels (MNSS), uzela kod Credit Suisse banke.

Iste godine plaćeno je i 992.000 EUR nakon što je aktivirana garancija za kredit Pobjede kod Societe Generale banke. Godinu kasnije plaćeno je skoro 25 mil EUR za kredit Kombinata aluminijuma (KAP) kod Deutsche banke i kredite Rudnika boksita i Pobjede.

Kada je Deutsche banka aktivirala garancije Vlade, plaćena su 23,4 mil EUR iz budžeta. Za kredit Rudnika boksita kod NLB banke plaćeno je blizu 550.000 EUR, a za još jedan zajam Pobjede kod Societe Generale banke blizu 750 mil EUR.

Najveći iznos garancija, od 107 miliona EUR, plaćen je 2013. godine, opet zbog garancija izdatih KAP-u. Taj novac je plaćen za kredite kod ruske VT banke, 60 mil EUR i OTP banke, 42,7 miliona.

Garancije za KAP su izdate bez adekvatnog pokrića, a tužilaštvo godinama izviđa da li je to urađeno po propisima. Dan je nedavno pisao da su vještaci utvrdili da je u tom poslu država oštećena za 126 mil EUR.

Iste godine je plaćeno 530.000 NLB banci za kredit Rudnika boksita, zatim za Mi Rai 1,69 miliona kod Hipotekarne banke, za bjelopoljsku Lenku i Fabriku elektroda Piva 1,65 miliona.

U 2014. godini plaćeno je preko 15 mil EUR. Za kredit Rudnika uglja kod NLB banke plaćeno je pet miliona EUR garancija, Melgonija Primorke kod iste banke 4,5 miliona, te još šest miliona za dva kredita Pobjede.

Pauza u plaćanju garancija napraljena je od 2015. do 2018. godine, da bi u 2019. godini palo 9,4 miliona garancija za kredite Atlas i Invest banke u stečaju, biznismena Duška Kneževića, i 29,25 miliona zbog projekta prečišćavanja otpadnih voda u Budvi.

Na čelu Vlade u posljednjih deset godina bio je kadar Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović, Duško Marković i Igor Lukšić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.