NavMenu

Turska kompanija Atešči ulaže 35 mil EUR u gradnju fabrike namjenske industrije u Živinicama

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.01.2021. 15:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ALEXANDER LEONOV/shutterstock.com)Ilustracija
Gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković u srijedu, 20. januara, je održao radni sastanak sa predstavnicima firme Ateşçi (Atešči) iz Republike Turske, i predstavnicima Vlade FBiH.

Na sastanku je razgovarano o izgradnji fabrike za namjensku industriju na području Živinica za čiju realizaciju je Turska firma Ateşçi izdvojila 70 mil KM ili oko 35 mil EUR.

Formirani su timovi Vlade FBiH, Grada Živinice, te investitora iz Turske koji će odmah krenuti sa pripremnim administrativnim radovima i projektnom dokumentacijom potrebnom za realizaciju projekta.

Predstavnik firme Ateşçi Emre Kitapçı istakao je veliko zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta, te naglasio kako je zadovoljan formiranim timom Grada Živinice koji će konkretno raditi na svim potrebama kompanije po pitanju investicije i realizacije iste.

Prema riječima gradonačelnika Samira Kamenjakovića ovo je izrazito važna investicija za Grad Živinice.

- Napravili smo impresije sa zadacima, formirali timove ljudi koji će implementirati ovaj projekat i dali smo sebi zadatak da u najkraćem roku po pitanju administracije pripremimo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa zemljišta u blizini aerodroma Dubrave i poslovne zone. Posebno me raduje što ćemo zemljište koje je devastirano pretvoriti u poslovnu zonu gdje ćemo izgraditi industriju koja ima mogućnost razvijanja i širenja. Formiran je tim Vlade Federacije, tim Grada Živinice i tim potencijalnih investitora iz Turske, i već sutra počinjemo sa potrebnim pripremnim radovima administracije i izrade projekata. Na osnovu idejnog projekta kojeg smo ponudili obavezni smo uraditi projekat i projektnu dokumentaciju, te glavni projekat na osnovu kojeg bi krenuli u realizaciju velikog projekta namjenske industrije - rekao je Kamenjaković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija

Kompaniji Čevo solar licenca za proizvodnju električne energije

Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) izdala je podgoričkom preduzeću Čevo solar licencu za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije. Licenca je izdata na period od 10 godina i važiće so 10. aprila 2034. - Imalac licence je dužan da, ukoliko namjerava da nastavi sa obavljanjem iste djelatnosti i nakon isteka njenog važenja, zahtjev za izdavanje nove licence podnese 60 dana prije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.