Izvor: Mina | Četvrtak, 21.01.2021.| 15:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Unija slobodnih sindikata utvrdila platformu očekivanih ekonomskih i socijalnih reformi

(Foto: Jat036/shutterstock.com )
Izvršni odbor Unije slobodnih sindikata (USSCG) utvrdio je Platformu koja predstavlja očekivanja njenih predstavnika kada je u pitanju ekonomska i socijalna politika koju će Vlada voditi u narednom mandatnom periodu.

Iz Unije su saopštili da je Izvršni odbor Platformu utvrdio na sjednici 18. decembra.

Platfoma koja obuhvata oblast ekonomske, poreske i socijalne politike, tržišta rada, reforme javne uprave i sindikalnih prava i sloboda, je, kako je objašnjeno iz Unije, napravljena povodom zahtjeva za prijem na razgovor upućenog predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću.

Iz Unije su kazali da je Crna Gora prošla kroz radikalne političke, ekonomske i socijalne transformacije u prethodnim godinama.

- Tržište rada je u tranziciji doživjelo značajna pomjeranja. Bez posla je ostalo na desetine hiljada radnika, dok je sa druge strane bio zanemarljiv procenat otvaranja novih radnih mjesta. Ekonomski pad ponovo je uzrokovao rast siromaštva. U pogledu ekonomskog razvoja i životnog standarda postoje značajne razlike među regijama - upozorili su iz Unije.

Iz te radničke organizacije su saopštili i da se struktura ekonomije radikalno promijenila, tako da je sada oko 70% radne snage zaposleno u sektoru usluga.

Mikro, mala i srednja preduzeća čine oko 99% svih preduzeća i učestvuju u stvaranju bruto domaćeg proizvoda (BDP) sa 60%.

- Iako je godinama unazad prisutna potreba za napuštanjem prethodnog modela rasta ekonomije i za preuzimanjem novog obrasca rasta, koji se u većoj mjeri oslanja na domaće resurse, Crna Gora nije prošla kroz neophodnu reformu u tom pravcu. Kriza sa kojom se trenutno suočavamo dodatno je ukazala na nužnost raskida sa dosadašnjom praksom i ekonomsko-socijalnim sistemom koji je po svemu neodrživ - smatraju u Uniji.

Crnoj Gori je, kako su ocijenili iz te radničke asocijacije, potreban radikalni zaokret u ekonomskom, socijalnom, poreskom, ekološkom i drugom pogledu, pri čemu glavni nosilac tog preokreta mora biti novokonstituisana Vlada, ali i svaki pojedinac.

- S tim u vezi, Platforma predstavlja očekivanja USSCG kada je u pitanju ekonomska i socijalna politika koju će Vlada voditi u narednom mandatnom periodu - kazali su iz Unije.

Kada je u pitanju ekonomska politika i tržište rada, u USSCG smatraju da proces privatizacije preostale društvene svojine i valorizacija prirodnih resursa mora biti transparentna, s tim da sistemi poput Elektroprivrede (EPCG), Željeznice, Luke Bar, Plantaža i Aerodroma, ostanu u većinskom vlasništvu države.

Kako se navodi u dokumentu, neophodno je utvrditi minimalnu zaradu u visini 60 odsto prosječne u Crnoj Gori i projektovati mjere za efikasnu legalizaciju radnog odnosa ogromnog broja osoba koje rade "na crno".

- Potrebno je povećati visinu osnivačkog uloga prilikom osnivanja društva sa organičenom odgovornošću ili povećati odgovornost osnivača ličnom imovinom prilikom stečaja ili likvidacije istog - poručili su iz Unije.

U Platformi se dodaje i da je neophodno smanjiti uvoz životnih namirnica i obezbijediti i garantovati "siguran otkup" domaćim poljoprivrednicima i stočarima, te tako podstaći razvoj ovih privrednih grana, ali i dati šansu domaćoj, zdravoj proizvodnji.

Potrebno je ukinuti naknadu za podsticaje za obnovljive izvore energije, kao i smanjiti stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) na račune za električnu energiju na sedam odsto.

Kada je u pitanju poreska politika, iz Unije su u Platfomi naveli da bi trebalo korigovati troškove rada kroz smanjenje poreza i doprinosa na teret poslodavca i zaposlenog, kao i zaustaviti nastajanje novog poreskog duga.

- Potrebno je povećati porez na dobit svima ili samo na dobit koja prelazi određeni iznos, kao i uvesti porez za preduzeća i preduzetnike na finansijske transakcije koje prelaze određeni limit. Potrebno je ukinuti poreske i druge olakšice povlašćenim kompanijama, tim prije što mnoge od njih ostavljaju prostor za manipulacije na štetu budžeta - poručili su iz Unije.

U dokumentu se dodaje i da je potrebno uvesti progresivno oporezivanje zarada i ostalih ličnih primanja koja prelaze iznos potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu.

Kada je u pitanju reforma javne uprave, iz Unije su ocijenili da je neophodno omogućiti direktno učešće sindikata u postupcima reforme javne uprave.

U toj radničkoj asocijaciji smatraju da je potrebno uvesti sistem kontrole i odgovornosti na svim nivoima izvršne i sudske vlasti, na način što će biti sankcionisani svi pojedinci za koje se utvrdi da su svojim neprofesionalnim i neodgovornim radom nanijeli štetu državnom budžetu.

- Potrebno je osigurati jednake šanse i mogućnost napredovanja zaposlenima u javnoj upravi, te prekinuti sa praksom partijskog zapošljavanja - navodi se u Platformi.

U dijelu socijalne politike, u Uniji smatraju da je potrebno nastaviti sa podrškom i podsticajem stambenim zadrugama, odnosno stambenim fondovima koji su kreirani za potrebe zaposlenih u određenim sektorima.

- Potrebno je vratiti naknadu za žene sa troje ili više djece koje su stekle 15, odnosno 25 godina staža, kao i revidirati prava na dječiji dodatak - navodi se u dokumentu.

U dijelu sindikalnih prava i sloboda, u Uniji smatraju da treba unaprijediti kolektivno pregovaranje uvođenjem stimulativnih mjera za poslodavce koji imaju zaključene kolektivne ugovore.

- Potrebno je unaprijediti rad Socijalnog savjeta i obezbijediti učešće predstavnika zaposlenih u organima upravljanja i nadzora kod poslodavaca - zaključili su iz Unije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE