NavMenu

Fond za zdravstveno osiguranje spreman za uvođenje servisa eVakcinaCovid-19

Izvor: RTCG Četvrtak, 21.01.2021. 13:49
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Fernando Zhiminaicela)
Iako nabavka vakcina nije u nadležnosti Fonda za zdravstveno osiguranje, iz te ustanove kažu da su spremni da, ukoliko za to dobiju zeleno svjetlo, izradom i implementacijom novog servisa eVakcinaCovid-19 omoguće građanima da se prijave za vakcinaciju protiv korona virusa, odnosno izjasne po ovom pitanju, kazao je Dnevnim novinama direktor FZO Sead Čirgić.

- Nabavka vakcina nije u nadležnosti Fonda i ne bih komentarisao cjelokupnu situaciju oko nabavki. Međutim, u skladu sa aktuelnom situacijom nabavke vakcina i trenutkom kada se donose bitne odluke i planira program vakcinacije, Fond za zdravstveno osiguranje spreman je da pomogne donosiocima odluka, i da posredstvom Integralnog informacionog sistema zdravstva obezbijedi potrebne podatke ili informacije na bazi kojih bi se između ostalog pristupilo analizi, a zatim i donosili odgovarajući planovi nabavki, sa ciljem efikasnog sprovođenja programa imunizacije i racionalnog korišćenja budžetskih sredstava - kazao je Čirgić.

To, kako kaže, mogu obezbijediti preko već postojeće platforme eZdravlje bez dodatnih ulaganja u softver ili opremu.

- Ono što je naš prijedlog, vođeni iskustvom razvijenih zemalja, jeste da se izradom i implementacijom novog servisa eVakcinaCovid-19, u okviru Fondove platforme eZdravlje, omogući svim građanima Crne Gore prijava, odnosno izjašnjavanje po ovom pitanju ili iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv Covid-19 infekcije -rekao je Čirgić.


Takav predlog uslijedio je iz razloga što je vakcinacija izraz slobodne volje pa bi se, pojasnio je, tako mogli prikupiti podaci koji donosiocima odluka u sistemu mogu umnogome pomoći, odnosno biti možda ključni u dijelu planiranja i definisanja daljih koraka.

Tu, između ostalog, misle prije svega na broj zainteresovanih građana, što, smatra on, može doprinijeti planiranju potrebnih količina vakcina po proizvođačima i shodno tome finansijskih sredstava, a što bitno utiče na plan nabavke i ugovaranja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.