NavMenu

Norvežani se uključuju u gradnju vjetroelektrana u Srbiji

Izvor: eKapija Utorak, 19.01.2021. 15:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: gov.me/S. Matić)Ilustracija
Norveška kompanija NBT, koja investira u vjetroelektrane velike snage, postala je partner preduzeća WV International u razvijanju projekata vjetroelektrana u Srbiji ukupne snage 800 MW.

U zajedničkom saopštenju dvije kompanije navodi se da će NBT, čije je sjedište u Oslu, na srpskom tržištu nastupati pod imenom WV-NBT Srbija.

- Budući da stalno razmatra prilike za projekte na tržištima u razvoju, NBT je prepoznao Srbiju kao pouzdano okruženje za zelenu energiju i odlučio da udruži snage sa kompanijom WV Internešenal kako bi zajednički realizovali portfolio projekata - navodi se u saopštenju.

Cilj je da se do 2026. godine pusti u rad 800 MW vjetroelektrana, a prvih 168 MW će biti na mreži već 2023.

- WV International i NBT će razviti i izgraditi vjetroelektrane u skladu sa međunarodnim standardima koji odgovaraju zahtjevima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Ekvatorskim principima - dodaje se.

Vjetroelektrane će značajno doprinijeti privrednom razvoju, donijeti značajne poreske prihode, obezbijediti do dve hiljade radnih mjesta tokom izgradnje i imati trajan ekonomski uticaj čak i nakon završetka izgradnje.

- Takođe, ovi projekti će značajno povećati udio obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji električne energije u Srbiji, što je jedan od najvažnijih ciljeva energetskog sektora Srbije - navodi se u saopštenju.

Preduzeće WV Internationall, koje je ranije poslovalo pod imenom Vindvižen (Windvision), započelo je 2010. godine rad na projektima vjetroelektrana u Srbiji.

Projekti su sada u naprednoj razvojnoj fazi i spremni su za realizaciju pod transparentnim, konkurentnim i adekvatnim tržišnim uslovima, koje će najavljeni sistem aukcija omogućiti.

WV International posluje u oblasti obnovljivih izvora energije skoro 20 godina i prisutan je u osam zemalja: Holandiji, Belgiji, Francuskoj, Španiji, Maroku, Srbiji, Senegalu i Tunisu. Uspešno je realizovao preko 200 MW projekata vetroelektrana u Belgiji i Francuskoj, ishodovao dozvole za preko 800 MW, a zapošljava više od 50 ljudi.

NBT razvija projekte vjetroparkova i upravlja ovim elektranama na tržištima u razvoju. Kompanija je osnovana 2004. godine, a najaktivnija je u Kini i Ukrajini.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.