NavMenu

RETROSPEKTIVA 2020 - Investicije i planovi u oblasti NEKRETNINA koji su izazvali najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Utorak, 19.01.2021. 13:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: creator12/shutterstock.com)Ilustracija
Pandemija koronavirusa koja je obilježila godinu za nama uticala je na sve segmente privrede, pa i na sektor nekretnina i građevinarstva. Ipak, kako smo u više navrata imali prilike i da čujemo, aktuelna kriza je značajno usporila, ali ne i zaustavila građevinski sektor.

Podaci Privredne komore Crne Gore pokazuju da je u prvoj polovini 2020. u Crnoj Gori izdato 120 građevinskih dozvola a predviđeno je građenje 973 stana površine 55.865 m2. Uvezeno je građevinskog materijala za 69,5 mil EUR, 23,88% manje u odnosu na uporedni period, izvezeno u vrijednosti od 5,34 mil EUR, što za 7,8% više.

Građevinski sektor se u uslovima pandemije suočio sa brojnim izazovima, a na sjednici Odbora udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala PKCG koja je održana početkom decembra, saopšteno je da su se negativni efekti pandemije u najvećoj mjeri ogledali u nedostatku radne snage i otežanom snabdijevanju građevinskim materijalom i opremom. To je za posljedicu imalo i prolongiranje rokova gradnje.

Sa početkom krize javila su se i očekivanja da će doći do drastičnog pada cijene kvadrata. Predstavnici agencija za nekretnine više puta su ponovili da pomjeranja jeste bilo, ali ne u očekivanoj mjeri. Podaci Monstata za treći kvartal pokazali su da je prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori iznosila je 876 EUR i manja je za 21,9% u odnosu na isti period 2019. Ta cijena je, kako navode, za 12,4% manja u odnosu na drugi kvartal 2020.

Kada je riječ o sektoru nekretnina i građevinarstva, važno je napomenuti da je tokom 2020. godine stupio na snagu i izmijenjeni Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata. Njime će se, između ostalog, unaprijediti proces legalizacija bespravnih objekata, proces donošenja planskih dokumenata u periodu do donošenja plana generalne regulacije Crne Gore, produžiti rok za njegovu izradu i obezbijediti donošenje po regionima, za područja nacionalnih parkova i područja pod zaštitom UNESCO.

Godinu za nama obilježila je i informacija o realizaciji četvrte faze projekta Hiljadu plus stanova. U okviru ove faze investitori su ponudili 409 stambenih jedinica u izgradnji, a ponuđeno je i 15 izgrađenih stambenih objekata. Za učešće se prijavilo pet banaka, dok su građani predali 772 aplikacije.

Vidjeli smo šta je obilježilo tržište nekretnina i građevinarstva u godini koju je, kako smo često mogli da čujemo, "pojela korona". Kakva će situacija biti tokom 2021. ostaje da vidimo. Početak vakcinacije širom svijeta unosi optimizam, a predstavnici građevinskog sektora šansu za oporavak vide u započetim kapitalnim projektima, ali i najavama da će se nastaviti sa realizacijom novih velikih infrastrukturnih projekata u oblasti energetike, putne i komunalne infrastrukture.

Kada je riječ o projektima koji su privukli najveću pažnju čitalaca eKapije, možemo primijetiti da stanogradnja naročito cvjeta na primorju, gdje se investitori mahom odlučuju za izgradnju apartmanskih objekata i stambenih blokova. Zato pogledajmo redom o kojim projektima je riječ.

Naselje Verde Village (Foto: Kompanija Čelebić)Naselje Verde Village
Iako je izgradnja najvećeg broja investicija sa naše liste planirana na primorju, naši čitaoci su najviše pažnje posvetili projektu Verde Village, ekskluzivnom naselju koje će se graditi u Podgorici. Investitor je kompanija Čelebić, koja će u izgradnju kompleksa uložiti oko 120 mil EUR.

Naselje Verde Village smješteno je na brdu Mihinje iznad zone Čelebić u Donjoj Gorici, a biće izgrađivano fazno. U konačnom sastojaće se od 30 individualnih vila, 24 vile sa tri stana i 23 vile sa devet stanova. Na trgovima će biti 14 lamela, dvije podzemne garaže, dva otvorena javna parkinga, kao i uređena šetališta i prijatne zelene zone. Kako je rečeno iz kompanije Čelebić za naš portal, ono što predstavlja dodatu vrijednost ovog projekta jeste da je pored samog prirodnog okruženja i svježeg vazduha, projekat hortikulture dodatno razrađen, te će buduće naselje biti obogaćeno raskošnim zelenilom i biljem.

Iz kompanije je najavljeno da prva faza obuhvata izgradnju 16 individualnih vila, 4 vile sa tri stana i jednu vilu sa devet stanova, dok će na Trgu 1 započeti izgradnju jedne zgrade. Plan je da se prvi stanari u vile i stambene zgrade usele u za 12-18 mjeseci.

Apartmanski objekat u Bečićima (Foto: MORT/Idejno rješenje/Studio A12 Project)Apartmanski objekat u Bečićima
Sledeći projekat koji se našao na našoj listi najčitanijih investcija u oblasti nekretnina jeste izgradnja apartmanskog objekta od 10 spratova u Bečićima. Iza ovog projekta stoje kompanije Aura Vitalis iz Budve i Kosor iz Podgorice, dok je za izradu projekta bio zadužen studio A12 Project iz Podgorice.

Investitori su za realizaciju projekta dobili saglasnost glavnog državnog arhitekte, a u idejnom rješenju navedeno je da će zgrada imati ukupno 82 apartmana, pri čemu su predviđena 52 studio, 18 jednosobnih i 12 dvosobnih apartmana. U podzemnim garažama korisnicima apartmana biće na raspolaganju 98 parking mjesta, pri čemu je pet predviđeno i za osobe sa invaliditetom.

Planirani objekat projektovan je da bude spratnosti -3Po+-2Po+-1Su+P+10 koji svojom strukturom i visinom ne zaklanja pogled ka moru nijednom objektu iz okoline.

Apartmanski Blok Dubavica (Foto: MORT/Idejno rješenje/Studio R.A.F.F./Screenshot)Apartmanski Blok Dubavica
Na teritoriji opštine Budva, u naselju Dubavica gradiće se još jedan apartmanski objekat. Tačnije riječ je o apartmanskom bloku sastavljenom od dvije zgrade koje će ukupno imati 65 stanova. Investitori su kompanije CA Properties i Montenegro Real Estate Investments, koje su od glavnog državnog arhitekte dobile i saglasnost na idejno rješenje.

Spratnost objekata je 2G+P+4 i G+P+4, a objekti su predviđeni za stanovanje i turističko izdavanje. Objekti se grade na parceli površine 1.604 m2, predviđena je gradnja dvije zgrade sa ukupno 65 apartmana, i to 35 u prvom, odnosno 30 u drugom objektu. Na parceli se nalazi ukupno 12 nadzemnih parking mjesta, kao i 47 mjesta u garažama objekata A i B, što ukupno iznosi 59 parking mjesta. Idejno rješenje za ovaj objekat potpisuje studio R.A.F.F. iz Budve.

Apartmansko poslovni objekat u Tivtu (Foto: Oština Tivat/BusinessArt/Idejno rješenje/Printscreen)Apartmansko poslovni objekat u Tivtu
Iz Budve se selimo u Tivat gdje investitor Centurion Investment & Development iz Bara planira gradnju apartmansko-poslovnog kompleksa ukupne površine oko 11.689,61 m2, od čega je 6.458,36 kvadrata namijenjeno nadzemnoj gradnji.

Planirana namjena objekta spratnosti Po+P+5 je apartmansko-poslovni kompleks, koji će biti izgrađen kao jedinstvena cjelina, povezana konstrukcijom u nivou trećeg sprata iznad pješačko kolskog prodora kroz lokaciju, koja nosi bazen sa pripadajućom palubom. U prizemlju objekta planirani su poslovni objekti i prodajni lokali.

Kako je navedeno u idejnom rješenju za koje je bio zadužen BusinessArt, na višim etažama nalaze se apartmani, od jednosobnih do četvorosobnih. Niži spratovi rezervisane su za manje stanove, a sa spratnošću raste ekskluzivitet stanovanja. Poslednji peti sprat rezervisan je za eksluzivne penthaus apartmane koji su povučeni u odnosu na osnovne fasadne ravni, dok se horizontalna obogaćuje raskošnim krovnim baštama, bazenima i terasama. Ukupan broj smještajnih jedinica je 43, i to po 17 apartmana sa jednom i dvije spavaće sobe, šest apartmana sa tri i tri apartmana sa četiri spavaće sobe.

Kompleks u Kavaču (Foto: MORT/C group/Printscreen)Kompleks u Kavaču
Još jedan luksuzni kompleks gradiće se u Kavaču, a iza ove investicije stoji turska kompanija T&T Investments and real estate. Idejnim rješenjem predviđena je izgradnja dva objekta (A i B) koji su u suterenskoj etaži povezani sa garažom, dok su etaže iznad zemlje povezane nadstrešnicom-žardinjerom koja se nalazi izviše pješačke promenade u prizemlju.

Projektom je predviđeno da u kompleksu bude 19 stambenih jedinica sa 22 parking mjesta. Spratnost objekta A biće S+Pr+2+Pk, dok je za objekat B predviđena spratnosz S+Pr+1+Pk. U okviru kompleksa na sjevernoj strani objedinjenih parcela, planirana je izgradnja zelene oaze, koja će korisnicima objekta služiti za odmor i relaksaciju. U sklopu zelene oaze, predviđena je izgradnja bazena.
Stambene zgrade kompanije Nikić u Bečićima (Foto: MORT/Idejna rješenja/Angelini/Screenshot)Stambene zgrade kompanije Nikić u Bečićima
Vraćamo se u Bečiće, gdje preduzeće Nikić iz Podgorice planira izgradnju tri stambene zgrade za koje je dobila i saglasnost državnog arhitekte.

Ukupna bruto površina objekata iznosi 15.535 m2, a zgrade će imati suteren, prizemlje i sedam spratova. Površina parcele na kojima će biti izgrađeni objekti iznosi 7.579 kvadrata. U suterenu će biti smještene garaže i tehničke prostorije, dok su prizemlje i spratovi namijenjeni isključivo stanovanju.

Broj stambenih jedinica na jednoj etaži iznosi 11 - osam jednosobnih stanova, dva dvosobna i jedna garsonjera. Sprat je tipski, osim sedmog sprata, tj. povučene etaže, na kojoj se nalazi devet stanova.

Kako je navedeno u idejnom rješenju, svaki objekat će imati po 86 stanova, odnosno planirana je izgradnja ukupno 258 stanova u sve tri zgrade. U garažama je obezbijeđeno 205 parking mjesta, a na parceli još 79, što ukupno iznosi 284 parking mjesta. Za osobe sa invaliditetom predviđena je izgradnja 29 parking mjesta, što predstavlja 10% od ukupnog broja.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/StockSnap)Ilustracija
Slijedi još jedna investicija u Bečićima, a riječ je o zgradi koju će graditi podgorička kompanija Cijevna komerc. Bruto površina objekta je 15.087 kvadratnih metara, a u njemu će se nalaziti 201 stan.

Zgrada će imati suteren, prizemlje i sedam spratova. U okviru objekta previđeno je ukupno sedam poslovnih prostora čija ukupna površina iznosi 504 kvadrata. Namjena ovih poslovnih prostora će biti određena naknadno. Svi spratovi objekta, počevši od prvog do posljednjeg - sedmog su predviđeni za stanovanje. Ukupna površina svih stambenih jedinica iznosi 10.214,89 kvadrata. U tehničkom opisu idejnog arhitektonskog rješenja se navodi da je krovni pokrivač predviđen od crijepa, a djelovi neprohodnih krovnih površina predviđeni su kao ekstenzivni zeleni (tip vegetacije - livadske trave).

Prelazimo na sjever Crne Gore, tačnije u Rožaje, gdje kompanija Elkos planira realizaciju projekta vrijednog više od 15 mil EUR. Naime, iz ovog preduzeća su za Dan istakli da više od godinu i po dana čeka da joj Vlada izda dozvolu kako bi na prostoru nekadašnjeg Gornjeg Ibra izgradila stambeno poslovni centar koji bi uposlio više od stotinu radnika.

Kako su naveli, projekat predviđa izgradnju velikog trgovačkog centra sa brojnim sadržajima, među kojima bi bila kuglana teretana, otvoreno-zatvoreni bazen, dva restorana kao i objekat sa oko 70 stambenih jedinica, koji bi budućim kupcima bio ponuđen za oko 600 eura po kvadratnom metru.

Ilustracija (Foto: Diri/unsplash)Ilustracija
Listu investicija u segmentu nekretnina završavamo projektom izgradnje stanova za pripadnike Vojske Crne Gore u Nikšiću. Ovu investiciju je početkom 2020. najavio tadašnji ministar odbrane Predrag Bošković, a zgrada je planirana u naselju Podtrebjesa.

Realizacija projekta počela je sredinom godine, tačnije u junu, kada su Bošković i izvršni direktor stambene zadruge Odbrana Mladen Burić potpisali ugovor kojim se ozvaničava prenos prava svojine sa Ministarstva odbrane, odnosno Uprave za imovinu, na zadrugu, čime se i zvanično krenulo u izgradnju stambene zgrade za zaposlene u tom resoru i Vojsci Crne Gore.

Kompletan pregled investicija iz oblasti nekretnina možete vidjeti OVDJE.


Pozivamo vas da vidite i koje su to investicije obilježile 2020. godinu iz oblasti ZDRAVSTVA.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.