NavMenu

Vino iz Bordoa vraća se na Zemlju - Završena ekspedicija u svemiru

Izvor: Radio 021 Ponedjeljak, 18.01.2021. 15:30
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / Vinotecarium)
Nakon što su godinu dana bile na Međunarodnoj svemirskoj stanici, dvanaest boca vina iz Bordoa vraća se na zemlju, na detaljnu analizu uticaja mikrogravitacije na to piće, prenosi magazin Vino & Fino. To je prvo vino koje je zvanično putovalo u svemir.

Kako prenosi taj magazin, ovih dana očekuju se vesti o bezbijednom prispjeću SpaceX Dragon teretne kapsule koja sadrži izvanredno zanimljive i važne uzorke, među kojima je i vino iz Bordoa, uz 320 sadnica merloa i kaberne sovinjona.

Kapsula je prvobitno trebalo da sleti u Atlantski okean, ali je zbog lošeg vremena odlučeno da se dragocjeni teret usmjeri ka Meksičkom zalivu, zapadno od Floride.

Vino tokom boravka na svemirskoj stanici nije otvarano, a staklene boce bile su upakovane u čelične cilindre.

Kompanija Space Cargo Unlimited iz Luksemburga, koja je odgovorna za ovaj eksperiment, imala je za cilj da prati sazrijevanje vina tokom jednogodišnjeg boravka u svemiru.

Neke od boca biće otvorene u februaru, na degustaciji u Bordou u prisustvu vodećih francuskih stručnjaka za vino. Nakon toga uslediće višemesečne hemijske analize koje će pokazati na koji je način odsustvo gravitacije uticalo na sedimente u vinu.

Osnivač i direktor kompanije Space Cargo Unlimited Nikola Gom rekao je za Associated Press da se jako raduje degustaciji "svemirskog vina", ali da su sadnice zapravo najvažniji dio eksperimenta.

- Želimo da nađemo rješenja za zdravu i organsku poljoprivredu budućnosti - rekao je Gom i objasnio da će u budućnosti poljoprivredne kulture morati da se prilagođavaju sve težim uslovima na Zemlji.


Serija eksperimenata u svemiru dizajnirana je tako da simulira neke od ovih uslova.

Magazin "Vino & Fino" prenosi da je Edvin Baz Oldrin, učesnik misije Apolo 11 koja je odvela prve ljude na Mesec, poneo malo vina sa sobom kako bi se pričestio u svemiru i da je to prvo vino koje je putovalo u svemir, a koje se tamo našlo bez znanja šire javnosti.

Čelnici agencije NASA donijeli su odluku da ovaj čin drže u tajnosti, kako ne bi izazvali polemike o vezi - ili konfliktu - religije i nauke.

Tek decenijama kasnije otkriveno je da je čuveni astronaut te godine obavio prvu pričest na Mjesecu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.