NavMenu

Za uređenje izvorišta Bolje sestre 500.000 EUR - Na projektu će raditi najbolji stručnjaci iz CG, Srbije, Austrije i Njemačke

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 18.01.2021. 15:52
Komentari
Podeli
U okviru saradnje Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje (RV) sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), RV je dobio donatorska sredstva u iznosu od pola miliona eura od EBRD i predpristupnih fondova EU za potrebe implementacije projekta unaprijeđenja sveukupnih poslovnih performansi RV kreiranih za period do 2025. godine, kada se očekuje zavšetak razvojnih projekata i povećanja kapaciteta regionalnog vodovodnog sistema koji se finansiraju iz povoljnog kreditnog aranžmana sa EBRD.

Kako je saopšteno iz Regionalnog vodovoda, nakon uspješno sprovedene tenderske procedure po EBRD i IPARD procedurama i standardima, zaključena su dva ugovora, i to za izradu Programa finansijskog i operativnog poboljšanja performansi, koji će podići kapacitete Regionalnog vodovoda kada je posrijedi razvoj i upravljanje lokalnom vodovodnom i kanalizacionom infrastrukturom, uključujući i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na području opština Bar i Ulcinj, vrijednosti 200.000 EUR, koji je dodijeljen jednoj od najvećih svjetskih kompanija u oblasti voda, francuskoj Suez, sa rokom implementacije ugovora od 12 mjeseci.

- Takođe, u sklopu sveobuhvatnih aktivnosti RV na zaštiti izvorišta Bolje sestre, a u okviru prekograničnog Interreg – IPA CBC Italija-Albanija-Crna Gora programa, obezbijeđena su bespovratna sredstva za izradu važne Studije monitoringa, kontrole i zaštite izvorišta Bolje Sestre od svih izazova kojima je ono izloženo. U okviru Studije je planirano sprovođenje naučnih istražnih radova za potrebe utvrđivanja tačnih granica šire zone sanitarne zaštite izvorišta Bolje sestre, uspostavljanje i praćenje mreže stanica za praćenje parametara podzemnih voda i izrada tehno-ekonomske analize proširenja kapaciteta zahvatanja vode RV, što se po prvi put radi u Crnoj Gori - navodi se u saopštenju.

Nakon uspješno sprovedene procedure međunarodnog tendera po zahtjevnim procedurama i IPARD pravilima, ugovor je povjeren međunarodnom konzorcijumu koji je okupio najznačajnije ekperte hidro struke iz Crne Gore, Srbije i zemalja EU. Istraživačke i sveukupne aktivnosti vrijednosti 300.000 EUR će trajati 15 mjeseci, a implementacijom će rukovoditi kompanija Geoprojekt iz Podgorice.

Posle potpisivanja ugovora značajnih za održivost RV i izvorišta Bolje sestre, izvršni direktor Goran Jevrić je istakao da su za RV ovo dva važna projekta na kojima su radili od 2017. godine, ukupne vrijednosti pola miiona eura, uz potenciranje da je riječ o sredstvima koja je su obezbijeđena iz predpristupnih fondova EU i EBRD kao bespovratna sredstva.

- Bićemo prvo preduzeće za vodosnbdijevanje u Crnoj Gori koje će na naučnim temeljima da istraži granice šire zone zaštite vodoizvorišta sa ciljem najkvalitetnijeg upravljanja svim rizicima kojima je izvorište Bolje sestre izloženo, zbog kojih možemo doći u situaciju da nam izvorište bude ugroženo, i da tek kada ne budemo imali dovoljno vode za piće shvatimo njen značaj. Regionalni vodovod za Crnu Goru prestavlja najvažniji privredni sistem koji generiše velike razvojne komponente i budžetske prihode na lokalnom nivou Primorja ali i državnog budžeta, te je stoga dužnost svih institucija da se na sistemski način uključe u sve projekte od značaja za zaštitu izvorišta i sistema RV, jer to nije i ne može biti samo obaveza RV, iako se od 2010. godine preduzeće dominantno i kontinuirano bavi ovim izazovima - rekao je Jevrić.

Podsjetio je da su krajem 2020. godine predsjednici opština Bar i Ulcinj Dušan Raičević i Ljoro Nrekić potpisali Sporazum i shodno zakonu o lokalnoj samoupravi prenijeli na Vladu realizaciju projekata vodovodnsbdijevanja i tretmana otpadnih voda za naselja Dobra Voda, Veliki pijesak, Utjeha i Kruče, kako bi nakon odluke Vlade došlo do realizacije druge tranše kredita od EBRD čime će se za četiri do pet godina na preko 30% bezvodne teritorije opštine Bar obezbijediti vodosnabdijevanje za oko 7.000 domaćinstava i vlasnika nekretnina u ovim opštinama.

- Upravo kroz saradnju sa francuskim kompanijom Suez doći do modela koji će definisati organizacione i kadrovske pretpostavke RV za period 2025. godine, jer iako RV sada uspješno funkcioniše i kadrovski je ekipiran za zadovoljavajuć način, činjenica da ćemo dobiti novih 7.000 potrošača i poslovnih partnera iz temelja mijenja koncept preduzeća i mi smo pet godina prije tog izazova, zahvaljujući EBRD, krenuli da se prilagodjavamo toj velikoj i razvojnoj promjeni - zaključio je Jevrić.

Direktor konsultantske kuće Suez za region Balkana Željko Tmušić, istakao je da je to velika korporacija koja djeluje na globalnom nivou sa godišnjim obrtom od 16 do 18 mlrd EUR.

- Bez obzira na veličinu Suez-a, nama je ovaj projekat zaista interesantan i dragocjen zbog razvojne vizije koja se realizuje u Regionalnom vodovodu, koji se do sada bavio distribucijom vode za piće samo lokalnim vodovodima na primorju, a kroz razvojne projekte postaju partner čak oko 10.000 direktnih potrošača, što predstavlja sasvim novi poslovni ugao iz kog se moraju definisati sve poslovne politike i na vrijeme prilagoditi svi resursi RV. To je dobro prepoznato kod RV i EBRD i zbog čega mi danas praktično 5 godine prije te razvojne promjene, koja će se desiti kada u bezvodnim naseljima u Baru i Ulcinju dobiju vodu. Vizija razvoja RV je tu, a na nama je da kreiramo optimalni model za unapređenje sveukupnih poslovnih performansi RV koji će se implementirati najkasnije 2025. godine završetkom navedenih razvojnih projekata - rekao je Tmušić.

izvršna direktorica DOO Geoprojekt Milica Popović izrazila je zadovoljstvo zbog učešća u ovom projektu.

- Posebna nam je čast što ćemo kao firma iz Crne Gore biti nosioci posla koji je dobijen na međunarodnom tenderu. Okupili smo najbolje stručnjake iz Crne Gore i Srbije, kao i stručnjake iz Austrije i Njemačke koji će sa sigurnošću odgovoriti na zadate ciljeve ovog projakta. Zaštita izvorišta Bolje sestre je, kako je naglasila, veoma važna s obzirom na njegov veliki značaj za vodosnadbijevanje Crnogorskog primorja i koje je izloženi mnogim izazovima od globalnih klimatskih promjena do, na žalost, antropogenog uticaja. To je izvorište koje se prije svega mora zaštiti na naučnoj osnovi, što će svakako biti glavni cilj realizacije ovog projekta koji se po prvi put na naučnoj osnovi realizuje u Crnoj Gori - kazala je Popović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Energija, Finansije

Rok za prijave za Solari 5000 produžen do kraja marta

Elektroprivreda (EPCG) je zbog velikog interesovanja javnosti rok za prijavu za projekat Solari 5000+ produžila do 31. marta, a do sada je za ovaj projekat pristiglo 565 prijava od građana i privrede. To su Vijestima zvanično kazali iz državne energetske kompanije. Solari 5000+ najavljen je krajem 2022. godine, vrijedan je 70 mil EUR, a kroz njega je planirano ugrađivanje solarnih panela ukupne snage 70 megavata (MW) na domaćinstvima,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.