NavMenu

Bundesbanka: Njemačka privreda u riziku od znatnog posustajanja

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 18.01.2021. 13:20
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/geralt)
Njemačka ekonomija uspijeva da ostane na površini ali bi mogla da pretrpi "znatan zastoj" ako se mjere ograničenja zbog koronavirusa ponovo produže, upozorila je danas centralna banka te zemlje, Bundesbanka.

Njemačka je u borbi protiv drugog talasa epidemije Kovid-19 od prošle jeseni uvela oštrije mjere ograničenja, poput zatvaranja škola i prodavnica, kako bi smanjila kretanje i okupljanja ljudi.

Centralna banka je ocijenila da bi njemačka ekonomija trebalo da bude u stanju da odoli uticaju postojećih ograničenja, ali i da bi mogla da krene "u rikverc" ukoliko se restriktivne mjere produže ili pooštre, prenosi Rojters.

- Ako se epidemiološka situacija ne ublaži i trenutna ograničenja ekonomske aktivnosti ne okončaju ili se čak pooštre, mogao bi da dođe znatnog zastoja - navodi Bundesbanka u svom mjesečnom izvještaju.

Prema mišljenju centralne banke, njemačka ekonomija vjerovatno nije pala već je stagnirala tokom poslednja tri mjeseca 2020. godine, pri čemu procjenjuje da je oporavak industrije i građevinarstvu kompenzovao negativne pokazatelje u ugostiteljstvu i maloprodaji.

- Ovi ohrabrujući signali o otpornosti njemačke ekonomije daju nadu da ograničenja ekonomske aktivnosti, koja su produžena i pooštrena na početku nove godine, ne bi trebalo pretjerano da odlože oporavak - smatra Bundesbanka.

U tom kontekstu navodi i nedavno postignuti dogovor o Bregzitu kao pozitivan faktor za izglede njemačke trgovine.

Kancelarka Angela Merkel traži "hitru akciju" kako bi se suzbilo širenje mutiranog virusa Kovid-19 u zemlji i sazvala je za ovu sedmicu sastanak sa regionalnim liderima na kojem će biti riječi o strožim ograničenjima.

Ministar zdravlja Jens Špan je već poručio da Njemačka neće moći da ukine sva ograničenja početkom februara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.