NavMenu

Kuba reformiše socijalistički sistem - Smanjuje subvencije građanima, preuređuje valutni kurs i povećava plate

Izvor: Beta Petak, 15.01.2021. 08:45
Komentari
Podeli
Havana (Foto: Pixabay / Falkenpost)Havana
Kubanska vlada sprovodi finansijsku reformu kojom će, kako kaže, smanjiti subvencije građanima, preurediti valutni kurs i povećati plate.

Više od 60 godina, Kuba je građanima gotovo besplatno davala pirinač, mlijeko, pasulj, šećer, piletinu, čak i cigarete, skoro besplatna je bila i struja, što je mnogima omogućilo da žive.

Mjesečnu korpu sa 19 osnovnih namirnica Kubanci su do kraja prošle godine plaćali svega 0,75 USD (0,6 EUR), a od ovog mjeseca ih ona košta deset puta više - 7 USD (5,76 EUR).

Novim mjerama vlada želi da poveća produktinost i ublaži ekonomsku krizu preuređujući socijalistički poredak, ali zadržavajući opšte beneficije za građane u zdravstvu i obrazovanju.

- To je veliki pomak za društvo koje je 62 godine živjelo i funkcionisalo na isti način - rekao je kubanski ekonomista Rikardo Tores i dodao da je osnovna poruka: za iole lagodan život mora se naći posao.

Pored pandemije korona virusa sa kojom se bori cio svijet, Kuba se bori i sa padom bruto domaćeg proizvoda za 11% i gubitkom od 5,6 mlrd USD prihoda zbog ekonomskih sankcija koje je protiv te zemlje ponovo uveo odlazeći predsjednik SAD, Donald Tramp.

Obrazovne i zdravstvene usluge i dalje su besplatne, a vlada će i dalje davati mlijeko za djecu do sedam godina i hranu ugroženim grupama.

Međutim, mnogi smatraju da će reforme dovesti do povećanja nejednakosti u društvu.

Politički analitičar Harold Kardenas je ocijenio da bi bilo pretjerano reći da je ovo početak kraja kubanskog socijalističkog sistema, ali da će se mnoge stvari promijeniti.

Oko sedam od 11 miliona Kubanaca je radno sposobno, a nezaposleno je 2,7 miliona ljudi koji dane povode na ulicama u besposlici.

Vlada ne kaže kako će ih zaposliti, već je samo za kraj ove godine načelno najavila zakon o "podsticanju privatnog biznisa".


Kubanski pezos

Najvidljivija trenutna promjena već sada je eliminacija "konvertibilnog pezosa", kubanske valute s deviznim značenjem, povezane s dolarom koja je imala za cilj izvlačenje novca iz inostranstva koji je bio potreban za kupovinu mnogih dobara, često čak i osnovnih stvari, koje je teško naći a platiti "običnim pesosima".

Taj sistem dvostruke valute uveden 1994. godine da bi ublažio krizu prouzrokovanu gubitkom pomoći i subvencionisanom trgovinom posle raspada Sovjetskog Saveza. Ali taj sistem je srezao vladine račune, obeshrabrio izvoz i zapošljavanje i finansirao neefikasne državne kompanije koje sada imaju godinu dana da dokažu svoju održivost ili se zatvore. Zato će od sada u opticaju biti samo "kubanski pezos".


Minimalna plata 87 USD

Osim toga, Vlada povećava plate - učetvorostručila ih je u nekim slučajevima, i podiže minimalnu platu sa 20 USD (16,5 EUR) na 87 USD (71,5 EUR) mjesečno.


Rast cijena

Ali malo ko na Kubi pozdravlja promjenu, jer su cijene mnoge robe, uključujući hranu i benzin, takođe porasle. Na primjer, kilogram pirinča koštao je 0,25 pezosa, a sada je 7 pezosa - 28 puta više. Cijena gasa za kuvanje skočila je više od 20 puta. Cijena prevoza autobusom upetostručena je.

Toliko je žalbi na nove cijene, posebno električne energije, da su vlasti nedavno na javnoj TV objavile da su ih smanjile.


Motivacija za rad?

Reforma takođe pogađa rastući privatni sektor Kube, koji je vlada periodično proširivala ili smanjivala pošto ga je dopustila 1993. godine i gdje je nastalo 600.000 radnih mjesta samo u protekloj deceniji.

Uprkos opštoj zabrinutosti, predsjednik Migel Dias-Kanel je obećao da niko neće biti ostavljen po strani već je cilj, rekao je on, da se svim Kubancima "garantuje veća jednakost u pristupu mogućnostima, pravima i socijalnoj pravdi" i to ne kroz egalitarizam, već "jačanjem interesa i motivacije za rad".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.