Izvor: Tanjug | Srijeda, 13.01.2021.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Elektromreža Srbije: Kupovina dodatnih akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema dio strateškog opredjeljenja jačanja panevropske povezanosti

Ilustracija
Ilustracija (Foto: west cowboy/shutterstock.com )
Akcionarsko društvo Elektromreža Srbija po odluci Vlade Srbije, kupilo je utorak na Montenegroberzi dodatnih 5% akcija Operatora prenosnog sistema Crne Gore za 6,9 mil EUR, potvrdio je danas EMS. Na taj način EMS učvršćuje svoju poziciju regionalnog lidera, dodaje se u saopštenju.

- Kupovina dodatnih akcija privrednog društva Crnogorski elektroprenosni sistem A.D. u ekonomskom i poslovnom smislu predstavlja opravdanu investiciju u uspješno privredno društvo koje obavlja istovrsnu djelatnost kao i naša kompanija, a čiji prihodi, dobit i imovina pokazuju tendenciju rasta - navodi se u saopštenju EMS-a.

Kako je navedeno, EMS ostvaruje srazmjerno pravo na dividendu, od čega se očekuje finansijska dobit.

EMS intenzivno sprovodi investicione aktivnosti na teritoriji Srbije i uporedo s tim radi na jačanju svojih prenosnih interkonektivnih kapaciteta.

- Na teritoriji Srbije naša kompanija aktivno gradi strateški značajan projekat Transbalkanski koridor za prenos električne energije, a između Crne Gore i Italije položen je i pušten u rad pomorski kabl koji je sastavni dio tog koridora. Kupovina dodatnog paketa akcija deo je EMS-ovog strateškog opredjeljenja da aktivno učestvuje u jačanju panevropske povezanosti zemalja istočnog i zapadnog bloka, kao i u stvaranju i jačanju baze za razvoj evropskog tržišta električne energije - kažu u EMS-u.

EMS je ovom kupovinom postao vlasnik ukupno 15% akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Kupljeno je 7.288.197 akcija po prosječnoj cijeni od 0,9493 EUR po akciji za šta je plaćeno 6.918.738 EUR. Akcije su kupljene od malih akcionara.

EMS je ušao u vlasničku strukturu CGES-a u decembru 2015. godine kupivši 10,0141% akcija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.