NavMenu

Elektromreža Srbije: Kupovina dodatnih akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema dio strateškog opredjeljenja jačanja panevropske povezanosti

Izvor: Tanjug Srijeda, 13.01.2021. 15:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: west cowboy/shutterstock.com)Ilustracija
Akcionarsko društvo Elektromreža Srbija po odluci Vlade Srbije, kupilo je utorak na Montenegroberzi dodatnih 5% akcija Operatora prenosnog sistema Crne Gore za 6,9 mil EUR, potvrdio je danas EMS. Na taj način EMS učvršćuje svoju poziciju regionalnog lidera, dodaje se u saopštenju.

- Kupovina dodatnih akcija privrednog društva Crnogorski elektroprenosni sistem A.D. u ekonomskom i poslovnom smislu predstavlja opravdanu investiciju u uspješno privredno društvo koje obavlja istovrsnu djelatnost kao i naša kompanija, a čiji prihodi, dobit i imovina pokazuju tendenciju rasta - navodi se u saopštenju EMS-a.

Kako je navedeno, EMS ostvaruje srazmjerno pravo na dividendu, od čega se očekuje finansijska dobit.

EMS intenzivno sprovodi investicione aktivnosti na teritoriji Srbije i uporedo s tim radi na jačanju svojih prenosnih interkonektivnih kapaciteta.

- Na teritoriji Srbije naša kompanija aktivno gradi strateški značajan projekat Transbalkanski koridor za prenos električne energije, a između Crne Gore i Italije položen je i pušten u rad pomorski kabl koji je sastavni dio tog koridora. Kupovina dodatnog paketa akcija deo je EMS-ovog strateškog opredjeljenja da aktivno učestvuje u jačanju panevropske povezanosti zemalja istočnog i zapadnog bloka, kao i u stvaranju i jačanju baze za razvoj evropskog tržišta električne energije - kažu u EMS-u.

EMS je ovom kupovinom postao vlasnik ukupno 15% akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Kupljeno je 7.288.197 akcija po prosječnoj cijeni od 0,9493 EUR po akciji za šta je plaćeno 6.918.738 EUR. Akcije su kupljene od malih akcionara.

EMS je ušao u vlasničku strukturu CGES-a u decembru 2015. godine kupivši 10,0141% akcija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.